Sköna tjejer

5 months ago

Sköna tjejer

Läste den här texten av Lisa Magnusson i DN. För er som inte prenumererar så handlar den om Gillian Flynns “The Cool Girl” om hur kvinnor låtsas att det är feministiskt att inte äta sallad (= typiskt kvinnligt), dricka öl (=klassiskt manligt kodat) och aldrig vara svartsjuka (= hysteriska kvinns) och bara “sköna” och oproblematiska på det stora hela.

Igår började Maggan och jag nämligen kolla på Netflix-serien “Love is Blind“. En realityserie som går ut på att kvinnor och män lär känna varandra utan att se varandra (= alla är traditionellt snygga) och till slut välja en partner att gifta sig med. Jag har bara sett ett avsnitt än så länge, men tyckte att det lät så gammaldags när flera av kvinnorna beskrev sig själva som pojkflickor och otypiska tjejer eftersom de gillade fotboll och gjort armén.

Man behöver inte vara genusvetare för att komma fram till analysen att det traditionellt kvinnliga är lite mindre värt än det manligt kodade. Kvinnor som är a) normsnygga och smala b) dricker öl och rapar (fast rap utan lukt) och kollar på baseball är härliga. Kvinnor som ställer krav och inte anpassar sig efter hur en kvinna enligt normen ska se ut är jobbiga.

Det finns såklart inget feministiskt i att spela med i spelet där det manliga är lite mer värt än det kvinnliga, men fattar att det är kul att få bekräftelse och uppfattas som skön. Det är bara det att man gör det för någon annan, inte för sig själv. Personligen tycker jag på det stora hela att kvinnor borde stanna upp och fundera vad de gör för sig själva och när de är ärliga mot sig själva. Inte så lätt att veta alltid, men spännande att ta reda på.

Det är ju inte så lätt att veta exakt hurdan man ska vara.

Viktoria · 5 months ago
Älskar att läsa dina texter! Här hittar jag orden som stärker, inspirerar och kittlar mig och mitt intellekt. Tack!

Peppe Öhman · 5 months ago
Så fint skrivet! Tack! Blev glad.

Maria · 5 months ago
Jo det är så tröttsamt, det där att det som är manligt kodat är coolare och bättre. Har vi inte kommit längre än så? Och jag är rädd att skulle en kvinna i den där typen av program beskriva sig som med typiskt kvinnliga attribut (typ: gillar att sy och laga mat, dricker helst vittvin, går alltid i klänning) så skulle hon få nån Jordan Peterson-typ på nacken. Själv har jag många väldigt traditionellt kodade kvinnliga intressen (matlagning, sömnad, gillar klänningar och smink) och är rabiat feminist (som dessutom råkar gilla whisky). MAN KAN FAKTISKT KOMBINERA SÅ OCKSÅ (OBS skriker inte åt dig Peppe utan åt samhället).

Peppe Öhman · 5 months ago
Men precis! Som om det var en feministisk handling att göra mer av det manligt kodade och trycka ner det traditionellt kvinnliga. Jag är också otroligt irriterad på det. Tycker det är viktigt att regelbundet prata högt/skriva om det. (ingen man skyter någonsin om att han var en flickpojke som liten)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.