Wall of moms

2 months ago

Wall of Moms

I går, efter alla äventyr, passade vi på att spela in podden. Vi gjorde den under rudimentära omständigheter och ber därför om ursäkt om ljudet inte är lika perfekt som vanligt. Vi pratar bl.a. om vad som händer i Portland, Trumps chanser att bli omvald, The Lincoln Projekt och Alumni 43, klargör diskussionen om Karen från förra veckan och pratar Metoo.

I bilen på väg hem brände vi förresten av några Sommarprat varav Ola Wongs var ett av dem. Jag trodde att det skulle handla om Kina och var mycket förväntansfull, men snacket handlade mest om hur dumt det är “kvotera in” kvinnor i dagstidningar, att Sverige tog in för många asylsökande år 2015 och att svenska journalister driver aktivism snarare än journalism.

Jag antar att det är bra att lyssna på folk som tycker olika än en själv. Bredda sina perspektiv osv, men jag hade hoppats att lära mig mer om Kina än om vad svenska gubbar tycker om kvinnor och invandrare. Under samma bilresa läste jag poddaren Anna Björklunds krönika om hur ängsliga “folk” är på Sveriges radio. Och jag fattar att det är populärt att säga så, lite provocerande och fränt. “Röra om i grytan”, men journalistiken är oerhört viktig för bibehållandet av en hälsosam demokrati. Det innebär såklart att journalister ska granska varandra och att man ska få kritisera medier, men jag tycker att det är slarvigt att bara tala om hur “dålig media är” eller “hur ängsliga journalister är”. Det finns såklart dåliga representanter/jobb inom journalistiken också, men att dra med en så stor pensel innebär i längden ett urholkande av den institution som granskar makten och pengarna. Och det är såklart i bl.a. demagogers intresse, att folk inte ska lita på de som granskar dem. Äh, måste tala mer om detta i nästa avsnitt.

Tack alla ni som swishar och prenumererar och kommenterar och lyssnar på podden! 

Ulrika · 2 months ago
Tycker så mycket om detta med din blogg - att den är så självklart tänkande, men i hanterbara munsbitar. Så att hjärnan liksom blir skärpt och börjar tänka vidare och vaknar till liv också en lat sommarmorgon!

Matilde · 2 months ago
Håller med till 100%!

Peppe Öhman · 2 months ago
Nu blev jag glad! Det är precis sån jag vill att den ska vara. TACK <3

Linda · 2 months ago
Håller också med! :)

Maria · 2 months ago
Gillar verkligen dina skarpa inlägg med spaningar och kritik som det här. När du formulerar det jag inte får fram som ord i hjärnan, bara känner. Tack för det!

Peppe Öhman · 2 months ago
Så glad över att du säger så! TACK! (men jag är bombsäker på att du kan formulera dig minst lika bra som jag)

Lina · 2 months ago
Jag sitter och jobbar på bibblan några timmar varje förmiddag och lyssnar samtidigt på poddar. En av dagens bästa stunder och eran podd är en klar favorit! Ni pratar alltid om exakt det jag vill höra folk prata om. Stort tack för sällskapet idag igen. Men en undran, kan man alltså swisha för podden? Och vart swishar jag? Har tänkt betala flera gånger och sen ba..paypal, jag vet inte ens vad det är..och så kommer jag av mig.

Peppe Öhman · 2 months ago
Vilken ära att få sitta med dig på bibblan! Och tack för att du vill bidra till podden. Swish 072 245 50 81

Catharina · 2 months ago
Jag lyssnade ett tag mycket på ”den digitala draken” som är en intressant pod om Kina (om än ibland lite överdrivet positiv i mina ögon, typ ”ååh vad Kina är bra”) och de snabba teknologiska framstegen.

Peppe Öhman · 2 months ago
Tusen tack för tips! Ska lyssna.

Helena · 2 months ago
Lyssna på Det perfekta Kina, SR. Hanna Sahlbergs kärleksfulla avsked till ett problematiskt land. Och vad bra att Sommar låter folk prata om vad de själva tycker är angeläget ändå! Jag fattar precis vad Wong menar. Utan att låta mig placeras i nåt särskilt fack. Och faktiskt utan att placera honom och andra i något särskilt fack heller. Tillvaron och människor är komplexa gudskelov.

Peppe Öhman · 2 months ago
tack för tips! Och verkligen! Men det är väl inte placera någon in i ett fack att tycka att hen är inskränkt och självgod utan att riktigt fatta det själv?

Emma · 2 months ago
+1 på det tipset! Störde mig dock på att podden inte alls uppmärksammade omvärldens hejarop och FNs pris mm då Kina pushades i riktningen att begränsa befolkningstillväxten (i avsnittet om det). Det gjorde däremot Yles podd men kommer inte nu på rak arm ihåg vilket avsnitt eller ens vilken podd det var, de har gjort mycket bra material på temat!

Peppe Öhman · 2 months ago
Åh! ska leta reda på den podden! Tack!

Emma · 2 months ago
Tror det var denna: https://areena.yle.fi/audio/1-3880810 Men kan också vara den här! https://areena.yle.fi/audio/1-4611077 Samma duo :)

Peppe Öhman · 2 months ago
Tusen tack! Ska lyssna på båda.

Ulrica Dahlén · 2 months ago
TACK för att du, åter igen och allt som oftast, formulerade vad jag kände och tänkte ang Wong-sommarpratet. Inskränkt var ordet. Och hur har jag missat att det går att swisha som podd-betalning?, nåväl nu blir det ordning på betalningen för superbra innehåll. Kram och ha en fin fortsatt sommar!

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag blir så glad över att du lyssnar och läser <3

Helena · 2 months ago
Jag har också lyssnat på Wong och förstår inte riktigt vad som är inskränkt. Dessutom handlade de första 30 minuterna om Kina (farfar, arbetsläger, det stora språnget, den ekonomiska omvandlingen under Deng Xaoping, Wongs många år som journalist i landet osv. Ungefär 20 minuter handlar om journalistik, aktivism, meritokrati/kvotering (typ två meningar) och konsensuskultur. Är det irrelevanta frågor? På slutet nämns Kina igen: Väst är alldeles för dåliga på att hålla koll på Kinas expansionsidéer på alla plan och bligar alltför mycket åt dagens rätt/fel i USA. Hoppas fler lyssnar utan förutfattade meningar.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.