är du den nostalgiska eller framåtblickaren?

2 weeks ago

Är du den nostalgiska eller framåtblickaren?

I morse hade jag återträff med mina klasskamrater från gymnasiet. Jag har missat alla återträffar hittills eftersom jag bott utomlands, men tack vare covid-19 sågs vi på Zoom. Jag drack kaffe medan alla andra skålade i vin eller hotshots. Vi var cirka 25 av drygt 70 på hela årskursen, men några av mina favoriter var med så jag var glad. Det som slog mig var att alla såg såklart äldre, men också exakt likadana ut OCH att alla hade samma personlighet. De som var tysta i klassen var tysta på Zoom. De som skrattade och pratade högt i gymnasiet gjorde också det i morse. Det är klart att alla (förhoppningsvis) mognat, men den där grundpersonligheten är ändå konstant.

En annan sak som slog mig (som jag egentligen tänkte prata om i podden) är hur det finns de som vill minnas gamla tider, är nostalgiska och berätta om vad de gjorde när de var unga och så finns det de som är intresserade av folk gör gör nu, hur de ser på framtiden och vad de tänker på. Alla är såklart lite av båda, men handen på hjärtat: Vilken är du när ditt gymnasium har återträff?

Marie H · 2 weeks ago
Den som inte kommer...

Peppe Öhman · 2 weeks ago
hahaha! Det här var min första någonsin, men gillade faktiskt att se gamla vänner.

Emma · 2 weeks ago
En fundering - kan det vara mer så att folk "backar" in i hur konstellationen och dynamiken har sett ut då rollerna "delades ut" snarare än att folk är exakt samma? Tror jag själv hade anammat det beteendet som förväntades av mig snarare än bubblat på, men kanske det beror på late bloomer. Vad tror du? Ps Hög igenkänning på kommentaren ovan, hade nog också dragit mig för att delta haha.

L · 2 weeks ago
Så tänker jag med, särskilt om det på träffen är många som en släppt kontakten med efter gymnasietiden. Att då bli sedd som någon som en var tidigare och att de minnena väcks till liv gör det svårare att helt vara den en är nu. Just vid återträff med gymnasieklassen skulle jag också vara den som inte kommer. Däremot skulle jag komma vid återträff med de jag gick nio år med.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Ja såklart! Ni har självklart rätt. Tänk att jag inte tänkte på det.

Kattakvack · 2 weeks ago
Framåtblickaren. Är generellt sett inte en nostalgisk person alls, förutom när det kommer till musik ELLER min sons student (som sker om ett par veckor) - men jävlar, det är svårt att inte vara nostligisk just när det gäller ens barn.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Samma här!! Framåtblickaren i alla situationer (förutom när barnen är inkluderade)

Anna · 2 weeks ago
Här och nu och framåt. Därav har jag bara vart på en...där för många ville prata om halvtrista grejer som bara dom minns, om nån annan. Tanken är god, och vissa lyckas säkert få en trevlig träff.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Sant, det visar sig ganska fort att alla har lite olika uppfattningar om hur det var att gå i gymnasiet.

eva · 2 weeks ago
Framåtblickaren helt klart!

Anna · 2 weeks ago
Jag är definitivt nostalgikern. Älskar att skratta åt gamla minnen. Skola, utbildning, gamla ex, vänner, livet och numera absolut barnen. Jag tycker helt enkelt om att tänka tillbaka på saker.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Så fint! Som att ha ett fotoalbum eller videofilm av det som hänt i ens liv med sig hela tiden <3

Cruella · 2 weeks ago
Mycket mer intresserad av nuet, det är ju jätteintressant att se människors vägval - ofta blir man verkligen överraskad, ibland sannerligen inte:)

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Haha, VERKLIGEN! Oftast det senare tyvärr.

Cecilia · 2 weeks ago
Vi har aldrig haft någon återträff med min gamla gymnasieklass, jag har flertalet på Facebook så jag kan följa vilken väg de har tagit. Många av oss pluggade i Lund samtidigt. Gymnasiet var för mig en transportsträcka till universitetet, där blommade jag. Hade gillat mer att träffa de jag gick från förskola till nionde klass, men även de har jag lite lös kontakt med. Uppvuxen i en by, där alla kände alla, gör att vi var rätt tajta. Vi har rätt bra koll på varandra. Vi har haft en träff med den klassen, men efter den festen hände något som gör att en person alltid saknas. Därför tror jag att vi aldrig kommer ha en återträff.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Åh vad hemskt! Jag beklagar förlusten.

Christine's Stories · 2 weeks ago
Vilken rolig grej! Jag är helt klart nostalgiker, men hade ingen rolig upplevelse av grundskolan så vid en sådan återträff skulle jag nog mest fokusera på nutid och framtid. Dessutom var jag då en ganska osäker person med dåligt självförtroende och efter flera år utomlands och många terapitimmar pga diverse livskriser så är jag nog ganska olik Christine 15 år :) Gymnasiet var däremot riktigt kul (jag gick estetisk teaterlinje så en stor del av tiden repade vi till pjäser) så där skulle jag nog prata minnen samtidigt som jag skulle vara intresserad av vad alla andra gjorde.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Ja men så är det ju, att man kan vara olika saker samtidigt och i olika situatuoner.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.