Styrkan ligger i att vi håller varann om ryggen

5 months ago

Styrkan ligger i att vi håller varann om ryggen

Jag har inte fått ett enda grattis idag. Inte ens sett ett skymta förbi på Facebook och antar att det är ett tecken på att män börjar fatta att en dag som lyfter upp orättvisor och diskriminering inte är en dag man gratulerar folk på.

Jag tänkte ursprungligen skriva att feminismen befinner sig i en svacka, men det har den väl alltid gjort? Maggan och jag kollar på Hillary Rodham Clinton-dokumentären (rekommendation) och där blir det extremt tydligt hur mycket mindre spelrum en kvinna har i politiken jämfört med män. USA ligger ligger väldigt långt efter Norden i jämställdhet, men att Finland har en kvinnlig statsminister är ingen garanti för att vi skulle ha vårt på det torra. Ingen har sitt på det torra.

Feminismen har alltid kämpat i motvind. Just nu lever vi i en extremt individfokuserad och kapitalistisk era där alla kvinnor, också de som (omedvetet) bidrar till patriarkatet, kan hävda att deras handlingar är feministiska eftersom de är kvinnor och frivilligt väljer att t.ex. producera sexistisk reklam. För att inte tala om företag som kapitaliserar på feminismen genom att sälja grejer med ordet “feminism”. Det blåser också iskallt från Metoo-hållet där män insett att de inte behöver backa, utan istället kan gå till attack och anklaga kvinnor för förtal och lögner.

Men vet ni vad, så här har det alltid varit. Motståndet har varit hårt, ibland har vi varit trötta, men vi har ändå kommit långt eftersom vi inte gett upp. Vi har brutit mot normer och breddat fältet eftersom systerskapet är det finaste och starkaste som finns. Tillsammans kämpar vi mot en bättre och mer rättvis värld. Vi utbildar, säger emot, demonstrerar, lyssnar och tar hand om varandra. Vi förklarar för männen varför de ska vara med och bygger en koalition för jämställdhet och jämlikhet. När vi måste vila eller känner oss svaga finns det en annan syster som står upp för oss. Styrkan ligger i gruppen, inte i de individuella valen. Vi tar hand om varandra.

Styrkan ligger också i konkreta handlingar som att backa de som inte har det lika bra som vi. Ett tips är att stöda Läkarmissionen eller någon annan organisation som hjälper utsatta kvinnor. Swisha 200 kronor till 90 00 217 så ser du till att en flicka får komma till ett tryggt läger under könsstympnings-säsongen 2020. Fyll gärna på kommentarsfältet med konkreta handlingar! De behöver inte kosta pengar.

 

ÅlandsPetra · 5 months ago
Jag har de senaste åren tagit som princip att förklara/ifrågasätta för representanter av olika företag varför vi har en kvinnodag då någon stannat mig på gatan å velat gratulera mig en en ros/lottat ut något på FB. Jag har alltid uppfattats som väldigt jobbig! Det bjuder jag

Peppe Öhman · 5 months ago
Mycket bra strategi! Det här året har jag inte fått en enda gratulation ens i min FB-feed så du har antagligen gjort ett bra jobb :)

Jagjagjag · 5 months ago
Idag har jag tänkt på att olika åldrar i en kvinnas liv medför olika utmaningar. När man är yngre förstår man inte att sätta gränser för hur folk anser att de kan kommentera ens kropp åt olika håll. Även om t.ex. surftjejer själva säkert gärna syns i stringbikini (varför i hela världen är det trendigt? ) så är det ändå sorgligt på något sätt. När man blir äldre så är utmaningen att bli lyssnad på, ingjuta samma respekt och få samma jobb möjligheter som sina manliga kollegor. Det är nu jag märker skillnad på arbetsmarknaden, den fanns inte där så märkbart när jag studerade eller hade mina första jobb. För att inte tala om hur man sätter press på mamman gällande barnen. Jag såg förresten en fransk film om en astronaut mamma , vad tusan hette den...som talade rakt till mig. Säkert klichéer också men hur den mamman kämpade och fick stå ut med chauvinistiskt beteende. Men detta att idrottstjejer pga sina snygga kroppar blir så objektifierade alltså är det inte lite...gammalmodigt?

Peppe Öhman · 5 months ago
Så bra du formulerade det! Jag har nämligen tänkt på exakt samma sak, hur prioriteringarna förändras, men att man ändå måste försöka se hur andra har det.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.