Fredagslänkar den 3 april 2020

8 months ago

Fredagslänkar den 3 april 2020

Så här såg Vidde och jag ut 2013 när vi flyttade till LA. Ganska gulliga, eller hur?

Jag läser i alla fall väldigt mycket böcker under den här konstiga tiden. Det är skönt för hjärnan att få ta in långa sjuk text som inte är reportage om Corona. Jag läser ju ganska mycket nyheter vanligtvis och har antagligen fördubblat intaget under de senaste veckorna. OBS skulle inte göra det om det fick mig att må dåligt, tror att jag går in i rollen som journalist och på så vis skapar nåt slags imaginär distans till det jag läser.

Det som överraskar mig är hur folk, inklusive såna som jag respekterar och gillar, kritiserar Sveriges strategi att komma ur den här krisen. De kommer med långa arga förklaringar om varför experterna gör fel. Det bränner i fingrarna på mig, jag vill så gärna gå in och fråga hur alla kan vara experter, men håller mig eftersom jag verkligen inte har något att bidra med när det kommer till smittskydd.

Okej, över till länkarna!

Den här (svenska) texten om Anders Tegnell och hans karriär tyckte jag mycket om.

I Kalifornien är det mest papperslösa invandrare från Centralamerika som tar hand om jordbruket. Många av dem är extremt utsatta under Coronakrisen, men det finns hopp.

Många fångar blir frigivna tidigare än planerat för att undvika en stor Coronakris i fängelserna i USA. Och hur det är att komma ut ur fängelset efter 26 år och stiga rakt in i karantänen.

Under kriser som denna vattnas det i matkmunnen för politiker som har en dragningskraft mot autokrati.

Klarar äktenskapet av pandemin?

Det är okej att äta (det är alltid okej att äta såvida du inte ska opereras inom 24H) också under en pandemi.

Den här gjorde mig ledsen. En man som bor med sin hund på LAX och är orolig över hur hunden ska få mat. När jag läser såna här reportage hoppas jag alltid att någon annan som läst gjort något åt situationen (denna någon kunde givetvis vara jag).

Jag är gräshoppan som spelar och festar hela sommaren.

Goda nyheter! Folk tar hand om hemlösa hundar mer än någonsin!

Portugal behandlar invandrare som medborgare under krisen.

Att åka till Cabo på spring break var kanske inte årets bästa beslut.

Känns väldigt amerikanskt (ursäkta generaliseringen) att köpa ett vapen så fort man blir lite stressad.

Att inte gå ut på två år.

Nu vill jag att ni kollar på Unorthodox på Netflix och sen läser Nina Solomins Ok, Amen“. Vi talar för övrigt bland annat om den i senaste Mellan raderna.

Cecilia · 8 months ago
Har flera i mitt flöde som ägnar all sin tid åt att kritisera myndigheternas hantering av krisen. Annars väldigt vettiga personer, och de har förvånat mig med sin oerhört hårda, bestämda ton, de senaste veckorna. Försöker verkligen förstå vad som driver dem. (De jobbar alltså med helt andra saker än epidemiologi.) Nästan så jag börjar misstänka att de önskar att allt ska gå åt helvete och så kan de stå där sen och säga vad var det vi sa. Fånigt tänkt, men jag är så provocerad av detta beteende.

Peppe Öhman · 8 months ago
Men precis samma sak tänker jag. Att de nästan vill att det ska gå åt helvete så de kan säga "Vad var det jag sa". Förstår inte varifrån det här enorma självförtroendet i att vara expert i allt kommer.

hanna · 8 months ago
Ville bara säga att jag uppskattar fredagslänkarna! Får mig ofta att hitta till saker (texter) jag inte hittat till annars. Jag plockade precis fram OK, Amen– har inte läst om den sen den kom, men efter Unorthodox tänkte jag att det var dags.

Peppe Öhman · 8 months ago
Tack! Vad roligt att du uppskattar länkarna! (och jag ska också läsa om OK, Amen. tror jag redan läst den ett par gånger.

