Gwyneth paltrows goop-serie

6 months ago

Gwyneth Paltrows Goop-serie

Jag drog mig länge för att kolla på Gwyneth Paltrows Netflix-serie om Goop. Jag avskyr nämligen kommersialiseringen av feminism och att göra pengar på att kvinnor känner sig otillräckliga. Det här gäller både fysiska produkter och upplevelser. Att shoppa sig till ett bättre välmående genom spirituella övningar för hundratals dollar. Det är för övrigt väldigt mycket LA att inte vara så noga med metoder kring sånt som ligger utanför vetenskapen. Om man dricker tillräckligt många smoothies, lockar fram sin inre träningsgudinna på Soulcycle, betalar 200 dollar för att meditera och sen dansa i ett mörkt rum och köper en “vaginal steamer” för 55 bucks ska man bli en lyckligare och bättre som kvinna. och det blir man kanske för stunden. Det är bara det att det aldrig tar slut, livet som kvinna är att ständigt förbättra sig. Aldrig duga. Jag önskar ofta att de som har tid och pengar kunde fördela åtminstone hälften på att påverka politiskt istället för bara på sitt personliga utseende/välmående.

Samtidigt försöker jag att inte ha en så skeptisk inställning till allting. Vill inte vara sån. Eller vill vara lite sån, men inte hela tråkmånspaketet.

Det sagt överraskade The Goop Lab mig. Specifikt avsnittet om den kvinnliga orgasmen. Fy fasiken vad hämmad jag kände mig när jag kollade på det. Jag insåg att jag verkligen är ett barn av min tid. Talar ytterst sällan sex och orgasmer med mina väninnor. Kvinnlig sexualitet är liksom nåt hemligt och till och med skamligt (obs tycker inte det, men upplever det). Jag är så imponerad av kvinnan som ställde upp med att visa hur kvinnor bäst får orgasm och hade ett helt tv-team som filmade henne. Skulle själv inte ha gjort det. Hon konstaterade bara att kvinnas njutning fortfarande är feministisk fråga och att ingenting händer om inte någon lyfter upp de här frågorna och visar hur man gör. Bang boom orgasm! Så jäkla starkt. Inget pornografiskt så långt ögat når.

Ja, och handen på hjärtat måste jag motvilligt erkänna att Gwyneth Paltrow verkade vara så vanlig och härlig i serien. Som en kul kompis man vill hänga med. Cynikern i mig säger att det serien är producerad så för att jag ska handla mer på Goop, men jag hoppas såklart på att Paltrow är mycket vanligare än Hollywoodporträttet av henne.

Hanna · 6 months ago
Tänker exakt samma lika som du här. Jag har inte kommit mig för att titta än, men är glad för din recension. Nu känner jag mig taggad! Margit Richert skrev en bra krönika om serien och är lite inne på samma spår: https://www.svd.se/jag-kanner-hur-en-livstid-av-skam-rinner-av-mig/av/margit-richert Tack för väldans bra blogg - och framför allt för alla bra lästips!

Peppe Öhman · 6 months ago
tack för snälla ord om bloggen! Suger åt mig dem! och TACK för länk! Uppskattades mycket.

anna · 6 months ago
Annars skulle jag nog rekommendera Jen Gunter; hon är en kanadensisk gynekolog som blev någon slag anti-goop runt jade-i-fittan-gate. Hennes instagram är drjengunter, hon har även en kolumn i NYT och en bok som heter the vagina bible. Bra, saklig, flumfri. Gjorde precis en TED om mens också.

Peppe Öhman · 6 months ago
Hade ej hört talas om henne. TACK!

Cecilia · 6 months ago
Ja Jennifer Gunter är bra och kan sin sak. Mera info i bl.a. denna artikel men hon skriver regelbundet för New York Times. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/sep/08/jennifer-gunter-gynaecologist-womens-health-bodies-myths-and-medicine

Jagjagjag · 6 months ago
Ska kolla Gunter! Håller med detta om kvinnlig njutning och att man själv är lite pryd. Samtidigt har jag förstått att många unga tjejer har ont i underlivet vid sex och jag tänker tillbaka på hur vi pratade om att det gjorde ont vid första samlaget. Måste det vara så? Eller snarare, det ska väl inte vara så? Och gällande kommersialisering av sin livsstil eller produkter, känner jag att det är svårt för personer att inte falla för frestelsen att tänka mera kommersiellt än att vara äkta. Paltrow är väl tillräckligt rik för att inte bli för sniken? Läste boken En löpares hjärta av Torgeby för nåt år sedan, alltid spännande med någon som bott i en kåta i fyra år. Igår på bibban såg jag en ny bok om honom Sova ute, tror jag den hette. Helt ok, lite stilen att skriva mycket om lite och spinna vidare på samma historia. Han verkar genuin och säger bla att han bara använder ullkläder mot kroppen, gillar ej hur vi utnyttjar naturen. Sedan googlade jag hans hemsida. Säljer lite svindyra bomullskläder med sin logga. Kändes trist. Alltså jaja jag fattar det är inte hela världen.

Peppe Öhman · 6 months ago
Tror att ingen någonsin känner sig tillräckligt rik. Frågan är bara vad man väljer att få in pengar på. Har varit så sugen på att läsa Torgeby (läste första kapitlet i Filter för nåt år sen).

Ninnie · 6 months ago
Tyckte Goop lyckades vara både tråkigt och banalt och Paltrow var som en robot. Smaken är delad!

Peppe Öhman · 6 months ago
Haha, där ser man! Mina förväntningar var kanske inte så höga.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.