Utegångsförbud i los angeles

1 year ago

Utegångsförbud i Los Angeles

För ett par timmar sedan informerade borgmästaren i Los Angeles att det mellan kl 20 och 05:30 råder utegångsförbud i staden. Förra natten var det kravaller i DTLA och idag spred de sig till WeHo och Beverly Hills. Ni vet såklart att allt började i måndags då George Floyd blev mördad av en polis i Minneapolis. Flera personer filmade det och videosnuttarna spreds över landet (världen). Det var droppen och nu protesterar folk mot rasism, polisens övervåld mot svarta och ekonomisk ojämlikhet i hela USA. Och allt filmas. När jag ser videosnuttar från det som sker bara ett tiotal kilometer från oss påminner det mest om Rodney King-protesterna 1992. Historien upprepar sig inte, men rimmar. Eller hur det nu var.

Vi är okej och har det bra, men vilket jävla skitår det är, inte minst för USA. Jag kommer att tala mer om kravallerna i Magnus och Peppes podcast och i Svenska Yles Nyhetspodden på måndagen. Skrev också en väldigt snabb text om det på Amerikabloggen (Magnus stod och tjatade på mig att jag måste komma och äta middag, men better done than perfect).

Hara · 1 year ago
Hur många procent av USA:s befolkning kan sådär grovt taget räknas som afroamerikaner i dagens läge?

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag tror att det är ca 13 procent.

Linda · 1 year ago
För jäkligt att en liten andel som bara vill slåss och förstöra (och säkert skiter i BLM) gör att demonstrationerna och protesterna får fel fokus. Såg på en amerikansk väns Facebook att polisen har efterlyst vita män som har betalat folk för att de ska förstöra och plundra butiker. Känns som att det alltid är likadant när det är protester, oavsett vad det gäller - att en liten andel som bara älskar att slåss och förstöra tar sig dit och allting urartar. Hoppas innerligt att det iallafall leder till förändring. När vi var på roadtrip i USA och blev stoppade av polis (pga att jag missade en trafikregel...) så tänkte jag efteråt att om jag hade varit en svart man hade situationen förmodligen slutat annorlunda, men som vit kvinna kom jag undan med en 'gör inte om det, kör försiktigt nu'. Har sällan känt mig så priviligerad.

Lisa · 1 year ago
Jag vet inte vad jag tänker om plundradet och förstörelsen på en rent teoretiskt analytisk nivå. På sätt och vis finns det en slags legitimitet i våldsutövandet från den utsatta gruppen gentemot samhällsetablissemanget och myndighetsutövande. Det grundläggande samhällskontraktet är ju att medborgarna ger ifrån sig lite av sin suveränitet gentemot staten som erbjuder medborgarna skydd från våld och anarkistiskt herravälde.. Polisen är den enda som har laglig rätt att utöva våld. Detta enbart för att skydda medborgarnas negativa (frihet från våld från annan part). Staten har ju misslyckats fatalt med sin uppgift att ge skydd åt den svarta gruppen och att skydda dem från våld. När polisen (utövandet av det legitima statliga våldsmonopol ett) systematisk mördar och strukturellt förföljer (inte tillräckligt kraftfullt ord) svarta. Den enda makten medborgarna har är att ifrågasätta / protestera gentemot maktens legitimitet(våldsmonopol) när detta kontrakt bryts. Till syvende och sist handlar protesterna om strukturellt rasistiskt urövande av våldsmonopolet, vilka gruppers äganderätt som skyddas och om makten tänker lyssna /agera på vad den protesterade gruppen lyfter fram. Hmm...eller borde jag nyansera mig mer?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.