Varför vi dricker mjölk, äter bacon och rakar oss

11 months ago

Varför vi dricker mjölk, äter bacon och rakar oss

Annat jag går och tänker på är hur de flesta av våra val, speciellt konsumtionsval, inte är våra egna utan en pr-persons. Exempel som verkligen tagit plats och bitit sig kvar är bacon som på 1920-taket såldes in som ett perfekt sätt att få tillbaka all den energi som man förlorat medan man sov. Bacon var en restprodukt (= slaktavfall) som var svårt att sälja, men genom att övertala läkare att rekommendera bacon som frukost fanns det snart på amerikanernas frukostbord. Och i hamburgare och på hundratals andra platser.

Eller Gillette som lanserade en trend kring rakade armhålor och ben. Det här gick hand i hand med att modet tillät kvinnorna visa allt mer naken hud. En kvinna som rakade sig var en feminin, riktig kvinna. Hår, annat än på huvudet, var äckligt och ett pinsamt problem som kvinnor måste fixa. Genom konsumtion. De gick såklart bara att raka med en specifikt kvinnlig rakhyvel. På så sätt kunde Gillette sälja olika rakhyvlar till kvinnor och män (de kvinnliga till ett lite högre pris).

Och hur mejeriföretagarnas intresseorganisation Svensk mjölk skapade “Beigeprojektet” som fick svenskarna att börja dricka caffe latte (projektet räknas för övrigt som en av de mest framgångsrika kampanjer som gjorts för mjölken). Plötsligt drack ökade mjölkkonsumtionen avsevärt i Sverige. Så här skriver Expressen: “Man skickade ut speciella utbildare som lärde upp svenska baristor och kaféägare hur man gjorde en riktigt god kaffe latte, säger Christoffer Levak, som i dag är ordförande i svenska delen av SCAE (Speciality Coffee Association of Europé). Christoffer Levak brinner för det här med en god kaffe latte. Han var en av dem som åkte land och rike runt och lärde kaféägarna att anamma latten.

Det finns såklart tusentals andra exempel på vår ofria vilja, men nu är jag nyfiken på. Hur många av mjölk, bacon och raka sig gör ni? Jag gör tyvärr 1/3.

PS har ni bra/kul exempel på andra pr-trick läser jag gärna!

Lotta K · 11 months ago
Tiffany's lärde amerikanska brudar att kräva förlovningsringar med diamanter!

Peppe Öhman · 11 months ago
Just det! Det kommer jag ihåg att vi snackade om på en pr-kurs på USC!

Emma Forss · 11 months ago
Jag dricker jättelite mjölk. Typ i mat kan jag nog använda men det är också sällan. Bacon finns väldigt sällan hemma hos mig (bra nu och säga då jag laga carbonara på veckoslutet xD). Jag rakar mig nog. Eller sockrar kanske är mer rätt. Men joo jag gillar själv mera att vara utan hår.

Peppe Öhman · 11 months ago
Men det är just det! Jag gillar också renrakade ben, men utan Gillette tror jag ingen av oss skulle raka benen. Vi har liksom lärt oss att gilla det.

Anna · 11 months ago
Jag gör 1/3 (rakar) men min kille gör de andra två. Hur pass okej är det att försöka påverka sin partners val (tycker inte de är hållbara)? Svår fråga tycker jag.

Peppe Öhman · 11 months ago
fattar att frågan var retorisk, funderar själv på den. Svårt att ändra på en annan människa, men kan kan ju försöka justera hens livsval mot mer hållbara kanske?

Elisabeth · 11 months ago
Socker i svensk mat på 30-talet. Sockerbolaget propagerade för att använda mer socker, för att det var ett billigt sätt att öka energiinnehållet i mat. Och då många var grovarbetare behövdes ju mat med mycket energi. Den bakomliggande anledningen var att den svenska sockerindustrin hade en överproduktion av socker. Så därav sirapslimpan, socker i köttbullar osv osv. https://popularhistoria.se/vardagsliv/mat-dryck/socker-fran-lyx-till-vardagsmat

Peppe Öhman · 11 months ago
TACK! Nu lärde jag mig något nytt.

Linnea P. · 11 months ago
Tänker på ett tidigt exempel på sälj grej med feminism: Cigaretter! https://en.wikipedia.org/wiki/Torches_of_Freedom

Peppe Öhman · 11 months ago
Vansinnigt! Hade ej sett detta. Tack för folkbildning!

Tove N · 11 months ago
Inget av dem. Köper mjölk om jag ska baka något riktigt särskilt som pepparkakor (har faktiskt bakat det med havremjölk någon gång också...) men de andra två gör jag aldrig någonsin. Eller joo, rakade mig under armarna då jag skulle vara brudfrämma på ett väldigt fint bröllop för fem år sedan. Då valde jag att göra det för brudparets skull även om jag annars inte vill göra det för andras skull.

