Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Jag har två endabarn | July 7, 2020 | The Way We Play

Jag har två endabarn

2 years ago

Jag har två endabarn

Den här månaden är temat i Friday Lab Community och den här veckan mer specifikt syskon. Jag är lite skeptisk till att ens position i syskonskaran (eller som endabarn) påverkar ens framtida yrke, relationer och personlighet. Tänker att det är lite som horoskop, man plockar de egenskaper som bekräftar ens självbild och glömmer bort de andra. MEN precis som jag gillar att vara lejon i stjärntecken gillar jag också att många chefer och presidenter, precis som jag, är storasyskon.

Låt oss leka. Vem är du i syskonskaran och är du en typisk stora-, lilla- eller mellansyson eller ett endabarn. När vi spelade in podden med det här temat sa Maja att yngsta systern ofta blir kosmetolog. Jag läste också nånstans att ifall syskonen har mer än sex år mellan sig kommer de att ha samma egenskaper som endabarn. Jag har med andra ord två endabarn. (eller tre om man räknar med Magnus som ej har syskon).

Jag har två endabarn

Ulrika · 2 years ago
yngst i en syskonskara, med syskon som är nästan fem och åtta år äldre så kanske gränsar jag till att va endabarn, vad vet jag. men alltid varit starkt anti syskonbetydelseteorierna för att jag känner så himla starkt att jag är väldigt mycket president och väldigt lite kosmetolog

Agnetha · 2 years ago
Jag är lillasyster, chef, och verkligen inte kosmetolog (utseende är ju så ointressant. Insidan och framförallt hjärnan däremot!). Storasyster är högstadielärare i svenska och musik. Det skiljer 2,5 år på oss. Jag är skeptisk till syskonteorier.

Sara · 2 years ago
Har de gjort en undersökning bland kosmetologer och deras placering i syskonskaran? Att de är just tjejer och därmed systrar känns ganska oväntat. Jag är yngst med tre äldre bröder varav de äldsta är 11 och 8 år äldre så de hade jag kanske inte riktigt någon syskonrelationen till under minuppväxt. Däremot har jag en pseudotvilling som är 1,5 år äldre. Han fanns alltid där under hela min uppväxt och även som unga vuxna. Förväntas jag som lillasyster inte vara den oansvariga? Det stämmer inte alls. Den rollen tog min 1,5 år äldre bror och jag blev den ordentliga och duktiga. Fast hade jag tagit den rollen även om han inte varit lite mer oansvarig och slarvig? Antagligen, eftersom det nog ligger mer i min personlighet än i min placering i syskonskaran.

Anna · 2 years ago
Jag är lillasyster med 4 år äldre bror. Känner mig mer som ensambarn, typ. Inte pga att vi syskon inte har en relation, mer att vi är olika och från jag var 14 år har vi bott i olika städer. Jag tror att det är gammal fakta om att storasyskon alltid tar ansvar osv. Var nog så i bondesamhället pga arvet av gården. Jag tror, tyvärr, att kön är mkt mer avgörande idag. Storasystrar ska vara omvårdande, duktiga, planera och ta ansvar. Storebröder förväntas inte alls samma sak. Lillebröder tillåts vara just små rätt länge, förväntas mkt mindre av dem än ex storasystern. Ser det ibland väldigt tydligt bland kompisars barn, dessa småbröder vad de kommer undan med grejer! :) Vore intressant med lite ny forskning om syskon och kön. Har för mig att typ majoritet av sittande i Sveriges rikstag var antingen sladdisar, småsyskon eller ensambarn. Spännande ämne!

Anna · 2 years ago
Jo, kom på. Är omgiven av rätt många ensambarn utan syskon. Min pappa, sambo, flera nära vänner osv. Pratas tyvärr mkt och nästan bara om negativa egenskaper om ensambarn, ex hur ego och självcentrerade de är, kan inte ta hänsyn mm. Sällan om mer positiva sidor av att vara ensambarn. Det tycker jag är lite synd...

hanna · 2 years ago
Storasyster. Typisk storasyster. Har en lillebror som är ett typiskt mellanbarn och en lillasyster som på många sätt är en typisk lillasyster. Jag tycker det är väldigt logiskt att vi präglas av våra roller i syskonskaran, vi växer ju upp i olika familjer beroende på om vi föds först eller sist (klyschan "två syskon har aldrig samma uppväxt" stämmer ju faktiskt) Men att det självklart bara är en av många saker som påverkar!

Johanna · 2 years ago
Jag är yngsta lillasystern, och har åtminstone behandlats av föräldrarna som minstingen, dvs sluppit lite lättare undan med uppgifter och regler, eftersom äldre syskon redan röjt vägen. Men i vuxen ålder ser jag inte att jag skulle ha speciella egenskaper pga lillasyster-rollen.

S. medpunkt · 2 years ago
Storasyster med en fyra år yngre lillebror. Skeptisk till att ordningsföljden påverkar speciellt mycket. Vi är båda väldigt ansvarstagande, men han har mer koll på samhället, försäkringar, beskattning, banker etc., medan jag har mer koll på ”här och nu” som i vems kompis som är allergisk mot vad eller vilken dag släktkalaset är. Jag tror vi båda passerar som stereotypa storasyskon, faktiskt. Min man är lillebror och jag kan inte avgöra om det är personlighet eller syskonordning som gör att jag pekar med hela handen, alltid snabbast har förslag på vad eller hur vi kan göra etc. Det kan hända att vi bara är sådana eller att det är en storasyster som domderar över en lillebror...

Elsa · 2 years ago
Hur mycket yngre än du är din syster? :)

Peppe Öhman · 2 years ago
Jag är knappt tre år äldre :)

Linda · 2 years ago
Om man tänker på hur olik man är och varit i sin föräldraroll visavi första barnet och sista barnet så är jag inte så skeptisk mot skillnader i syskonrollerna. Det tar sin tid att hitta tryggheten i sitt eget föräldraskap, och jag gissar att de flesta är relativt osäkra med första barnet, medan man hittar sina system och rutiner allt lättare ju fler barn man får. Sånt tror jag visst kan påverka barnets personlighet iaf till en viss grad.

Peppe Öhman · 2 years ago
Mycket bra perspektiv! Det hade jag inte tänkt på.

Cecilia · 2 years ago
Min bror är fem och 8 månader äldre än mig och yngst i kusinskaran. Jag har alltid varit minst, och jag har alltid varit den lilla. Min bror banade vägen för mig vad jag skulle undvika, därför har jag nog betraktas som den duktiga tjejen, fast jag var rätt vild på universitetet.... Men det vet ju ingen om!

Peppe Öhman · 2 years ago
Haha, till att vara vild på universitetet! Jag drömde alltid om en storebror som banade väg för mig.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.