Dealbreakers i kärlek

4 years ago

Dealbreakers i kärlek

Första gången jag var hemma hos Magnus i hans lägenhet i Helsingfors tänkte jag: “Jag skulle aldrig kunna bli ihop med en person som har så här få böcker“. Ja, vi vet ju alla hur det gick med den saken. Jag har aldrig haft några specifika kriterier på de killar jag varit ihop med. Eller kanske en: “Han måste gilla livet.” Orkar inte hänga med folk som klagar och gnäller och tycker synd om sig själva. Alltså, alla har ju perioder där man är nere, men ni fattar.

Hur som helst, läste en tråd på Twitter där twittraren frågade vad folks dealbreaker är. Det var såklart humoristiskt menat, kärleken är blind och så vidare. Men kan man bli kär i en Sverigedemokrat (tror förresten att en av våra kompisar i Stockholm håller på att bli SD:are, helvete massor av människor lutar nuförtiden åt det hållet)? I någon som klär sig extremt fult (obs, tvivlar ej på att man inte skulle kunna älska människan oberoende av klädstil)? I en klimatförnekare? Är otrohet i en relation en omedelbart dealbreaker?

Vad har ni för dealbreakers? Och vad har ni haft för såndana, som yngre är man ju vanligtvis lite mer svartvit.

Steph · 4 years ago
Jag tror nog att man måste ha gemensamma grundläggande värderingar. Jag skulle ha väldigt svårt att se mig själv tillsammans med en Sverigedemokrat (Persu) eller klimatförnekare. Ofta tenderar ju de som är persun/Sverigedemokrater/klimatöfrnekare ha rätt konservativa åsikter överlag så det kanske inte passar ihop med flertalet av oss som läser din blogg så att säga, tror jag åtminstone :) Konservativitet har nog varit en orsak till splittring i mina tidigare förhållanden. Att få höra att kvinnan inte kan ha en högre utbildning än mannen, en plan för hur många barn jag skulle föda men inte ett ord om att jag kanske vill göra något annat i livet också och liknande gjorde nog att jag tappade intresset för typen.

Sara · 4 years ago
När jag träffade min nuvarande man och upptäckte att han är beroende av, eller konsumerar, drygt 1 liter Cola Zero per dag tänkte jag att jag aldrig skulle kunna vara ihop med en sådan person. Jag tycker fortfarande att det är "osexigt" men inser också att jag själv inte är perfekt. Dessutom snusar han och älskar hockey vilket kändes som en ny typ för en som tidigare dejtat smala dj:s (med kasst resultat såklart). Tänka sig - att han ändå kan ha sunda värderingar och visat sig vara en fantastiskt fin och rolig person. Feminism och hockey utesluter inte varandra. Och jag har fått möjlighet att reflektera över den dömande tendensen i min personlighet! Win-win...

Peppe Öhman · 4 years ago
Bra skrivet detta: "Jag tycker fortfarande att det är “osexigt” men inser också att jag själv inte är perfekt" tänkte på det i flera omgångar idag.

Emma · 4 years ago
En flat earther skulle inte kunna vinna min kärlek! Eller en bad boy med kriminella kontakter och ett "farligt" liv, det är min värsta mardröm. Älskar trygghet & lugn och ro!

Peppe Öhman · 4 years ago
Gudars, inte min kärlek heller!

Heli Vänskä · 4 years ago
Jag skulle bli jätte irriterad om min man skickade mig kärleksfulla sms hela tiden, en klar "dealbreaker". Och - en blåst kille går bort direkt.

Peppe Öhman · 4 years ago
Haha, för någon annan skulle det vara drömmen (alltså kärleksfulla sms, inte blåst kille).

Oliv · 4 years ago
Tatueringar. Jo faktiskt, fastän det är så vanligt. Gillar inte.

Madelene · 4 years ago
Trodde (i ett tidigare liv) att en bonde skulle vara en dealbreaker för mig. Främst för att jag är uppväxt med det livet och sett hur mina föräldrar kämpat, jobbat och hur bundna de varit av det livet. Gick rätt snabbt upp i rök dock när jag förälskade mig i min fästman som var... bonde.

Peppe Öhman · 4 years ago
Nu vill jag att du startar en blogg om livet med en bonde. menar allvar!

Madelene · 4 years ago
Men gud! Har velat av och an om att börja blogga, men aldrig vågat språnget.

Peppe Öhman · 4 years ago
NU händer det! Glöm inte att länka här sen!

emma · 4 years ago
om du frågade mig för 20 år sen skulle jag svara om personen var moderat, men idag skulle jag nog säga att en dealbreaker är att inte ha samma grundläggande mänskliga värderingar. det finns för övrigt en helt FANTASTISK kärleksroman av curtis sittenfeld som behandlar det här. den heter presidentens hustru och är löst baserad på laura bushs liv. demokrat-bibliotekarien som möter den republikanska slarvern charlie och trots att de är så olika de kan bli så blir de förälskade. rekommenderas!

