Matvanor på västkusten

1 year ago

Matvanor på västkusten

I en kommentar för inte så länge sen fick jag i uppdrag att skriva om amerikanernas matvanor. Det blir som vanligt anekdotiskt och med en påminnelse om att Los Angeles verkligen inte är representativt för resten av USA och Santa Monica inte hela LA. Nere hos oss är alla normsmala, klädda i activewear (inklusive yogamattan över axeln) och har dyr glow i fejset. Westcoast skinny, kallas det visst. De äter givetvis extremt hälsosamt och fräscht och dricker klorofyllvatten.

Annat är det med barnen. När Vidde har vänner på besök vägrar de äta annat än a) pizza med ost (vi ger dem inte alternativet salami) b) hamburgare med endast kött (impossible) och bröd. Senast torkade gästen noggrant bort all sås och alla grönsaker från burgaren med burgarpappret.

Motsvarande gäller på restauranger, medan Los Angeles har ett otroligt utbud av restauranger med maträtter från hela världen består barnmenyn uteslutande av portioner i olika bruna nyanser. Det brukar vara pasta med smör och ost, chicken nuggets, quesadilla och såklart hamburgare utan grönsaker. Detsamma som serveras i kafeterian på skolan. Den mat som barnen tar med sig hemifrån för att äta på lunchrasten består oftast av samma produkter som nordbor associerar till fredagsmys: chips, kakor och godis. Ett av mina favoriter är snacks “based on real fruit“. Men såklart inte real fruit.

I en stad där folk är besatta av att äta och leva hälsosamt, där veganrestauranger trängs med grönkålspizza, smoothies och ekologiska grönsaker får barnen uteslutande äta olika former av friterade kolhydrater (OBS jag har inget emot kolhydrater). Tycker det finns en kul/sorglig ironi här.

Hur äter ni hemma?

Jenny · 1 year ago
Spännande! Jag upplever barnens förskola och skola helt tvärtom. En gång om året har förskolan picknick och i instruktionerna står INGET SOCKER!!! Samma på skolan, de ska ta med sig något att äta på eftermiddagen, helst en frukt eller smörgås. Flera gånger har skolan mailat ut att barnen inte ska ta med riskakor eftersom det inte är nyttigt.

Peppe Öhman · 1 year ago
Tycker ibland att rädslan för socker kan gå överstyr i Norden, men generellt äter barnen garanterat bättre där.

MC · 1 year ago
Håller med Jenny om förskolan, de får otroligt bra mat. Mycket vegetariskt och det är ”vuxna” rätter med mycket smak och tillbehör. Många rätter från olika länder osv. De får frukt på förmiddagen och eftermiddagen, eftermiddagen får de också ofta fruktsmoothie och macka med valfritt pålägg. När de firar någons födelsedag är det extra stort fruktfat som gäller. Men varma sommardagar får de isglass och på Vintern massa pepparkakor. Och vid alla hjärtans dag åt de nog kärleksmums tre gånger på förskolan. Älskar det!

Peppe Öhman · 1 year ago
Så härligt! Ironiskt att det här i Kalifornien, där man inte ens behöver importera färska frukter och grönsaker, inte ger barnen bättre mat.

Rebecka · 1 year ago
Jag har en som i skolan som varje dag serverar två rätter varav den ena är vegetarisk, ibland båda. Till det finns även en salladsbuffé med ca 15 alternativ. Sonen i förskolan äter också därlagad mat med salladsbuffé. Otroligt fin och god mat. Hemma äter vi en mix av vegetariska rätter (ofta på sojafärs men även annat), fisk och ibland nån färs eller fågelrätt blandat med halvfabrikat som korv och köttbullar. Och icke att förglömma-orimliga mängder ketchup!

Peppe Öhman · 1 year ago
Så fint att det vegetariska blivit en så naturligt del av (det nordiska) samhället.

Koko · 1 year ago
Intressant, sådär var det när jag var liten också, att barnmenyerna bara var korv och köttbullar. Sånt åt vi aldrig, föräldrarna brukade beställa halv portion av vuxenmenyn till oss i stället. Funkade alldeles utmärkt.

