Tips på lockdown-läsning

5 months ago

Tips på lockdown-läsning

Jag vill börja med att tacka för att ni skrivit om var ni befinner er och hur ni har det. Jag ska svara på alla kommentarer, ge mig bara lite tid! Det var väldigt värdefull läsning för mig! Tänk att en del av er jobbar inom vården! En del bor i Sydafrika, Malaysia, på Östkusten, på Åland osv. Jag blev glad av att läsa det ni skrev, även om många har det svårt just nu.

Sen vill jag också passa på att uppdatera er om min natt. Sånt är ju alltid jätteintressant för andra människor: Jag sov uselt. Jag är vanligtvis en person som somnar på studs och sover djupt, men inatt hade jag ont i halsen och kände mig på alla sätt olustig i kroppen. Steg ändå som vanligt upp kvart i sju och spelade en timme senare (helt enligt gårdagens schema) in ett avsnitt av Mellan raderna. Magnus ska försöka hinna klippa ihop det ännu idag. Efteråt gick jag och lade mig igen och sov i två timmar. Välsignad vare tuppluren.

Med böcker in my mind tänkte jag tipsa om några jag läst på sistone och kan rekommendera. Först ut är Sofia Torvalds “Ångestgudinnan” som handlar om hur Torvalds lever med en ständigt oro och ångest. Det var hälsosam läsning för mig som själv är en äh, det löser sig säkert-person. Det är ju klart att jag också kan känna oro ibland, men jag kan verkligen inte identifiera mig med Torvalds ångest. Både i dagsboks- och essäform skriver hon om allt mellan panikångestattacker, att behöva medicin för att kunna sova och att känna en ständigt oidentifierbar oro över att allt kommer att gå åt helvete och att vi och alla vi älskar en dag ska dö.

Jag är den där grunda, glada jäveln som ropar: “Men alla andra dagar ska vi leva!“. Nä, men medan jag läste boken fick jag en större insikt i hur jobbigt det är att leva med katastroftankar. Hur de inte försvinner genom att någon himlar med ögonen och ber en att skärpa sig. Om om hur personer som känner så här är medvetna om att de kan uppfattas som jobbiga och till och med hysteriska och i vissa fall därför bakar in sin ångest i humor för att göra det enklare för alla andra.

I Mellis pratar Karin och jag om duktiga skribenter och konstnärer måste leva med ångest för att kunna skapa någonting intressant, eller om det bara är en myt. Jag vet inte, men kan ibland känna en rädsla för att uppfattas som ytlig och grund just för att jag är så ångestbefriad. Förstår ni vad jag menar?

Vad mer? Jo, vill också tipsa om kortromanen “Vuxna människor” som handlar om längtan efter barn och kärlek och syskonrelationer. Om Vigdis HjortsLärarinnans sång” om en 57 årig kvinna som har det bra på alla sätt, men börjar tvivla på sin egen godhet och plats i medelklassamhället då en 32-årig student gör en dokumentärfilm om henne. Kan också varmt rekommendera Hjorts “Arv och miljö” som kom ut för ett par år sedan och är ännu bättre.

Är det noveller du är sugen på att läsa? Jag förstår om det är svårt att koncentrera sig på en hel roman i dessa tider (jag har själv svårt att skriva en) kan jag tipsa om Axel Åhmans “Klein” som handlar om en studie i mansrollen. Jag pratar faktiskt med Axel i ett avsnitt av min nya podd med Schildts & Söderströms, men just den med Axel kommer ut först om en och en halv vecka. Tyckte mycket om den här novellsamlingen, men gillar verkligen inte att läsa dialekt. För mig stannar alltid historien upp när dialogen skrivs på dialekt.  Det sagt gillar jag titeln.

Jag ser mycket fram emot att läsa Nina Lykkes “Nästa“, Saara Turunens “Sidopersonen” och Sofia Rönn Pessahs “Männen i mitt liv“.

Vad läser ni?

 

Cecilia · 5 months ago
Snart klar med Samlade verk av Lydia Sandgren. Häpnadsväckande bra. Är imponerad, tänk om alla debutanter var sådär säkra. (Kanske särskilt rolig om man är i förlagsbranschen, finns ett och annat att känna igen sig i.) Sen dags för Anne Swärds Jackie, Malin Lindroths Rolf, Vigdis Hjorth och lite annat. Kanske smyger emellan med en deckare. Hoppas ni får en fin helg! Kram!

Peppe Öhman · 5 months ago
JA! Samlade verk! Har bara läst hyllningar om den. Den ska upp på listan. Glad påsk och hälsa maken! Ser fram emot sommarhänget. KRAM

Ida · 5 months ago
Nio främlingar av Liane Moriarty. Har annars slukat hennes böcker men nu går det trögt, vet ej varför.

Peppe Öhman · 5 months ago
Började på den i somras, men kände samma som du: Meh.