Peppe Öhman · 4 years ago
Läste den för några år sedan och ÄLSKADE den! Hörde du att hon kommer ut med en ny om en Hillary som inte gifte sig med Bill?

emma · 4 years ago
WHAT!? OMG! tack för tipset, detta ska kollas upp OMEDELBART!

Peppe Öhman · 4 years ago
PS. Emma, älskar din blogg.

emma · 4 years ago
tusen tack! och detsamma! du ger mig en redig dos LA-sol och bra diskussionsämnen. är dålig på att kommentera här men tar ofta upp dina inlägg i diskussioner med kompisar.

Peppe Öhman · 4 years ago
Gör mig mycket glad att göra <3

Cecilia · 4 years ago
Dealbreakers-om killen är dömd för något otäckt brott, att inte tvätta sig och sköta hygienen (inte charmigt på något vis), rasist, och stå långt ifrån mig i mina värderingar.

Jennifer Sandström · 4 years ago
När jag och min kille började dejta (i München) såg jag till att snabbt klargöra "bara så du vet kommer jag iaf inte flytta till Finland". Tog ett par månader sen hängde jag med honom till Åbo....... :))))

Peppe Öhman · 4 years ago
Hahaha, men det var tydligen ingen dålig flytt.

Sara · 4 years ago
Utan rangordning: - Små händer. - Tunna läppar. - Ovårdade tänder. //Sara, som visst råkade gifta sig med en man som har tunna läppar.

Peppe Öhman · 4 years ago
Hehe, MEN stora händer och rena tänder!

Sara · 4 years ago
Exakt!

Anna · 4 years ago
Man kan väl bli kär i typ nästan vem som helst, men frågan är vad man gör med det. är väldigt negativt inställd till hela "man kan vara vänner med alla, man ska inte låta åsikter/politik komma emellan." eeehhh, åsikter är typ hela min personlighet? Naturligtvis kan jag inte vara vän med SDare eller andra rasister, hur "snäll" den personen må vara. Den tycker en del folk är mindre värda pga hudfärg, alltså vidrig person. Annars? skulle inte kunna ligga med en snusare, fy fan. inte person som bor på landet, komigen jag hatade landet i nitton år, flyttar inte dit igen. Inte person som gillar sport mycket, orkar inte lyssna på fanskapet, förbjud all sportboll tack.

Peppe Öhman · 4 years ago
Håller verkligen med. Värderingar och hur man ser på andra människor är fanimig grunden.

Helén · 4 years ago
Vill nog va med någon som inte står kilometervis bort från ens egna värderingar gällande feminism, politik, klimat,miljömedvetenhet och liknande men överlag har jag märkt att jag tänker i banorna "skulle jag vilja att den här personen träffar min morfar" och "känner jag att jag måste försvara eller förklara hans beteende för mina vänner"

Erica · 4 years ago
Som ung brukade jag tänka att det var en dealbreaker om killen blev våldsam. Efter att ha varit i ett förhållande i flera år med en kille som psykiskt misshandlade mig, så insåg jag att det kan hända vem som helst... Jag hade tur att killen aldrig slog mig. Mitt nuvarande förhållande är så enkelt i jämförelse och har fått mig att inse att jag aldrig mer skulle vara med nån som fick mig att tycka mindre om mig själv.

Marie · 4 years ago
När jag var yngre var dålig musiksmak en tydlig dealbreaker för mig :-). Som tur är har jag vuxit upp och kan se att andra kvaliteter i en person väger tyngre. När jag träffade min man blev jag mäkta imponerad av hans bokhyllor, äntligen någon som om möjligt hade flera böcker än mig! Det var tänkt att bli en sommarflirt men sju veckor senare köpte vi lägenhet ihop. Har (nästan) aldrig ångrat mig!

Lineriet · 4 years ago
Som singel brukade jag säga att min nästa man måste ha läst alla Harry Potterna böckerna. Hur gick det då? Inte alls. Är gift med en man som inte alls läser böcker. Men precis som för dig går det bra ändå :D

Annika · 4 years ago
Sann historia: Hade dejtat en kille i nästan ett år och var väldigt kär. Då kom det fram att han INTE TRODDE PÅ EVOLUTIONEN! Alltså på fullaste allvar argumenterade han saker som "men om människorna nu kommer från apor, varför finns det fortfarande apor?". Han var i övrigt en snygg och hipp designer, vem hade kunnat ana... Jag gjorde inte slut där och då, men det var ju en starkt bidragande faktor till att jag började tvivla på vår gemensamma framtid.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.