Självföraktet som författare

1 week ago

Självföraktet som författare

Inte för att hänga ut någon här, men vet ni en irriterande grej Maggan gör? Jo, han pratar med sig själv när han jobbar. Det är inget avslappnade småprat. Han vrålar “NEEEJ!” “FAAAN!” “DET ÄR INTE SANT! NEEEJ!” och jag går på det varje gång. Tror att han raderat alla poddfiler han nyss klippt ihop eller blivit av med samtliga klienter. Sedan går det en minut och han konstaterar glatt, för sig själv, “Nämen här ligger ju filen!” eller “Just det! Det hade jag ju redan skickat iväg.” Detta upprepas ungefär tio gånger om dagen. Jag hoppar till i ren skräck varje gång. Känner mig lurad efteråt.

Själv sitter jag tyst och stilla. Passivt aggressivt mumlar jag för mig själv hur ingen respekterar mitt jobb. Alla bara avbryter mig och stojar i bakgrunden när jag spelar in podd. När jag bägaren rinner över viftar jag med händerna och slänger pennor på den mest högljudda. Detta medan personen på andra sidan podden pratar. Sen försöker jag skriva bok eller krönika eller artikel och familjemedlemmar vill att jag ska lyssna på dem, komma med när de kissar eller laga en macka åt dem.

Idag förde jag i alla fall över romanmanuset till min Drive. Det skulle bli så dålig stämning om någonting hände med min dator och 70 000 ord bara försvann. Jag känner att jag närmar mig slutet på historien, eller jag har ju redan skrivit den sista meningen och håller nu på att mejsla fram huvudpersonerna. Snart ska jag skicka in det till min förläggare och en testläsare. Jag känner som vanligt ett stort självförakt när jag tänker på min text, men det finns faktiskt vissa bitar som är helt okej. Så jäkla mycket känslor i att skriva böcker, men jag antar att det också är en fin sak.

 

Kugge · 1 week ago
Hett tips! Du har väl en mac? Jag har alla mina viktiga filer på skrivbordet på datorn som är kopplad till iCloud = inget försvinner nånsin! Är helt för nojig för att tappa viktiga filer. Och ifall min dator t.ex. skulle bli stulen/gå helt sönder kommer jag åt alla filer via iCloud. Rekommenderar VERKLIGEN detta!! Och sååå spännande med testläsare och förlagsläsning!! Hoppas du får massvis med bra respons! <3

Peppe Öhman · 1 week ago
Haha, det har jag såklart. Men är ändå nojig. Man kan inte ha tillräckligt med säkerhetskopior. Det är alltså mest i min hjärna som det finns problem Och tack <3

Emma · 1 week ago
grattis till det snart färdiga manuset! har ju suttit på den andra sidan som förläggare, men har en kille som skriver så har fått se båda sidorna (vilket har varit otroligt nyttigt måste jag säga). när självföraktet slår till nästa gång och du vill avdramatisera lite, tänk på det som ett stafettlopp istället. snart har du gjort ditt varv, och då är det din tur att vila medan någon annan springer. och när du är uppvilad så kommer du få pinnen igen och ta berättelsen lite närmare målet, och sen byts ni av igen och då är det någon annan som har tagit berättelsen ännu lite närmare mål. för alla inblandade har ju alla samma mål, att leverera en superpangberättelse, men ingen kräver av dig att du ska ha hunnit springa hela loppet själv innan du lämnar över, för så funkar ju inte stafettlopp. eller bokskrivande med för den delen. kan förresten identifiera mig med maggan, men lägg också till avgrundsdjupa suckar till de känslomässiga utspelen. min kille vägrar sitta i samma rum som mig nu när vi inte kan vara på jobbet. "låter du sådär när du sitter med dina kollegor? herre-guuud!"

Peppe Öhman · 1 week ago
Så fint och trösterikt skrivet! Tack! <3 Kändes bra att resonera så. (och kan verkligen relatera till din kille!)

Cecilia · 1 week ago
Heja dig! Ser mycket fram emot bok. Och att SES! Nu har bokmässesaknaden satt in :(

Peppe Öhman · 1 week ago
Känner samma saknad! men middag på Babylon i december <3

Cecilia · 1 week ago
HURRA!!

Anna · 1 week ago
Har en man som gillar att titta på typ all sport och tävling på TV. Och han pratar till spelarna, tränarna osv. Ger dom tips, lever sig in, håller på. Jag reagerar varje gång, eftersom det är så orimligt... Så jag förstår dig.

Peppe Öhman · 1 week ago
haahha, när jag läser det låter det ändå lite gulligt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.