B-M · 11 months ago
Vatten på flaska i länder där man kan dricka kranvattnet. Så himla onödigt.

Jennifer · 11 months ago
Jamen detta!!! Höjden av slöseri med både pengar och miljö!

Peppe Öhman · 11 months ago
Håller med!

Annika · 11 months ago
Annat PR-trick, om än allt annat än kul: Konsumentcentrerad ”miljöinformation” som t ex i Pantamera-kampanjen i Sverige, vilken drivs av Sveriges bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Dagligvaruhandel. Dessa säljer tillsammams 2,2 miljarder (!) förpackningar och proklamerar stolt att 85% av dessa pantas. Lyfts inte lika högljutt: De absoluta siffrorna, dvs att 330 miljoner förpackningar årligen slängs (inte pantas) bara i Sverige - samtidigt som man vill öka försäljningen av varor i dessa förpackningar. Istället för att minska produktionen ska konsumenten ”göra bra val” och ”handla klimatsmart” - och: panta! Problematiken och ansvaret flyttas från producent till konsument, från struktur till individ, trots att forskning visar att just sopsortering innebär en relativt liten miljöförbättring. PR när den är som fulast.

Peppe Öhman · 11 months ago
Helt otroligt (deprimerande) visste EJ detta. Tack för info!

matilda · 11 months ago
jag dricker mjölk: varm choklad är gott, och varm choklad med kaffe i är gott. ibland dricker jag mjölk rakt av för det är gott till tex pannkakor och kroppkakor. blir mer och mer sällan eftersom jag inte längtar efter smaken på samma sätt som jag gjorde förut. jag köper "närodlad" mjölk. . jag äter Bacon, men det är den enda köttprodukt jag köper i affären, all annan kött köper jag i viltaffären (alltså mest älg, vildsvin och hjort) jag hade gärna köpt mitt bacon där också men det är snålt med vildbackon. jag gör väl av med ett paket bacon i vecka. och kanske två till köttmåltider som då är vilda. . jag rakar mig under armarna för... vana. om andra inte rakar sig bryr jag mig inte nämnvärt, men jag rakar mig själv för jag vill inte ha långt hår under armarna. rakar benen (under knät och neråt) eftersom jag tycker det gör ont när håren är för långa och lägger sig åt fel håll. jag har alltid tajts och strumpor och då kläms håren gärna åt fel håll. skulle aldrig få för mig att raka benen för att "det är fint". rakar mer sällan på sommaren.

Peppe Öhman · 11 months ago
Tack för redovisning! Tror många känner igen sig, kram

Linda · 11 months ago
Jag äter inga animaliska produkter och rakar mig ibland. Oftare på sommar än vinter, armhålorna mest för att det luktar svett om det blir för långt (och vissa hävdar att det är ok att lukta svett pga naturligt, men klöks fasen själv av andras svettlukt så håller inte med ;-)). Benen rakar jag om jag ska ha kjol pga tycker inte det är snyggt med hår som sticker ut genom strumpbyxor. Det hänger säkert ihop med att vi lärt oss att hår inte ska finnas annat än på huvudet på kvinnor, men jag är fine med det eftersom det inte känns som någon uppoffring utan faktiskt ett fritt val. Så typ 1 av 3, men 1:an inte så ofta.:)

Peppe Öhman · 11 months ago
Tänker på det här med "fritt val" . Är det verkligen fritt om vi lärt oss det av en pr-kampanj (alltså jag rakar också benen så jag är inte det minsta fri heller).

Linda · 11 months ago
Halvfritt kanske? :) Jag bryr mig inte alls om hur andra gör och skulle mycket väl kunna skippa det (och gör det som sagt ofta) men egentligen är väl inte att klä sig i kjol och strumpbyxor ett fritt val heller, eftersom det är en typiskt kvinnlig outfit. Strumpbyxor var väl också en PR-kupp? Tänker att så länge något inte känns som ett måste så är det ok? Det är svårt det där, för vissa tycker ju tvärtom att man inte ska raka sig, ha smink, fixa sig etc., av ren princip, men det är ju också ett tvång. Jag tänker att så länge det inte känns som ett krav så är det ok. Min sambo märker inte om jag rakar mig eller inte, och bryr sig inte alls. Frågade honom faktiskt efter att jag läst ditt inlägg och han hade helt klart ingen koll på om mina ben/armhålor var rakade eller inte (det var de inte:)).

Peppe Öhman · 11 months ago
Absolut halvfritt! Ingen, förutom samhällets normer, tvingar ju en att göra någonting!

