Ansvarsfulla, men diskriminerade individer

3 months ago

Ansvarsfulla, men diskriminerade individer

Idag när jag gjorde min vanliga runda genom amerikanska, svenska och finländska dagstidningar fastnade jag vid den här krönikan (som tyvärr ligger bakom betalvägg, men i princip handlar om All Lives Matter)

Att vita och västerlandet kan demoniseras i det oändliga bottnar i ett privilegierande av ens egen position och en massiv eurocenterism. De moralposerande vita behandlar svarta som barn och sig själva som tålmodiga föräldrar. Även idén om att svart identitetspolitik är framsteg medan vit sådan är nazism reflekterar samma västerländska navelskåderi. Detta avspeglar det koloniala arvet betydligt klarare än det våld som drabbar fattiga av alla färger i amerikanska innerstäder. ..

… Låt alla vara ansvarsfulla individer på gott och ont. All lives matter.”

Jag blev först illa berörd och sedan arg. Jag hade egentligen inte tid att skriva något annat än uppdrag, men slängde ihop ett svar på min Amerikablogg och talade sedan om det med Magnus i dagens Magnus och Peppes podcast. Vi talade också om statyer som tas ner från sina piedestalar och om hur USA är en tv-nation och vad det innebär att så många serier handlar om poliser som går sin egen väg. Jag blandar också ihop John Bolton med Michael Bolton, hehe.

Podden kostar 2,80 euro i månaden. Eftersom vi inte vill ha reklam litar vi på att våra lyssnare istället betalar en symbolisk summa för podden. TACK! Och tack för alla lyssnarbrev och kommentarer! Uppskattar dem så innerligt mycket.

Ulrika · 3 months ago
Hej! Har precis lyssnat på senaste avsnittet av Magnus och Peppes podcast, ni borde göra lite faktakoll innan ni snackar massa om att Carl von Linne har grundat rasbiologiska institutet, det är ju inte sant! Det grundades på 1900-talet och han levde på 1700-talet.

Peppe Öhman · 3 months ago
Ja, där sa vi fel. Rasbiologiska institutet grundade SIG på Linnés ideér om människan "raser" ska det vara. Tack för uppmärksammandet. Linné forskade i biologi vid Uppsala universitet.

Koko · 3 months ago
Bra att du skrev ett svar på den där krönikan. Jag läste den och blev bara så fulkomligt utmattad av den aningslöshet som ligger bakom. Och då är jag på inget sätt väldigt insatt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.