Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

1 year ago

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

I samarbete med Schildts & Söderströms

Jag försöker läsa minst en bok i veckan för att ha något att prata om i Mellan raderna, men den senaste veckan har jag inte kunnat koncentrera mig på längre texter alls. Jag började på “Mother Daughter Widow Wife” som författaren Robin Wasserman faktiskt levererade hem till min dörr, tycker mycket om den, har inte ro i kroppen att läsa. Har lyssnat på fantastiska “Samlade verk” av Lydia Sandgren. Den är så jävla bra, men vill inte slölyssna på den, vill läsa den som fysisk bok när jag verkligen har lugnet att njuta av den. Jag vet inte om ni alls känner igen er, men jag skyller på mycket splittrat jobb och nåt slags underliggande covidstress.

Jag har märkt att jag har lättare för fristående texter/noveller/korta kapitel. Merete Mazzarellas “Skulle vi alla kunna samsas? Essäer om vår samtid, 2020” är en sån. Fristående essäer om polarisering, flyktingpolitik, nationalitet, klimat och mycket mer. Jag pratar med Merete i det senaste avsnittet av podden Peppe Möter. Vi pratade ganska mycket om nutiden, om bland annat varför finlandssvenskar flyttar utomlands och inte känner att deras nationalitet som finländare är viktig. Tycker att det är extra intressant nu under covid-19 då nationaliteten vaknar till liv bland andra än högerradikaler.

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

Två andra böcker som är lättlästa för en hjärna som har svårt att fokusera är Axel Åhmans “Klein“, noveller om manlighet. Är imponerad av hur Åhman lyckas beskriva män i alla åldrar. Och Sofia Rönnlöb Pessahs “Männen i mitt liv“. Där huvudpersonen listar alla män hon legat med (kommer ni ihåg alla ni legat med? Jag är osäker på om jag gör det). Den handlar om bekräftelse och att ta makten över sin sexualitet. Bra!

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

Johanna · 1 year ago
Som barn och upp i högstadieåldern läste jag mycket och obehindrat. Sen skulle jag analysera texter och böcker i gymnasiet och efter det har jag aldrig kunnat läsa en bok "normalt" igen. Tror också att all facklitteratur på universitetet, som jag läste om och om igen för att det verkligen skulle sitta, gjorde sitt till. Idag när jag läser en bok har jag läst den typ 3 gånger när den är slut, eftersom jag läser sidorna flera gånger för att vara säker på att jag förstått allt, kanske det finns något mellan raderna jag missar. Jag känner också att jag vill respektera varje bok och läsa den ordentligt om det ska vara någon vits med det hela. Jättejobbigt problem för mig! Har försökt lösa det genom att välja böcker jag inte "bryr" mig om, så att jag lättare ska kunna läsa lite "slarvigt" och försöka få bukt med mitt problem. Ja, det var vad jag kom att tänka på när jag läste din rubrik!

Peppe Öhman · 1 year ago
Så intressant! Jag kan känna igen mig och har verkligen övat mig på att inte gå så fullt ner i texten (ibland vill jag det!). Försöka göra läsningen så enkelt och njutbart som möjligt. bra kommentar!

Johanna · 1 year ago
Njutbar. Bra, det ska jag försöka tänka på!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.