Lena B · 5 months ago
Det är så skönt att läsa just nu, det är verkligen avstressande jämfört med nyhetsscrollande. Jag har precis plöjt "Arv och miljö" av Vigdis Hjort och lyssnat på "Vuxna människor". Sen behövde jag skratta lite men satte skrattet i halsen av "Det här kommer göra ont" av Adam Kay, rekommemderas ändå i karantäntider. Peter Hoegs "Effekten av Susan" var också riktigt bra och "Vi är alla helt utom oss" av Karen Joy Fowler (bara titeln är ju skoj!). Nu vill jag läsa en deckare men inget otäckt, några tips? Gillar Nesser men har nog läst alla. Stor kram

Peppe Öhman · 5 months ago
Jag skrattade också mycket åt "det här kommer att göra ont" överraskande rolig! Tyckte mycket om Vi är alla helt utom oss! Kanske testa Eva Frantz snälldeckare? (annars är jag en sucker för Jo Nesbo, men de brukar vara ganska blodiga). kram och glad påsk!!!

Lena B · 5 months ago
Åh, tack för tipset, jag har ju glömt henne! Jag lyssnade på "Blå villan" för nåt år sedan och gillade den verkligen för den var spännande men hade inga detaljrika skildringar av mord eller vapen. Mest gillade jag nog uppläsarens röst och det händer nästan aldrig. Åh, vilket påskgodis! Glad påsk!

Magdalena · 5 months ago
Försöker ta mig tid att läsa nu när jag har förlängt tid pga stängda bibliotek här i Hfors. (När jag hinner efter avklarat jobb och studier så risken att jag mest somnar eller läser blogg/ser ngn dokumentär/kort film) På hyllan väntar alltså 2 böcker: Katherine Mansfield "Noveller" (har läst tips o försöker variera mycket i min läsning) Elin Anna Labba, "Herrarna satte oss hit - om tvångsförflyttningarna i Sverige" (berättelser o minnen från när Sverige tvångsförflyttade samerna) Har en lista i mobilen för alla tips och är så tacksam för dessa tipsen, undersöker nu möjligheten att låna e-böcker via biblioteket för vet inte när biblioteken öppnas igen. Läser gärna böcker o om olika ämnen, har ibland oturen att få lite för många böcker samtidigt på min turordning :D Då lånar jag om de som är mest intressanta om de är reserverade vilket de ofta tyvärr är då det är högt tryck på svenskspråkiga och ibland engelskspråkiga böcker här. Speciellt när det tipsas om dem oxå ;)

Koko · 5 months ago
Jag vill passa på att påminna om att man i Helmet kan frysa sina reservationer. Då går du framåt i kön, men den kommer inte till dig innan du vill. Väldigt praktiskt system för populära böcker :-) Själv har jag ovanligt svårt att fokusera på läsande, tycker jag borde ha tid, men känner mig splittrad, trots att jag inte behöver jonglera med barn eller oroa mig för min inkomst eller riskera min hälsa (kan jobba hemifrån och mitt jobb är ganska säkert). Läser om böcker, så att det finns något i tillvaron där jag vet hur det går.

Peppe Öhman · 5 months ago
tack för bra påminnelse om biblioteken! (och kan verkligen relatera, eller jag kan läsa, men absolut inte skriva). Glad påsk!

Anna · 5 months ago
Läser som bäst Under isen av Karin Collins efter att ha slukat hennes första bok Flickan på udden. Extra spännande eftersom jag bor i staden hon skildrar.

Peppe Öhman · 5 months ago
Den är fin! Och Karin verkar vara en så trevlig person också.

Ann Rumbleinthearctic · 5 months ago
Jag har upptäckt (jag vet...supersen) Håkan Nesser och har plöjt igenom ett par av hans böcker. Tycker han skriver så bra, på ett sätt lite likt Karin Smirnoff, eller snarare Karin Smirnoff som skriver lite likt Håkan Nesser, men ändå inte. Svårt att sätta fingret på. Har läst Erica Olofsson Liljedahls böcker, Någonstans brister himmelen samt Och bergen ska rämna. Båda väldigt bra och djupa. Har lite andra böcker på min lista som jag hoppas kunna börja läsa-lyssna på snart. Bla Janesville - An American story, the Tangled Tree av David Quammen (jag vet super nördig..), Americanah av Chimanda Ngozi Abdichie, Hummelhonung av Torgny Lindgren, The lines between us av Lawrence Lanahan osv osv. Man skulle kunna tro att detta shelter in place skulle leda till att jag läser mer böcker. Men inte än så länge, mindre om något.

Peppe Öhman · 5 months ago
tack för många bra tips! Älskar när man upptäcker en författare man gillar och har en massa av hens böcker framför sig att plöja igenom.

B-M · 5 months ago
Stina Jackson har kommit ut med en ny bok, Silvervägen var ju bra, kanske denna är ännu bättre. Och så läser jag Carin Hjuströms Bara ett litet mord, småmysig deckare a la Agatha Christie

Peppe Öhman · 5 months ago
Just det! Stina Jacksons nya swischade förbi på BookBeat igår, men valde till slut Nina Lykkes nya.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.