Min favoritstund på dagen

4 years ago

Min favoritstund på dagen

En av mina favoritstunder på dagen är när jag får ta en lång promenad/springtur med en podcast i öronen. Ingen avbryter mig, jag kan bara trava på så långt jag vill vart jag vill och samtidigt lyssna på smarta människor som diskuterar/rapporterar om amerikansk inrikespolitik. Det gör mig så lugn och glad.

En av mina absoluta favoritpoddar just nu är som ni vet NYT Rabbit Hole som handlar om hur internet kan radikalisera oss. I den senaste podden intervjuas PewDiePie som vill sluta nåt slags fred med “media”. Det är ju fint och tyder på att han har nåt slags förståelse av journalistikens roll i en demokrati (som någon kommenterade under ett tidigare inlägg: en av de bättre), men jag känner ändå en lätt panik över den makt influencers har över folks tyckande och bristen på förståelse kring hur oberoende media fungerar. Jag känner i och för sig också en lätt panik över att Joe Biden ska säga något riktigt dumt så det är kanske jag som borde chilla lite.

Hur som helst, här kommer några av mina nyaste poddfavoriter:

The Missing Cryptoqueen (fattar äntligen vad en blockchain är).

Throughline (om hur historia och nutid och hur ingenting egentligen är nytt)

The Argument (okej, inte splitterny i mitt kartotek, men intressant att höra NYT:s reportrar diskutera ämnen ur olika synvinklar)

Nu vill jag höra era favoriter! Alla kategorier.

 

Min favoritstund på dagen

Ulrika · 4 years ago
älskar att promenera med podd! jag gillar podcasten Kapitalet (alltid intressanta ämnen, typ hur oljan kunde säljas till negativt pris eller hur flyget kan vara så billitgt, men lättsmält så att det passar också min småbarnsmosiga hjärna). This American life gillar jag förstås. Margarinet (en matlagningspodd) om jag känner mig orolig och typ bara vill ha en mysig värld där det bästa som hänt en är att steka sin tofu innan man kryddar den (bra tips dock!). Och sen gillar jag att lyssna på Förlagspodden, frmaförallt när jag ska sova. Lugna intellektuella samtal om böcker, bokbransch, livet som förläggare.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för tips om Kapitalet! Låter som någonting jag verkligen skulle gilla.

Fia · 4 years ago
Flashback Forever!! Sitter just nu i solen vid en fontän i en park och lyssnar. Och You must remember this, en ganska krass (och rolig) filmhistoriker som tar upp olika Hollywood-minnen som hon diskuterar med gäster. Vissa fall är mer intressanta än andra!

Peppe Öhman · 4 years ago
Flashback forever har dykt upp i mina flöden fler gånger nu. Varför är den så bra? kommer jag att gilla den?

Fia · 4 years ago
FF är toppen när man behöver något lite mer underhållande, men inte helt hjärndött. Det bästa är dynamiken hos trion som leder podden och hur de plockar ner så många knasiga trådar och troll på jorden genom humor. Skrattar sällan högt, men till den här podden gör jag det mycket!

Julia · 4 years ago
Lyssnar massor på podd när jag är ute med hunden en längre stund, fixar med tvätt, mat, eller annat liknande. De jag lyssnar på varje avsnitt är mellan raderna, p3 historia och p3 ID. Sen lyssnar jag sporadiskt på ett gäng om de tar upp något som intresserar mig, de är p3 nyheter, p3 musikdokumentär, p3 dokumentär, p1 dokumentär, p4 dokumentär, vetenskaps radion, mytologier och under huden med kakan Hermansson. På sommaren några sommarprat. Har tyvärr ganska svårt för poddar med för mycket reklam och för mycket småsnack mellan kompisar. Ibland är det supermysigt men inte alltid behöver finnas något tema typ böcker som håller ihop allt med en röd tråd. Så blir mest dokumentärer och nyheter. Undviker till viss del crime. Blir tyvärr för lättskrämd.

Peppe Öhman · 4 years ago
är inne på samma linje som du. och vad kul att du lyssnar på Mellis! Spelar in nytt avsnitt imorgon.

Viktoria · 4 years ago
Lyssnar mycket på podd, och gillar verkligen din och Magnus podd samt Mellan raderna! Är annars förtjust i Söndagsintervjun, P3 Soul, Medierna. Ny i min lista är Kontext (som i senaste avsnittet analyserade sexköpslagen så att jag fick mycket ny kunskap (kunde iofs inte mycket innan, men ändå)). En annan mycket bra podd är Mytpodden som i fyra avsnitt tittar närmare på myter som högerextremister håller högt. Har också hittat Dolly Parton's America (kanske via din blogg?) som jag är lite nyfiken på.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så glad över att du lyssnar på mina poddar! Och tusen tack för tips om Kontext! Ska lyssna på den när jag springer senare idag.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.