En malande trötthet

4 months ago

En malande trötthet

Magnus och jag pratade om hur vi inte aktivt är stressade eller rädda för coronaviruset, men att den underliggande vetskapen om att vi lever under en slags humanitär katastrof ändå gör en tröttare än vanligt. Det är liksom en oro som ligger och mal medan man försöker låtsas att allt är okej.

Tiden före den här krisen känns som flera år sedan. Det som var intressant och spännande då är i mindre grad det idag, men jag tänkte ändå tipsa om en kortessä jag skrev om trötthet med avstamp i Otessa Moshfeghs roman Ett år av vila och avkoppling.

Jag har verkligen inte varit på topp den här dagen. Försov mig och gled in i ett möte med rufsigt hår och märken av kudde på kinden.Ungarna har bråkat och så fort jag satt mig ner har Majlis hällt ut olika substanser på olika föremål (smoothie på sin favoritfilt, smält isglass i soffan, mjölkglas över matbordet och så vidare). Jag har svurit väldigt mycket och högt. Klaustrofobin har varit intensiv. Har inte skrivit något alls.

Tipsa mig gärna om enkla sätt att underhålla sina barn (helst får de givetvis underhålla sig själva). Jag är icke främmande för att sätta dem framför varsin skärm.

Johanna · 4 months ago
Haha, det märktes inte att du var nyvaken :)

Julia · 4 months ago
Har ju inte barn, och har väldigt dålig uppfattning om när barn ''kan'' saker. Men för din äldsta om han kan läsa? Ifall hyfsat? (Du hör ju noll koll haha) I sådana fall duolingo. Riktigt kul som jag brukar göra på bussen till högskolan. (ellr ja gjorde nu blir det hemma). En skräm och ngt ungen gör själv. Finns gratis och betal. Flera språk och faktiskt riktigt kul samtidigt som man lär sig. Försöker själv repetera spanskan från gymnasiet. I LA är det ju bra att kunna spanska tex.

Peppe Öhman · 4 months ago
Bra idé! Jag har också fräschat upp min spanska på Duolingo. Tack!

Pamela · 4 months ago
Funkar det att fara till en lekpark och skriva där medan ungarna leker? Låt Vidar hitta på en massa lekar där för Majlis mot en lite muta..

Peppe Öhman · 4 months ago
Kanske ta ut dem i gränden med en skate board (alla lekparker är stängda :(

Agnetha · 4 months ago
Sätt barnen i köket, eller badkaret om du hellre vill, med ett högt glas (på en bricka, eller stor tallrik för att minska kladdet). Fyll glaset till hälften med ljummet vatten. Rör i en matsked bikarbonat. Ta i några (4-5?) Droppar diskmedel. Häll i ca en matsked citronsyra. Droppa gärna karamellfärg i. Sen kan barnen roa sig själva ett tag med citronsyra och bikarbonat... tipset hämtat från "beppe testar! 25 experiment i köket" Beppe Singer. Har hittills gjort succé i åldrar från 5 till vuxen... (jag har aldrig testat med yngre barn). För skärmtips säger jag UR.se, bra, ibland lite bortglömd streamingapp.

Agnetha · 4 months ago
Sorry, 15 experiment i köket, tryckte fel.... :/

Peppe Öhman · 4 months ago
Vilket otroligt bra tips! Det ska vi göra. Tack!

Agnetha · 4 months ago
F-n. UR Play så klart... inte .se (usel självkontroll på mina tips... )

Peppe Öhman · 4 months ago
JA! Superbra! (Började kolla så glömde svara dig :)

Mormor · 4 months ago
Spelar amerikanska barn ö.h. brädspel nuförtiden? Eller kortspel? Kan du t.ex. trolla fram Fiaspelet, De löjliga familjerna eller Uno (juniorversionen)? Men visst är det ju så att mamma ska vara med. Eller pappa. Ni kan ju turas om! Som den mormor jag är, så har jag varit rätt bra på att sysselsätta barn, men onekligen har jag ju sysselsatt mig själv minst lika mycket samtidigt. Muminfilmerna var toppen "i tiden", när mormor ville pusta ut en stund alltså. Att rita och måla har också varit roligt. Dotterdottern kunde sitta läänge och "göra konst" av modellera. Är allt det här numera helt antika sysselsättningar, kanske helt främmande där i drömlandet? Sköt om er.

Peppe Öhman · 4 months ago
Uno har vi! Det ska vi spela. Majlis är lite för liten men Vidar kommer att gilla. tack för omtanken!

Maria · 4 months ago
Mo Willems lunchtime doodles på youtube. Det tipsar jag om överallt.

Peppe Öhman · 4 months ago
Otroligt tips! Uppskattas! Tack!

Ebba · 4 months ago
Inga tips bara en hälsning från Frankrike. Har samma klaustrofobiska känslor och hög irritationsnivå lite för jämnan. Har en 10 månaders och en 3,5 åring som alltså är hemma från dagis och skola. Jag och min man ”jobbar” båda 100% hemma Hahahaa sånt skämt. 4e veckan nu då vi inte träffat någon annan än vi fyra. Jag är på en nivå där jag är glad att båda barnen lever när dagen är över!

Peppe Öhman · 4 months ago
Åh kram på dig! Fasiken så jobbigt med så små barn. This too shall pass, men HUR ska vi orka?

Sofia · 4 months ago
Majlis-vattenlek i badrummet, leka med lera, Vidar -hm svårt mina barn yngre men funkar det att trötta ut dem rejält t ex gå jättelångt ute? Upp tidigt o iväg, sedan lunch hemma o chill för dem o jobb för dig? En förälder tar ut barnen -den andr jobbar hemma?

Peppe Öhman · 4 months ago
Så bra tips att ta en långpromenad. Det gjorde vi faktiskt igår och trots allt gnäll i början var alla på bättre humör och lugnare när vi kom in igen.

Sofia · 4 months ago
Jag är i grunden en seg latmask men har fått tvinga mig att komma ut hyfsat tidigt och valla runt barnen. De får upp aptiten, äter bättre lunch, mer syre till hjärnan och blodet -hm alltså vad vi alla mår bra av :) min syrra som har äldre barn sade till mig att jag får tänka att barnen är som hundar o måste rastas :D beror så klart på barn osv menboev enklare när jag tänkte så men ni verkar iofs ha det tänket vad det ser ut som

MC · 4 months ago
Minecraft. Minecraft. Minecraft. Min 5 1/2 åring spelar ofta. Just nu MYCKET, som balanserad ut med byggande av en Naked and afraid- inspirerad koja i skogen. (Ja jag tvingar honom att titta med med eftersom min man sedan länge tröttnat.) Har ställt in Minecraft på ”kreativ”, ”lätt” och ”fridfull”. Så han bygger bara massa världar, odlar, tämjer hästar osv. Som en bonus spelar han med sin mormor (samtidigt som de har ringt upp varandra) i en värld bara de kommer åt, så de kan umgås nu när de inte får träffas på riktigt.

Peppe Öhman · 4 months ago
Haha, du vet verkligen vad som passar vår familj. ( Sätter igång Minecraft nu. Kojan är redan byggd)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.