Den elitistiska statusbarometern

3 months ago

Den elitistiska statusbarometern

Här är förresten veckans avsnitt av Magnus och Peppes podcast. Som vanligt talar vi mycket om amerikansk inrikespolitik, men också om var man ska bo i världen OCH om fenomenet att tillrättavisa andra i en rörelse. Ni vet de där människorna som är noggrannare med att positionera sig själva på exakt rätt plats och visa att de är mest woke. Sedan flyttar de omedvetet diskussionen till att handla om vem som använt rätt begrepp, visat sitt stöd på rätt sätt eller gjort bort sig istället för att verkligen göra något åt problemen. Det här fenomenet är mycket vanligt inom feminismen där självutnämnda social media-polisen glider runt och påminner om vilket ord det är korrekt att använda just nu och inom Black Lives Matter-rörelsen.

Problemet är att ingen konkret blir gjort, ingen gör något för själva rörelsen, alla bara positionerar sig själva i en (majoritets)bubbla. Det blir bara en massa snack om vem som har mest rätt och vem som inte är tillräckligt snabb att snappa upp vad som är woke just nu. Det är bara de privilegierade som har tid med sånt.

Fagerdam · 3 months ago
Alltså ja, de här oändliga diskussionerna om vem som behandlat frågan på ”rätt” sätt! Alla som häckar i kommentarsfält och rackar ner på folk som försökt göra något bra. Jössus.

Peppe Öhman · 3 months ago
Precis! Så otroligt löjligt.

Linda · 3 months ago
Tack för att du tar upp det. Har kommenterat i ett antal kommentarsfält på bloggar och IG senaste tiden om detta, att man inte vågar aktivera sig för att man bara blir kritiserad då man inte gör 'helt rätt'. Och om man påpekar att det är svårt att aktivera sig eftersom det är 'damn you if you do, damn you if you don't'-mentalitet överallt så blir jag stämplad som priviligerad vit person som ska hålla käften, bara ta kritiken och låta mig utbildas. Jag är otroligt medveten om att jag är ofantligt priviligerad, och är helt med på att man ska utbilda sig - det är vår jäkla skyldighet att utbilda oss och aktivera oss - men precis som inom alla områden numera så måste det bli 'helt rätt' annars får man veta att man lever från de som är självutnämnda experter. Och som sagt, om man då väljer att vara tyst istället så blir det också fel. Har sett vissa influencers som verkligen försökt att göra något, som kritiserats och som då frågat hur de ska göra det istället. Svaret blir då att andra inte ska behöva utbilda dem, det ska de fixa själva. Så slutsatsen är alltså att man måste aktivera sig, lagom mycket, på helt rätt sätt och att man själv ska lista ut vad helt rätt sätt är. Så otroligt kontraproduktivt. *end of rant* ;)

Linda · 3 months ago
Även allas (också de vita och priviligerade) referens till att de minsann vet att man ska göra på ett visst sätt från de som har tolkningsföreträde, i det här fallet POC. Som att de skulle vara en homogen grupp där alla har exakt samma uppfattning om hur de vill att deras kamp ska föras? Så de vita priviligerade för talan för de med tolkningsföreträde utan att ens inse vad de gör...

Peppe Öhman · 3 months ago
Håller helt med dig. Jag fattar också att man som privilegierade för acceptera att man säger fel ibland och lära sig av sina misstag. Men så otroligt störande när hela diskussionen förflyttas från att handla om ett problem till typ exakt vilken sorts svart kvadrat man ska publicera exakt vid rätt tidpunkt. HU!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.