Jenny · 8 months ago
Om man ser på läget med distans - visst blir det intressant att om ett år eller två läsa analyser om vilka åtgärder som funkat o vilka som varit verkningslösa? Kommer Sverige att återhämta sej snabbare än de andra nordiska länderna eller tvärt om? Vi lever mitt i ett enormt experiment. Hur det än går kommer vi att kunna tackla nästa pandemi många gånger bättre.

Peppe Öhman · 8 months ago
Exakt så tänker jag också! Vi kommer inte att veta någonting förrän tidigast om ett par år. Omöjligt att ha perspektiv och helhetsbild när vi är mitt inne i det.

Eva · 8 months ago
Blir också frustrerad över alla som har åsikter och kritiserar hur Sverige hanterar detta. Själv har jag fullt förtroende för experterna och en bör komma ihåg att Anders Tegnell är "språkrör" för en hel myndighet med massa experter bakom sig. Han sitter ju inte själv i en kammare och hittar på...

Peppe Öhman · 8 months ago
Men precis. Tegnell sitter ju inte och killgissar, han är ju expert med inte bara en massa erfarenhet utan också, som du säger, ett helt team bakom sig. Jag är intresserad av hur mycket som är politik och hur mycket vetenskap i olika länders strategier.

Anna · 8 months ago
Jag tänker att Sverige (så småningom) är i samma gäng som Italien, Spanien, UK på lång sikt. Det är bla. de länderna som tagit en hårdare smäll mot sjukvården i början av epidemin istället för att platta kurvan. Så de kommer nog alla att vara på en liknande plats om två år? Sverige gör ju ingenting annorlunda nu än vad Italien, Spanien och UK gjorde i början av sin epidemi då de också vädjade, rådde och gav lösa riktlinjer? Jag förstår inte varför världen tror att Sverige gör något unikt? Tonen i min kommentar är uppriktig. Vill inte provocera eller nåt.

Anna · 8 months ago
Jag håller med Anna. Jobbar på sjukhus i Finland och är mycket tacksam över att det tas på allvar här. Och utan att provocera tycker jag inte heller att Sverige gör nåt unikt. Jag tycker de gör ingenting alls.

hanna · 8 months ago
Jo, men nog gör Sverige saker. Eller svenskarna. Vi är ett lydigt folk, kanske är det skillnaden? Vana att inrätta oss i ledet och fostrade att hålla både fysiska och mentala avstånd (liksom mellan generationerna) på ett annat sätt än i många andra länder. I "min" krets lever folk väldigt isolerat nu –de flesta jobbar hemma, distanserar sig socialt (träffar utöver ev egen familj på sin höjd någon enstaka person och ingen över 70), går och handlar mat, promenerar och inte så mycket mer. Undviker kollektivtrafik i möjligaste mån och självklart all form av resor inom landet. Det är väldigt öde i stan, folk tar ut avståndet om man möts. Med det sagt, vet jag att det också finns folk som fortsatt lever precis som vanligt och rycker på axlarna. Det är svårt att bedöma andelen som socialdistanserar sig och andelen som struntar i det. Om det sedan är tillräckligt – ja, det är ju en annan fråga. Jag verkligen inte.

Peppe Öhman · 8 months ago
Eftersom jag inte forskar i smittskydd vågar jag inte säga vilken strategi som är den bästa, men är säker på att Sverige har en strategi. Jag tycker att det här resonemanget låter vettigt: https://twitter.com/JoakimZander/status/1246835749292515330

Ulrica Dahlén · 8 months ago
TACK för att du fortsätter dela veckans bästa! Uppskattade mycket texten om hur äktenskap klarar, eller inte, pandemins påfrestningar. Igenkänningen! Men också, det är ju något fint i att få stötas och blötas och, förhoppningsvis, utvecklas tillsammans och bredvid en annan människa. Och den om den tvååriga isoleringen under WWII sätter sannerligen saker i perspektiv! Hoppas att ni har det så bra det bara går under omständigheterna! Kram!

Peppe Öhman · 8 months ago
Tack för att du läser OCH tog dig tid att skriva detta. Blev glad!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.