Kvinnohatet i tjejtidningar på 90-talet

2 months ago

Kvinnohatet i tjejtidningar på 90-talet

Restaurangerna på vår gata börjar försiktigt öppna för gäster och vi har nu ätit lunch ute hela två gånger. Det har nästan känts högtidligt. Den andra restaurangen vi åt på (Margo’s) hade bytt ut sin meny och jag testade tacos med bönröra. För er som vet att vi äter tacos med bönröra mer eller mindre varje kväll kan detta låta en smula bisarrt, men jag håller fast vid det jag gillar. Jag äter det mesta (fast helst inte djur), men det finns några säkra kort som alltid får mig på fall: bönröra, tryffel, burrata, pocherat ägg och avokado. Jag äter alltid det jag har lust att äta. Livet är för kort för att spara sånt man tycker är gott (inklusive choklad) till enstaka tillfällen. Jag unnar mig heller aldrig något. Att äta är inte att unna sig, att äta är en normal del i processen upprätthålla en levande kropp.

Följer ni Henrik Wahlström (henrikwahlstroem) på Insta? Han lägger upp bilder och texter från tjejtidningar på 90-talet och när man läser dem blir det obehagligt tydligt vilket massivt kvinno- och kroppshat den tidens magasin matade oss med. Allt från vilka sorts kläder man ska använda för att “dölja magen” till hur man ska utöva härskarteknik på sin killes ex. En normalsmal, lång kvinna blir Veckorevyns Mulliga modell. Inte undra på att så många av oss så länge gick och bar på kroppshat. För mig är den största skillnaden mellan då och nu att jag fattat att det handlar om att förändra sättet man ser sin kropp istället för att försöka förändra sin kropp. Ursäkta om det lät högtravande och töntigt, men för mig var det en aha-upplevelse.

Det fanns en tråd nånstans där folk skrev om “råd” de läst i en tjejtidning och sedan burit med sig halva livet (typ tvärrandigt gör att du ser tjock ut och tjock är det värsta som kan drabba en kvinna, duscha alltid iskallt för fastare hy, killar tycker inte om tjejer som gapskrattar etc etc). Minns ni dumheter ni läst och som fortfarande spökar?

s · 2 months ago
Inte i en tjejtidning, men i "Vargungarnas handbok" som hade nåt att göra med Kalle Ankas brorsöner fanns det ett övningsprogram för tjejer som ville ha smalare fotleder....Jo det är sant :D där fanns ett mått på hur många cm tjejer skulle vara om fotlederna.

Anna · 2 months ago
Åh fick en flashback till detta, minns att jag läste i en tidning att Miss Finlands (som f.ö. fortfarande är up and running tävling) pappa var någon slags coach (!) för henne och sa att hon hade för stora fotled, att det är där de behöver jobba med inför Miss Universum. Helt galet men det har verkligen fastnat i minnet.

Peppe Öhman · 2 months ago
Helt vansinnigt! Fick en flashback jag med: min styvmamma berättade om hur hon som ung vunnit en tävling för "snyggaste anklar". Kvinnans varje kroppsdel ska verkligen utvärderas.

Marie · 2 months ago
Jag minns en artikel i vad som kan ha varit Veckorevyn där tjejer berättade om hur de "kom undan" att berätta för sina killar att de behövde bajsa. Typ hävda att man är plötsligt burgarsugen och springa ned på McDonalds för att istället göra sina behov där. Gav olika tips på vad man kunde göra för att det inte ska låta eller lukta. Rätt sjukt eller hur? Det är något som har fastnat hos mig, förmodligen för att jag själv länge köpte idén att en riktig tjej och diverse kroppsvätskor inte hörde ihop. Att man valde att gå runt med ont i magen istället för att gå på toaletten hemma hos sin kille...

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag levde lääänge med rädslan för att bajsa hos killar jag dejtade. Vansinnigt att en sak som man vet att alla gör ändå måste vara tabu (för kvinnor).

Amanda · 2 months ago
Från nån artikel om vad killar tycker är sexigt: att fixa med sitt långa hår (typ hålla på extra länge att sätta upp det) så att man visar nacken. Har lett till en hel del åmande i min ungdom!

amanda · 2 months ago
Läste en artikel om vilka bikinis som passar vilken kropp. Det var relativt sent så tror de tänkte att de var inkluderande genom att visa flera olika kroppsformer (typ kurvig, smal, smala höfter och stora bröst, små bröst stora höfter). Det gav mig, utöver standard-smal-ångesten, mest ångest över att jag inte hade kropp för någon bikini och att jag (fortfarande) väljer bort vissa modeller för att jag eventuellt inte har tillräckligt smala höfter eller små bröst för vissa modeller.

