Slut på konsumtionen av grejer

2 months ago

Slut på konsumtionen av grejer

Häromdagen läste jag en intervju med den finska författaren Riikka Suominen som skrivit en roman om relationer och speciellt öppna relationer. Om att monogami passa en del, men absolut inte alla och hur många mår illa i sina relationer eftersom tvåsamhetsnormen är så stark. I en bisats sa hon ungefär att konsumtionssamhället delvis bygger på att vi inte är speciellt lyckliga i våra livsstilar och att vi dämpar illamåendet med konsumtion.

Jag tänker att detta sträcker sig långt förbi folks sexliv. Vi utsätts för så enormt många valmöjligheter, prestationskrav, förväntningar på inredning/skönhet/träningskropp och sociala medier gör att det lätt för hjärnan att tro att en person måste vara perfekt på alla områden. Hjärnan slår liksom ihop alla intruck vir får och skapar Den Perfekta Människan. Då är det lätt att bara försöka konsumera sig ur det. Köpa kläder, möbler, smink, elektronik och jag vet inte vad. Handlingar brukar lätta på ångest och konsumtion är en sorts handling. Inte en speciellt hållbar sådan, men skön lindring i stunden.

Ursäkta det här kökspsykologiserandet, ni får gärna komma med motargument. Jag spår i alla fall att vi långsamt håller på att vakna upp ur det här senkapitalistiska samhället och istället börjar fundera på hur vi mår. Både klimatkatastrofen och pandemin har antagligen påskyndat den här rörelsen. Det här kommer att leda till att folk riktar sina pengar mot personliga tränare, terapeuter, sömncoacher (jag förutspår att just sömncoacher är nästa stora grej. Både seriösa och kanske lite mindre seriösa), upplevelser i naturen, lärande, personlig utveckling (Friday Lab FTW!), relationer och på det stora hela försöker fundera lite mer på sitt eget (och andras!) mående istället för en quick fix genom ny matta i vardagsrummet eller tröja på Zara. (OBS! OBS! mode kan vara ett intresse och till och med kultur, men det är en annan sak än att slentrianshoppa sig glad).

Så att, om ni funderar på att bli företagare, kanske satsa på något som inte består av grejer producerade i Kina och istället på något immateriellt. Äh, vem är jag att ge tips om sånt. Vad tror ni?

Filippa · 2 months ago
Oj oj oj, jag tänker att detta inlägg innehåller tre stora ämnen med material nog för en helkväll av diskussion och att ett svar kräver långt mer än denna svarsruta kan göra rättvisa. Men kort sagt håller jag med dig. Längtar tills en ny hippievåg sveper över världen, tills när människor börjar blicka inåt för förändring istället för att riva ut köket, tills självreflektion blir lösningen på ångesttankarna snarare än den där nya väskan. När återvinningsregler stramas åt, när medvetenheten om var mat kommer ifrån och innehåller blir en allmän kunskap. När mode visas på alla sorters kroppar som en självklarhet och vi skrattar åt reklambilder som är så hårt retuscherade att mänskligheten i ansiktena saknas. Jag tror verkligen att människan som ras är fullt kapabla till att vända detta, men också att det krävs en majoritet i flockmentalitet som uppmuntrar till att vara snälla mot varandra och ta hand om jorden. Just nu säger denna flockmentalitet mest "utseende, hets, kapitalism". Jag tror också att vi faktiskt har ett ganska kort fönster att åstadkomma detta, dels pga miljön men också att vi som inte tillhör 1% sakta börjar knådas in i någon slags arbetsbi-form, som jag ärligt talat är ganska förvånad över att se, jag trodde vi skulle gått ifrån det där för länge sen. Vi är som i ett dåligt förhållande, små robotar som ska passa in i en mall för att skapa mer tillväxt, och gränserna för hur utnyttjade vi blir flyttas hela tiden framåt. Normaliseringsprocessen kan appliceras även här.

Peppe Öhman · 2 months ago
Men precis så. Du borde ha skrivit det här inlägget, du sa det så bra.

jagjagjag · 2 months ago
Hej! Tänker i samma banor och skulle hoppas att onödiga shoppingen är på väg att minska, men tror kanske inte det. I princip håller de flesta med om allt du skriver i din text. Men när man shoppar är det ju mycket för att man inom sig har en bild av att man då är närmare en viss livsstil eller person man önskar, eller vad? Som att man köper vildmarksutrustning eller vandringsbyxor på naturkompaniet. När det gäller Zara-shopping så influerar ju ni influencers också. Även om man som du poängterar att kläderna man har på sig är köpta secondhand, så fastnar bilden av dig med något snyggt plagg på dig, ser man sedan något liknande på t.ex. Zara så vill man kanske köpa det. Förstår du min poäng? OBSOBS rackar inte ner på dig. Jag tittar ibland på youtube träningsklipp eller instagram och jädrar vad mycket snygga tjejer det finns och någonstans blir jag inspirerad men också påverkad. Därför är konsumtion så svårt att komma åt. Jag har nu också försökt tänka att klädesplagg behöver jag INTE, men däremot bra skor. Tycker ni inte också att kvalitén också på billiga kläder har sjunkit markant? Jag har kvar billiga klädesplagg som håller hur bra som helst. Köpte däremot en snygg linneskjorta på Uniqlo där kragens sömmar gick sönder efter andra tvätten! Ha en underbar dag!

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag fattar precis. Jag ÄR en del av problemet. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det. (Håller med dig också om kvalitén på billiga kläder. Tror dessutom att man tar lite sämre hand om ett plagg man inte betalat så mycket för).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.