Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Nyheter för barn och ungdom | September 9, 2020 | The Way We Play

Nyheter för barn och ungdom

2 years ago

Nyheter för barn och ungdom

I samarbete med Ksf Media

Ni minns kanske den där grannen jag träffade i tvättstugan som sade att hon får alla sina nyheter från Tiktok och Instagram. Hon befinner sig i yngre medelåldern och jag antar att hon inte är ensam. Det går såklart att följa etablerade nyhetsmedier på sociala medier, men risken är att användaren blandar ihop åsikt med fakta. Konspirationsteorier är ju oftast mer kittlande och underhållande än verkligheten.

Varför inte börja tidigt och lära barn vara källkritiska, skillnaden mellan opinion och reportage. Det är ju grunden till en fungerande demokrati. Att det finns någon som granskar makten och pengarna, berättar om vad som händer in- och utrikes. KSF Media med Hufvudstadsbladet ger sedan förra veckan ut Hbl Junior. Ett nyhetsmagasin som riktar sig till barn och unga mellan 7-13 år. Kvalitetsjournalistik för barn av barn. Det första numret handlar bland annat om coronavaccinet, Tiktok och Kina, hur skolstarten under en pandemi går till, om hur riksdagen fungerar och om vildsvin.

Hbl Junior finns bara på papper. I en intervju förklarar chefredaktör Susanna Landor det så här:
När vi gjorde en marknadsanalys önskade både barnen och deras föräldrar att det fanns en fysisk tidning att hålla i, av olika orsaker. För barnen känns papperstidningen mera “på riktigt” – de har redan möjlighet att publicera bilder och texter i en rad digitala kanaler, men ingen av dem äger ett tryckeri. Föräldrar, lärare och läsambassadörer anser också att en papperstidning är värdefullare, just för att barnen redan konsumerar så mycket digitalt innehåll, säger Susanna Landor.”

En årsprenumeration på Hbl Junior kostar vanligtvis 120 euro, men om man slår till nu ligger priset på 99 euro om året. Tidningen utkommer varannan torsdag och har 24 sidor.

Men nu min fråga till er: Hur konsumerar era barn nyheter? Genom sociala medier, dagstidningar, tv-nyheter (för barn), poddar eller genom er? Tipsa och inspirera mig gärna!

Isabelle · 2 years ago
Hej. Min unge är 8. Hur gammal är Vidar? Han ser de vuxna nyheterna med oss ibland och vi förklarar. Men vi censurerar om vi tycker det är olämpligt. Annars inga nyheter. En del pedagogiskt material. Skolappar i matte, grammatik och faktaböcker. Häromdagen kollade vi: https://urplay.se/serie/197260-geografens-europagator Man ska gissa vilket land det handlar om! Tycker jättebra. Har inte sett själva programmen dock. Vi spelar TP och googlar för att förklara olika begrepp och använder ordböcker. Tar gärna emot tips vad gäller pedagogiskt men roligt material.

Peppe Öhman · 2 years ago
Vidar är 10. Han kollar på Lilla Aktuellt och lyssnar ofta när vi spelar in podden. Tack för länk! Uppskattas!

Mia · 2 years ago
Vi prenumerar på lokaltidningen på papper, dels för att vi själva helst läser det så, dels för att det alltid ska ligga en fysisk tidning framme på bordet på morgnarna. Tror det är ett vinnande koncept, åtminstone för vår13-åring! Han började med att läsa serierna redan för många år sedan, men har börjat läsa allt fler delar av tidningen. 10-åringen inte riktigt där ännu, men nu har han ju åtminstone en tidningsläsande storebror, vilket knappast skadar. Annars blir det Eos och ibland radionyheter och Lilla aktuellt. Fick ett gratisnummer av Hbl junior och tyckte den verkade lovande, men kanske då mer för den yngre delen av åldersspannet (7-13) än för den äldre?

Bella · 2 years ago
Lilla Aktuellt, de tittar varje vecka i skolan (9 år, svensk skola) och förut via appen som barnkanalen hade, de hade dagens quiz med frågor om saker som händer etc. De länkade till nyheter, videos etc. Väldigt bra men tyvärr finns den inte kvar tror jag... Ibland lyssnar han på nyheter som jag ser, vi pratar om det eller via nån youtuber som berättar om nått...

Ibbas · 2 years ago
Lilla Aktuellt är populärt. Under vårens isolering bläddrade också 10-åringen ofta i Hbl och Västis. 9-åringen gillade massor det första numret av Hbl Junior.

Livia · 2 years ago
Radio! Vi lyssnar alltid på radio på morgonen och hinner lyssna på två nyhetssändningar före vi ska iväg. 9-åringen säger till och med "schhh, nu e de nyheter" då vinjetten till nyhetssändingen börjar. Kort och konsist, kan fråga upp efteråt om det var något speciellt hen fastnade för. Lilla aktuellt är också populärt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.