Peppe Öhman · 2 months ago
Rektangel, triangel, cirkel osv Minns mycket väl olika reportage om kroppsformer (har inte haft triangelbikini på 20 år)

Nadine · 2 months ago
Jag läste en artikel i en tidning som jag tror kan ha varit Veckorevyn där de hade frågat killar om vad de skulle göra eller säga till sina flickvänner om de börjat märka att flickvännerna gått upp i vikt. En killes svar var något i stilen med "jag skulle föreslå att vi tillsammans skulle titta på topmodel, sen skulle jag säga något om hur snygga tjejernas kroppar var där och försöka leda in samtalet till hennes vikt"

Johanna · 2 months ago
Jag började följa hans konto nu, läste inläggen hela kvällen. Jag läste Frida och Veckorevyn i början av 00-talet, och visst minns jag en del. Tror dock jag skonades av den värsta kroppshetsen pga normkropp. Men vilken massa energi man lade på att fundera på vad killar gillar.. så onödigt.

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag har en kompis (Hanna) som berättade att hennes mamma alltid sagt att vänner är viktigare än killar. En sån mamma vill jag vara.

Lina · 2 months ago
När jag var liten, runt tio år, och såg nåt ungdomsprogram på TV så tipsade dom om hur man skulle sträcka hakan utåt och luta bak huvudet så att huden på halsen stramade, det här skulle motverka dubbelhaka. Sen satt jag och gjorde det här väldigt ofta, tillslut frågade mamma vad jag höll på med och när jag berättade så sa hon att det där nog var en myt och att man om något snarare skulle få ännu mer dubbelhaka för att huden blev slapp! Så då blev jag så himla rädd för att ha slappat till huden så jag försökte tejpa upp den!!

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag läste att man ska klappa sig underifrån på hakan för att få den att hålla sig fast och fin.

Yllet · 2 months ago
Åh ja! Duscha kamlt är ju klassiker so hag glömt bort. Daska under hakan 100 ggr för att motverka dubbelhaka. Nu känns det sjukt? Det borde ju bli rött under hakan av all plötslig blodtillströmning? Usch. Alla reportage om vad "killar gillar". Jag då? Vad gillade mitt 14-årig jag?

Peppe Öhman · 2 months ago
JA! Daska under hakan! Så otroligt dumt att tidningarna verkligen skrev om sånt. Tänk sån skillnad om man jämför med Teen Vouge som skriver om politik.

Anonym · 2 months ago
Jag läste aldrig tjejtidningar men istället läste jag KP (och hästtidningar). I KP fick jag lära mig att det kunde göra ont vid första samlaget (och att det var normalt?). Och att det kunde ev komna blod. Jag är rätt säker på att det var detta som gjorde att jag utvecklade vaginism och inte Kunde ha penetrerande/omslutande sex förrän jag var typ 25. Så jävla mkt smärta (i det stängda underlivet), ångest och tårar... fy fan. (Sen gick det över efter ca 2 år med samma kille och en ny ställning..)

Peppe Öhman · 2 months ago
Åh stackars dig som hade så ont! Fint att det ändå gick om.

Jessi · 2 months ago
I gymnasiet började jag umgås med vänner som var väldigt utseendemedvetna. Jag minns hur stelt de log på bild för att tandköttet inte skulle synas, för det var ju fult. 20 år senare tänker jag ännu på det när jag ser en bild på mig när jag ler eller skrattar, mitt tandkött syns alltid.

Peppe Öhman · 2 months ago
Mitt tandkött syns också alltid när jag ler och jag måste erkänna att länge levde med samma villvarelse om att det är fult.

Malin · 2 months ago
Tips från någon tidning i slutet av 90-talet: tandkräm hjälper mot finnar. Herregud hur mycket tandkräm jag haft i mitt ansikte över natten på mina finnar... Jag läste även en artikel i slutet av 90-talet i Frida om en tjej som hade pressat en finne nära ögat och blev blind för en tid på grund av det... detta spökar fortfarande i mitt huvud 20 år senare om jag har en pormask som jag vill klämma nära ögat.

Peppe Öhman · 2 months ago
jag minns också tandkräm mot finnar ("den torkar ut finnen")

Hanna · 2 months ago
Så jävla ledsamt hur de där tidningarna dominerade min uppväxt. Alla jävla test också: vad är du för person-ish. Istället för att faktiskt ta reda på vad man gillade/tyckte och inte. Och hur mycket tid man la på att vara en "skön tjej" som killar gillar. Ställ aldrig krav, gilla öl, svär lite- men obs ej för mycket, var lite crazy - men obs ej för mycket, älska sex och säg det högt. Fy fan. Samt hur mycket tid kvinnor generellt lägger på att planera/organisera och på att vara snygg och ung (både tid och pengar!) medan män typ spelar tv-spel eller utvecklar sina intressen på riktigt. Blä. För några år sen satt jag och planerade vår familjs semester, sneglade på min man som satt i soffan och lärde sig spela tvärflöjt via youtube. Inget ont mot honom, han hade inte blivit tillfrågad i planerandet, men kände bara att nej, jag vill också lägga tid på själv i stället.

Mia · 2 months ago
Jag läste ibland Veckorevyn och Frida men tyckte de var ganska obehagliga pga allt ovanstående. Läste istället brittiska Sugar och en del andra på engelska, de kändes mycket snällare!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.