Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Om influencers och journalister | May 15, 2020 | The Way We Play

Om influencers och journalister

2 years ago

Om influencers och journalister

I dag har jag känt ungefär alla känslor. Först var jag otroligt lycklig över att Palisades Park öppnat igen. Alltså så lycklig att jag blev lite fuktig i ögonen. Fattade inte riktigt hur mycket jag saknat parken, men hela världen kändes lite större nu när den finns till förfogande igen. Jag har också varit så jävla trött på att tjata på barnen och på ha förvandlats till en sån jävla morsa som går omkring och skriker åt folk att plocka upp sina egna kläder.

Arg blev jag när jag tog en promenad med min nuvarande favoritpodd New York Times The Rabbit Hole som den här veckan handlade om Pewdiepie. Hela serien handlar om radikalisering på Youtube, men just det här avsnittet fick mig att tänka på hur mycket makt influencers har och hur de pendlar mellan att ta rollen som den enskilda individen som får säga och göra som hen vill eftersom hen kämpar mot stora institutioner som pressen (= the mainstream media. AVSKYR att det blivit ett normbegrepp, det gör nämligen alternativ media som en likvärdig motpart). I det här poddavsnittet förklarade Pewdiepie hur (mainstream)media försöker krossa stora youtubers eftersom journalisterna är avundsjuka på att sociala medier når ut till så mycket fler människor. Att det liksom är en personlig kamp mellan journalister och youtubers.

Att se världen så här vittnar om en så stor okunskap i hur en demokrati fungerar. Pressen är inte en entitet som försöker krossa någon, journalistikens uppgift är att granska, förklara och berätta. Utan journalister som kan sätta händelser i ett sammanhang och granska politiker, institutioner och till exempel youtubers skulle det vara helt omöjligt att bland annat rösta eftersom alla budskap vi fick potentiellt kunde vara kommersiella, korrupta eller rena lögner. Därför är det bra att det finns personer som har som yrke att ifrågasätta och kolla upp. Att det finns ett förakt gentemot journalismen gynnar mest av allt folk som inte vill bli granskade på grund av att de kanske inte har fullständigt gott uppsåt.

Men tillbaka till influencers, precis som det finns media av olika kvalitet så finns det såklart en massa olika influencers. Lever man på att folk gillar en och köper det man tipsar om/gör reklam för är det ändå ingen riktig vänskap trots att influencern såklart gynnas av att skapa en sådan relation (det är klart att man hellre köper en grej en kompis rekommenderar än det man tar emot som ren reklam. Därför är influencers så bra reklampelare). Och jag fattar ju att alla ni som läser det här vet detta, men folk som får betalt för att man köper deras budskap är inte kompisar. De är på sin höjd underhållning.

Och inget fel med att vara företagare! Underhållning är kul och många influencers är enormt skickliga på sitt yrke. Jag blir bara glad när kvinnor förtjänar pengar. Och gillar man en influencer och hen känns genuin, verkar ha bra värderingar etc är det såklart ett sätt att stöda den här personen ekonomiskt om man köper det hen gör reklam för. Nu är hon sannerligen inte en typisk influencer, men jag skulle köpa allt HejHejVardag gjorde reklam för eftersom jag tycker att hon är så bra. De enstaka gånger jag gör samarbeten vill jag såklart att det ska vara något som passar in här och till och med kan vara ett nyttigt tips. Om jag tjänar lite pengar på bloggen kan jag ta mer tid för att skriva i den. MEN de stora influencers som kallar sina följare för älsklingar och säljer grejer i varje inlägg, de är inte polare, de driver en business.

Ett annat sätt, som jag hoppas blir allt vanligare, är att skippa mellanhanden och betala en liten summa direkt åt den som producerar något man tycker är värdefullt. Magnus och jag är så jäkla tacksamma för alla ni som betalar $2,80 varje månad för vår podd (nytt avsnitt ute!) Men ännu hellre vill jag att ni prenumererar på en dagstidning. Passa på att testa en ny nu när så många öppnar sina sajter pga av covid-19.

Oj, vad det här blev långt. Jag skulle ju bara skriva om alla mina känslor. Kul om nån hängde med hela vägen till slutet!

Sara · 2 years ago
Jag fattar ju att influencers jobb måste innebära att de kan göra reklam genom att sälja saker men precis som alla annan reklam måste den upplevas som trovärdig och varje gång den inte gör den naggat de lite på det förtroendekapital de skapat tidigare. Bra exempel på dålig reklam är när de gör reklam för en rakhyvel efter att de tidigare berättat att de alltid vaxar eller säger att de äter nyttigt med yoghurt som innehåller 10% socker.

Peppe Öhman · 2 years ago
Exakt så! Det enda som man har som influencer är ens trovärdighet.

Louise hejhej · 2 years ago
Men å vad glad jag blir att du skriver så snällt om mig! Och viktigt ämne! Jag tror ju att man lätt hamnar i att ”reklam är dåligt” Men så är det ju inte alltid. Jag kan verkligen upptäcka saker, produkter och tjänster för att nån jag gillar gör reklam för dem. Men det är klart att jag inser att viss reklam är mer för att nån behövt en lön än annan reklam. Eller en del som är ”okej jag ville ha mer och mer pengar” Jag tror också att många tänker på just megastora influencers som man föreställer sig strösslas med samarbetsförfrågningar och att pengarna regnar över dem. Det finns ju en otrolig skillnad mellan influencer och influencer där... Hur som helst! Så intressant ämne. Och jag ska verkligen försöka göra goda val när det kommer till samarbeten! ❤️ Ps: tänker mkt på dig o Maggan dessa dagar, hur ni så ofta har det såhär med barn/jobb/barn/jobb blandat. Vi har haft det sedan november när Mattias gick på föräldraledighet och det ...har varit utmanande. Tänkte skriva till dig och fråga om dina bästa tips för att jobba hemma OCH ha barn hemma OCH ha man hemma. Hur gör man för att ej bli galen/göra slut?

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja men precis! Jag drömmer om att kunna tjäna lite mer pengar på bloggen och därmed kunna lägga mer tid på den.

Kajsa · 2 years ago
Fattar poängen med att det inte är så bra när stora influencers menar att det är en slags kamp mellan mainstream media och dem. Men i fallet pewdiepie så har det ju varit mycket att han har målats upp som någon slags alt-right person och att tidningar använt honom som ett skräckxempel på vad barn och unga följer på nätet. Det gör att jag ändå till viss del förstör att det blir en sådan reaktion från Pewdiepies sida. Skulle faktiskt säga att han trots detta är en av de vettigaste stora influencers som drar en ung tittarskara på youtube.

Peppe Öhman · 2 years ago
Du har säkert bättre koll än jag eftersom jag bara kollat på Pewdiepies några enstaka gånger och läst om hans antisemitiska uttalanden i olika tidningar. Det som fick igång mig var NYT reportage om hur han hetsat sina följare att misstro journalister och liksom gör det till en personlig kamp mellan media och youtubare. Det tycker jag är farligt för demokratin.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.