Peppe Öhman · 1 year ago
Precis så gör vi med våra barn här!

Christine's Stories · 1 year ago
Intressant läsning. Jag antar att en liten del av LA är undantaget i hela USA. Min erfarenhet av många amerikaner jag träffat är att de knappt vet hur man lagar någonting "from scratch". Allt är halvfabrikat, eller helfabrikat då vill säga. En kompis till mig blev förvånad när jag skulle laga amerikanska pannkakor utan en "pancake mix". Det hade hon aldrig gjort förut. Tycker du att det stämmer eller är det bara mina fördomar som skapar en falsk bild?

Peppe Öhman · 1 year ago
Svårt att säga, tycker att det finns alla varianter här, Folk som bara beställer pizza när man kommer över på middag, men sen kan trolla fram världens mest delikata Thanksgiving-middag med 28 olika avancerade rätter. Tror kanske att amerikanerna väljer bekvämlighet i vardagen?

AK · 1 year ago
Det där med barnens matlådor till skolan kommer jag ihåg sen au pairtiden i USA för en massa år sedan. Hur förvånad jag var när mamman packade ner vitt bröd med förmodligen jordnötssmör, chips och någon godisbit. Varje dag. Jag undrade hur i hela frid3n ungarna skulle kunna hålla sig mätta till de kom hem igen.

Peppe Öhman · 1 year ago
På en arbetsresa till Standford University överraskades jag av att vi blev bjudna på mackor med chips varje lunch.

Anna · 1 year ago
Varierar mellan få rätter, mer och mer vegetariskt. Har dock inte gått över till köttsubstitut då jag gillar att förstå vad jag äter. Och sojabiffar, tzay och dyl fattar jag inte vad det är gjort av. Föredrar i stället typ köttfärssås av beluga linser och pizza utan kött. Ganska enkelt. En reflektion av amerikanska barn, min erfarenhet är att de är vana söt efterrätt vardag som helg. Det är lite främmande för mig...

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag gläder mig mycket åt alla plantbaserade alternativ. Gjorde lite research och impossible meat består mest av soja och grönsaker :)

Cecilia · 1 year ago
När jag var barn och vi åt ute (hände inte ofta och definitivt inte på någon fin restaurang utan mer taverna eller vägkrog) åt jag nästan uteslutande grillkorv med pommes. Jag har ätit mig igenom Tyskland en sommar, på olika varianter av schnitzel. Numera sedan jag tog tag i min kost äter jag mer och mer vegetariskt. O är jätteglad att nioåringen gillar sojafärs. Hon gillar dessutom inte traditionell skräpmat som McDonalds utan vill ha finburgare och räkmackor. Det trista i Sverige är att det inte finns någon god barnmeny, men det löser man genom att beställa in en god förrätt. Favoriten på Grand i Lund, är Sten Bromans whiskey köttbullar, dvs köttbullar med stänk av whiskey i, ana hennes besvikelse när barnvarianten kommer in... Tror dessvärre vad man stoppar i mun i Sverige idag beror på socioekonomisk tillhörighet.

Peppe Öhman · 1 year ago
Så sant. Om socioekonomisk tillhörighet. Ju rikare område, desto mer grönsaker och frukter. När vi bilade runt i Georgia, South Carolina och Florida i höstas serverades uteslutande friterad mat på restaurangerna.

Ebba · 1 year ago
Åh barnens mat ger mig ångest! 3 åringen skulle älska usa, äter bara de bruna rätter du beskriver. Men utan kött. Alltså pasta och ost typ. Men tror (hoppas) att han äter bra i skolan. Vi bor i Frankrike och där är det förrätt, huvudrätt, ost och efterrätt varje lunch.

Peppe Öhman · 1 year ago
Låter helt otroligt me den franska skollunchen! (treåringen kommer att bli en frisk och sund person. tror inte man behöver oroa sig så mycket över så små barns matvanor). KRAM

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.