Tips på bra svart läsning/lyssning/tittning

6 months ago

Tips på bra svart läsning/lyssning/tittning

Det kanske kan vara svårt att förstå hur rasismen i USA ser ut. Och det är sannerligen inte svarta människors jobb att informera vita om rasism (lika lite som det är kvinnors jobb att ständigt förklara sexism för män). Men förstår man inte är det svårt att agera och man kanske hellre håller tyst än frågar och lär sig. Rätta mig om jag tänker fel, men jag tycker att man som vit ska ta ett steg åt sidan och ge plats åt svarta röster. Samtidigt ska man inte vara tyst, utan våga stå upp också när man är lite osäker på exakthur man ska agera/uttrycka sig. Jag kan sannerligen känna en sån ängslighet när det handlar om rasism, vad är okej att säga och göra? Hur mycket/lite plats kan jag ta? Men tänker också att det inte är så farligt att bli tillrättavisad och på så sätt lära sig.

Jag tänkte lista några poddar, böcker och filmer som kan hjälpa till att förstå åtminstone en del av USA. Jag rekommenderar också varmt att ibland välja att konsumera kultur av svarta journalister, författare och regissörer.

PODDAR:

Code switch – avsnittet A Decade Of Watching Black People Die förklarar tydligt den långa historien bakom polisens övervåld gente mot svarta.

New York Times 1619 vann ett Pulitzer-pris och börjar vid slaveriet, förklarar hur USA:s ekonomi bygger på gratis arbetskraft, vidare till demokrati och kultur.

Floodlines – om hur orkanen Katrina och hur efterspelet drabbade de som från början hade det sämst ekonomiskt. (inte helt olika den pågående pandemin).

There goes the neighborhood – om gentrifiering i USA.

Stil Processing– En kulturpodcast med två svarta programledare.

Nyhetspodden på Yle: i avsnittet från den 1 juni förklarar jag bakgrunden till protesterna efter mordet på George Floyd.

FILMER/TV:

13th Amendment – en dokumentär på bl.a. Netflix som handlar om hur USA efter slaveriets slut fortsatte utnyttja svarta som gratis arbetskraft.

American Promise – om två svarta pojkar i det amerikanska skolsystemet.

#BlackAF och Blackish – tv-serier som vill bli informerad i form av humor.

Maya Angelou: And Still I Rise – en dokumentär om Maya Angelou.

BÖCKER:

The hate you give – perfekt för tonåringen som undrar vad som händer. Nn bok om hur det är att vara svart i Brooklyn, ha en kompis som blir skjuten av en polis och själv gå i en skola med majoriteten vita.

Americanah -Chimamanda Ngozi Adichies bok om Ifemelu som flyttar från Nigeria till USA och livet som svart icke-afroamerikan. Otroligt bra och lärorik.

Den underjordiska järnvägen– Colson Whitehead skriver om en organiserad väg från sydstaterna där slaveriet var lagligt till nordstaterna där alla kunde vara fria.

Vi hade makten i åtta år – Ta- Nehisi Coats följde Barack Obama i åtta år och skrev kolumner/essäer om presidentskapet.

Små eldar överallt -Celeste Ng om en vit familj och en svart familj vars öden möts.

Det finns såklart massor av fler och ni får så hemskt gärna lista dem i kommentarsfältet! Jag ska precis nu kolla på premiären av en dokumentär som min favoritperson från studietiden på USC gjort. Matt Yoka heter han. Så bra person. Saknar honom.

linda · 6 months ago
Supertack för den här listan, letade efter just detta! På boklistan skulle jag ännu vilja tipsa om Such a fun age av Kiley Reed, som på ett så bra sätt tar upp välmenande rasism.

Christine's Stories · 6 months ago
Jag såg filmen som bygger på boken "The hate you give". Den var bra men jag kan tänka mig att boken är snäppet bättre.

Bella · 6 months ago
Tack för tips! Vända hem av Yaa Gyasi var fantastisk, om kvinnor och slavhandeln i flera generationer! En droppe midnatt av Jason Timbuktu. Dear white people på Netflix

Carin · 6 months ago
Jag tycker att Michelle Obamas sjölvbiografi också ger en bra inblick. Jag tyckte i alla fall jag lärde mej massor utifrån hennes berättelse. Och sen då Americanah förstås, det var en verklig ögonöppnare.

Rebecca Borg · 6 months ago
TACK Peppe, så bra och informativt, jag delar med mig till så många jag bara kan. <3

Emma · 6 months ago
Poddtips: Kan vi tala om vithet på Spotify.

Andrea · 6 months ago
Bruna Flickor av Koko Hubara, så klart! ❤️

Viktoria · 6 months ago
Tack för en bra lista! Jag tipsar om Mellan världen och mig/Ta-Neisi Cotes, som jag tyckte var superbra och viktig.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.