Hur jobba hemifrån medan barnen också är hemma

3 months ago

Hur jobba hemifrån medan barnen också är hemma

Hur klarar man av att alltid jobba hemma med barn? Ja, jag vet inte. Jag brölar: “JA? VAD ÄR DET NU DÅ?” alternativt “FRÅGA MAGNUS!” femton gånger i timmen. Lika ofta avbryter jag mig för att jobba som restaurangpersonal eller konflikthanterare.

Men om jag ska komma med nåt slags insikt är det att det lönar sig att dela upp dagen (ifall man har tillgång till en annan vuxen). Låta den andra veta när man har möten/spelar in podd så hen kan hålla ungarna ifrån en. I vår familj stiger jag också upp innan de andra och försöker få så mycket som möjligt gjort då. Magnus jobbar ofta ganska sent när vi andra lagt oss. Mitt på dagen försöker vi ge varandra så mycket arbetstid som vi själva kan undvara. Det går oftast bättre om man är generös än bråkar om vem som fått mer tid. Ibland måste man ge sin telefon åt barnet och på så sätt köpa sig lite tid.

Jag finner också ett lugn i att fyra timmar effektivt jobb brukar räcka. Det går inte att få ihop åtta timmar på hemmakontoret om man har barn hemma och dessutom ska sköta nåt slags hemskolning.

Jag har alltså inget universalråd till hur man ska kombinera jobb, förskola, skola och nerver, men när det blir ohållbart brukar vi gå ut och rasta barnen antingen genom en promenad eller i poolen.

s · 3 months ago
Är det jättedyrt att ha barn på dagis där ni bor?

Peppe Öhman · 3 months ago
Nja, N nu är de ju stänga pga av covod-19, men vanligtvis kring 2000 dollar i månaden här nere i Santa Monica.

Anna · 3 months ago
2000 dollar i månaden? I vilken kategori är då lönerna? Eller är det bara kändisarna som har sina barn där? Det där satte genast våra barns dagiskostnader i nytt perspektiv.

Peppe Öhman · 3 months ago
Det finns såklart områden med förmånligare förskola, men de ligger en bit härifrån och då är ofta skolorna kassa så man måste antingen sätta barnen i privatskola eller flytta till ett dyrare område med bra private schools. (Helt vanliga medelklassmänniskor pungar ofta ut ca 2000 i månaden för förskola).

Anna · 3 months ago
På tal om 2000 dollar för en förskoleplats; kan du inte skriva lite om inkomster/utgifter i din del av USA? Vad lägger den genomsnittliga medelklassfamiljen på boende, förskola och liknande? Om jag skulle betala motsvarande 2000 dollar i månaden för förskoleplats hade jag haft ungefär 3000 kronor kvar av min bruttolön när den avgiften var betald... Och då ser jag mig som medelklass.

Samma Anna som ovan · 3 months ago
Nettolön ska det stå, inte bruttolön!!!!

s · 3 months ago
Lönerna är mycket högre i USA, har jag förstått. T.ex. en sjuksköterska tjänar ungefär det dubbla jämfört med Norden. Men nog är det ju stor skillnad ändå, i Norden ställs barnen ungefär på samma startlinje.

Peppe Öhman · 3 months ago
I Santa Monica, där jag bor, är medelinkomsten $58,252 per person (inte hushåll) i jämförelse är siffran för hela USA $28,555 (för ett hushåll i SM är $74,534). "The cost of living in Santa Monica is 56% higher than the California average. The cost of living in Santa Monica is 119% higher than the national average. The cost of housing in Santa Monica is 363% higher than the national average."

Christine's Stories · 3 months ago
Jag sitter hemma nu och försöker plugga (vilket går sådär som du märker, haha!) men tycker att det är så svårt att finna ro till att läsa eller skriva. Då har jag inte ens några barn! Men det finns annat som tar min uppmärksamhet. Du vet, jag börjar pilla med disken, får för mig att jag är värd en Netflix-paus när jag knappt fått något gjort eller så blir jag distraherad av annat. Tips på hur man finner en god självdisciplin vid hemmajobb? Nä nu ska jag försöka läsa klart den där artikeln jag började på i förrgår... Hoppas att du får en fin tisdag!

Peppe Öhman · 3 months ago
Kan verkligen känna igen mig! jag brukar köra pomodoro-metoden. alltså 25 min jobb och 5 min paus några gånger. 25 min är precis så länge att man klarar av att sitta stilla, men får överraskande mycket gjort. Finns en massa gratisappar!

Sofia · 3 months ago
Tänker på alla ensamstående utan familj, förstår inte hur det går ihop men svaret är väl att det inte går ihop helt enkelt. I Frankrike lämnas bebisarna på speciella förskolor för bebisar och med tanke på de högra priserna på förskolor så förstår hur det kan bli så att kvinnorna slutar jobba helt ett par år eller för alltid. Deppigt. Vi som bor i norden har det väldigt bra, även om det finns mkt att jobba på så klart.

Peppe Öhman · 3 months ago
Håller verkligen med. Norden har ett så otroligt jämställt och välutvecklat system jämfört med resten av världen (sen finns det såklart alltid möjlighet att bli ÄNNU bättre).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.