Lappa dina plagg

4 months ago

Lappa dina plagg

Vad har hänt här då sen sist? Vi åkte till Echo Park för att trampa runt i trampbåtarna, men det blåste för mycket så vi fick stanna på land. Den här tiden på året blåser Santa Ana Winds in över västkusten. Det är varma och extremt torra vindar som ofta startar skogsbränder. Vi stannade ändå en stund i Echo Park. Det är ett område som förr var ganska farligt med droghandel och mord, men nuförtiden är ordentligt gentrifierat. Trendiga restauranger och hipsters ett vanligt år. Just 2020 består halva Echo Park-parken av tält där hemlösa bor. Det är sannerligen en mörkare sida av LA. Hus för många miljoner dollar och granne med dem tältbyar.

Katten Simon är fortfarande försvunnen. Igår hörde en person på Nextdoor av sig och sa att han sett Simon bara två kvarter från oss. Vi har gått runt och ropar efter honom på baksidan av vårt hus, men har nu flyttat oss till tredje gatan där han senast syntes. Magnus är ute varje kväll och försöker locka fram honom.

Jag lyssnar på extra många podcaster inför valet nästa tisdag. Jag ska rapportera för både Yle och SVT och vill låta som en kunnig person. Förutom de vanliga NPR Politics, 1A, Cross Currents, The Argument, The Daily, Up First, On the Media, Pivot, Code Switch, Consider This och The Ticket lyssnar jag extra mycket på FivethirtyEight Politics som egentligen mest handlar om opinionsundersökningar och analyser kring det. Jag ÄLSKAR det! Tycker att det är så intressant att få lära mig mer om amerikansk politik och historia.

Vad mer. JO! Jag lappade äntligen mina ridbyxor. De har haft hål på båda knäna och jag har tänkt fixa dem hur länge som helst, men tack vare Jennie Depp (alltså Jennie Dahlen) som föreläste om hållbart mode i Friday Lab fick jag äntligen lagningen gjord. Strök på en lapp på varsitt knä. Det tog tre minuter sammanlagt. Jag har tänkt mycket på den föreläsningen. Om att laga sina plagg och om hur Jennie sa att det är okej att köpa nyproducerat om man vet att man använder det länge. Bra kvalitet. Att second hand-konsumtion också konsumtion. Och att låta sina plagg få nya ägare när man tröttnat på dem. Jag fick en insikt om att hållbarhet har långt mycket fler dimensioner än att bara inte köpa nytt (fast det är en bra början).

Lappa dina plagg

Fagerdam · 4 months ago
Plagg som är av bra kvalitet får jag lust att lappa! Har på mig en tröja som är så bra, varm men inte för varm, ylle och yakhår, tegelröd, härlig, att jag inte ville ge upp när det blev hål på armbågen. Har lappat lite fult med rött garn som inte riktigt matchar, men det duger för mina vardagsbehov.

Peppe Öhman · 4 months ago
Jag tycker att det är så inspirerande att se Jennie lappningar (sök på jenniedepp och/eller #dagenslagning) plaggen får personlighet på ett helt nytt sätt. Jag tycker om att man ser att de är använda och älskade.

Sara · 4 months ago
Jag tänker lite på att alla hyllar secondhand samtidigt som det poppar upp nya secondhandbutiker som säger sig ha ett trendigt utbud där man kan hitta plagg som fortfarande har prislappen kvar. Det känns på något sätt sorgligt att det finns en hel butik fylld med någon annans felköp. För visst är det felköp när man säljer plagg som man köpt samma säsong? Är tanken på att man kan sälja saker vidare en ursäkt folk använder för att rättfärdiga att fortsätta konsumera?

Peppe Öhman · 4 months ago
Det har jag också tänkt på. Hur kategorin tags on på Poshmark är oändlig.

Karin · 4 months ago
Tänkte bara tipsa om att det finns hundar som är tränade att spåra upp försvunna katter. (I alla fall i Stockholm). Vi fick kontakt med en sån när vår katt hade varit borta i två veckor. Dock kom katten hem på morgonen den dagen som hunden skulle ha kommit. Jag hade själv ingen aning om detta förrän vår katt var borta så länge.

Peppe Öhman · 4 months ago
Är det sant! Det måste finnas en sån tjänst här. Tusen tack för tips!

MC · 4 months ago
Det är en hemlig ”skill” jag har, att jag är ganska bra på att sy och laga. Väldigt enkla saker då, och de som inte kan hålla i en nål tycker att jag är så begåvad! Haha! Det låter jag dem gärna tro. Finns en superbra onlinetjänst här med där man beställer hem en påse och lägger sina trasiga plagg i och får tillbaka dem lagade. Det finns ju inte SÅ många skräddare kvar. Hoppas hoppas Simon är hemma igen. Kattskrällen som ska vara så självständiga och smarta.

Peppe Öhman · 4 months ago
BRA skill! Och vet du, Simon kom faktiskt hem igår. När vi kom hem från stallet satt han och jamade under balkongen .Exakt två veckor efter att han försvann.

Nina · 4 months ago
Har precis lagat mina bästa vantar nu det blivit kallt. Fräsch orange stoppning är grejen. Tycker också att de flesta lagningar är snabbare är nyköp.

Peppe Öhman · 4 months ago
Så bra gjort! och antagligen snyggt också.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.