Amelie · 11 months ago
Jag fick lära mig en socialantropologisk (konspirations-)teori på universitetet att det vita köket, med vitt kakel, vita vitvaror etc såldes på det amerikanska folket av staten för att de (kvinnorna) skulle ha fullt upp med att städa istället för att göra revolution. All smuts syns ju så tydligt! Minns tyvärr inte alls vem som låg bakom den tanken...

Ulrica · 11 months ago
SÅ intressant! Om du, el ngn annan, vet vem/varifrån detta kommer berätta gärna! Jag har liksom tänkt att det måste finnas ngn sådan o ondskefull plan bakom en massa vi luras på.

Peppe Öhman · 11 months ago
Jag tycker också att detta är oerhört intressant och vill veta mer!

Sofia · 11 months ago
Rakar ibland, mest på sommaren och om jag ska ha ärmlöst. Mjölk väldigt sällan, och bacon likaså.

Peppe Öhman · 11 months ago
Minst sagt rimligt.

Cruella · 11 months ago
Dricker aldrig latte, jag gillar starkt kaffe utan jolmighet. Tar en skvätt Oatly i (se där!) Äter bacon på hotell. Rakar mig under armarna sommartid, ibland.

Peppe Öhman · 11 months ago
Jag är team svart, starkt kaffe!

Nina · 11 months ago
Mode är ju ett väldigt bra exempel på lyckad konsumptions-pr. Slänga fullt dugliga och fina kläder för Att någo i Paris bestämt Att nu är dom.fula och du ska typ utsvängda byxor istället för tajta.

Peppe Öhman · 11 months ago
Men verkligen! Tycker att The Devil wears Prada förklarade det väldigt bra. Också de som tror att de inte följer mode följer mode.

Hanna · 11 months ago
Har alltid avskytt mjölksmaken, sen jag var barn. Periodar med mjölk i kaffet, numera Oatley. Snällare mot min mage och mättar lite mer, men drack länge bara svart. Rakar benen pga älskar känslan. Nyrakade ben mot rena lakan osv. Säkert nån störning från barndomen , men så är det :-) Har dock pga bristande tid+ork på senare gått utan att raka både ben och armhålor i långa perioder, en var typ en hel vinter? Fascinerande! Att ha hår. Bacon: mer eller mindre vegetarian sen hundra år så nej. Som barn fixade jag inte heller fettranden (kräset barn tydligen) så det har aldrig min grej egentligen. Och bara för det blev jag sugen på knaperstekt bacon nu... Mycket intressant ämne dock!

Peppe Öhman · 11 months ago
Låter rimligt!

Jess · 11 months ago
Jag är "skyldig" till alla tre. (Tror iaf att jag...)Trivs bäst med att vara len och hårfri men har i ren protest låtit bli att raka sedan sommaren. Bara för att se om det går att vänja av sig och se om det är jag som gillar rakat bäst eller om även "min" känsla styrs av samhället s.a.s. På tal om mjölk, riktigt ruttet exempel på pr här, som t.o.m.lett till döden för många bebisar: https://www.miljomagasinet.se/artiklar/110621-rent-vatten-fran-nestle.html

Cecilia · 11 months ago
Jag dricker inte mjölk längre (har inte gjort på flera år) men äter fil. Till dottern köper jag Oatley (ren pr kupp då de ofta har produktionsstörningar). Bacon äter jag sällan, men övriga familjemedlemmar älskar bacon o det gjorde även jag för några år sedan. Har alltid bacon i frysen. Rakar benen på sommaren, under armhålorna året runt. På tal om socker, i Lund utfördes ett expriment på Vipeholm att de intagna fick äta massor av kolor (forskning om karies) o tänk hur deras tänder blev... ruttna... Det finns säkert massor av sådana exempel...

Annika · 11 months ago
Det där godisexperimentet, med funktionsnedsatta, användes sedan för att motivera införandet lördagsgodis i det svenska folkhemmets rutiner. Sweet. Ganska fadd eftersmak på lördagsgodiset efter den vetskapen... Tack och lov har man en annan syn på forskningsetik idag.

Peppe Öhman · 11 months ago
Hu vad vidrigt! Visste ej detta.

Annika · 11 months ago
John Harvey Kellogg (en vidrig människa på många sätt) uppfann och fick oss att associera cornflakes med frukost, ursprungligen med syftet att förhindra onani. Läs t.ex. på: https://zettermark.blogg.se/2011/may/kellogs-anti-onani-cornflakes.html

Peppe Öhman · 11 months ago
Just det! Jag tror att The Atlantic hade en artikel om det för några år sedan. TACK!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.