Varför följer/avföljer du folk på insta

8 months ago

Varför följer/avföljer du folk på insta

Jag önskar att jag hade ett helt avslappnat förhållande till Instagram, men jag blir väldigt glad när jag får en ny följare och lite besviken när jag ser att följarantalet gått ner. Jag brukar faktiskt undvika att kolla på det exakta antalet eftersom det är helt onödigt att det ska påverka mitt humör.

Konstigt nog har jag en mer avslappnad inställning till Twitter. Bryr mig noll om vem eller hur många. Idag frågade jag följarna om varför de följer/ inte följer folk. Själv är jag ganska generös med att följa. Avföljer sällan. Det som ändå får mig att göra det är smygreklam, ätstörningar och det som någon skrev här under: ett flöde av exakt samma bild. Här är några av svaren jag fick:

Kompisar. Dem avföljer jag inte. Sen intressanta typer o fenomen, dem avföljer jag om/när mina intressen sviktar. Tex följde jag i ett skede massa yogis, sen fick jag ångest pga inte lika ”bra” o avföljde alla. (Utom yogagirl)”

“Avföljer om det tenderar att bli reklamkonto mer än ett privatkonto. Tråkiga konton får vara. Jag är själv tråkig.”

“Följer folk som verkar kul och smarta. Avföljer när det visar sig att jag hade fel.”

“Följer pga känner, av nyfikenhet eller av allmänintresse (typ tidningar, teatrar, etc). Avföljer egentligen bara om någon lägger upp samma foto (typ) om och om igen.”

Ni då: varför följer/ avföljer ni folk?

Linda · 8 months ago
Avföljer om det blir för mycket selfies (ja, vi VET hur du ser ut). Tycker det är intressantare att se världen genom nån annans ögon liksom, med selfies är ju perspektivet åt andra hållet, samma som mitt eget. Skryt har jag också svårt för. Likaså reklam. Följer gärna såna som skriver lite längre texter i caption, folk som tar sig tid att formulera sina tankar och åsikter (är dålig på det själv).

Peppe Öhman · 8 months ago
Intressant! Jag tycker om att se människan jag följer. Såklart inte bara selfies, men bilder där det händer något (med människor) istället för bara landskap.

rumbleinthearctic@gmail.com · 8 months ago
Jag avföljer om jag inte har något intresse av det som hen publicerar längre. Nu i julas gick jag faktiskt igenom min instagram och avföljde mer än 100 konton. Jag har istället börjat spara bilder, recept, ekonomi tips, etc som jag är intresserad av. Då kan jag enkelt gå in på sparade bilderna och kolla mer av de inlägg som personen delar utan att följa. Det funkar bra för mig. Själv lägger jag nästan aldrig upp selfies, men om jag gör det så är det alltid den bilden som får mest likes. Så det är lite intressant eftersom det verkas om många ogillar selfies. Men kanske annorlunda om man nästan aldrig lägger ut sådant och sedan gör det. Lägger annars mest upp bilder på det jag ser där jag är. Jag är dålig på att avfölja folk som följer mig, känner mig som en dålig människa om jag gör så, och avföljer förstås heller inte kompisar.

Ann · 8 months ago
Jag avföljer om jag inte har något intresse av det som hen publicerar längre. Nu i julas gick jag faktiskt igenom min instagram och avföljde mer än 100 konton. Jag har istället börjat spara bilder, recept, ekonomi tips, etc som jag är intresserad av. Då kan jag enkelt gå in på sparade bilderna och kolla mer av de inlägg som personen delar utan att följa. Det funkar bra för mig. Själv lägger jag nästan aldrig upp selfies, men om jag gör det så är det alltid den bilden som får mest likes. Så det är lite intressant eftersom det verkas om många ogillar selfies. Men kanske annorlunda om man nästan aldrig lägger ut sådant och sedan gör det. Lägger annars mest upp bilder på det jag ser där jag är. Jag är dålig på att avfölja folk som följer mig, känner mig som en dålig människa om jag gör så, och avföljer förstås heller inte kompisar.

Peppe Öhman · 8 months ago
Den där sparafunktionen är faktiskt superbra. Minns när jag jobbade som chef red på en gratistidning och hur de magasin med en människa på omslaget alltid gick mest åt, medan de utan människa fick ligga kvar i högen. Kanske det finns något som människor gillar med andra människors fejs?

A · 8 months ago
Avföljer när ett konto inte ger mig något mer än att jag blir irriterad. Använder Instagram för att bli glad och inspirerad. Ger något mig en olustkänsla avföljer jag. Eller människor som spamar.

Peppe Öhman · 8 months ago
Låter mycket sunt.

Linn · 8 months ago
Jag följer, förutom kompisar, folk som tar fina bilder och har ett kurerat flöde, eller folk som skriver bra eller folk som intresserar mig eller som jag har nån sorts relation till. Plus intressekonton som matkonton, varumärken och bloggare. Jag avföljer intressekonton när jag börjar känna mig mätt eller vad man ska säga. Följer man t ex alla svenska modeföretag blir ens feed relativt likriktad efter ett tag och då måste jag ta en paus. Jag avföljer också konton när jag känner att det blir för upprepande eller om jag blir triggad på nåt sätt. Avföljer direkt om nån skriver om vikt eller bantning eller lägger upp före/efter-bilder. Jag avföljer aldrig kompisar förutom vid ett tillfälle: spoilers. Folk som spoilar gör mig VANSINNIG så dom ryker även om det råkar vara någon jag vanligtvis gillar. En sak jag inte förstår, men som jag har råkat ut för flera gånger under senaste månaderna är det här: ett meddelande från den jag har avföljt med en fråga varför jag har avföljt? Så konstigt beteende. Eller dom som följer/avföljer andra beroende på huruvida den personen följer/avföljer dom. Jag tycker såhär: alla har rätt att kurera sitt eget flöde och ha något dom gillar och mår bra av. Man behöver inte följa nån bara för att den följer en och anledningen till avföljning kan ju vara superpersonlig. Det är liksom inte en relation i sig, instagram. Det är bara ett medie för att se en del av andras verklighet. Haha, okej här blev det högtravande. Aja.

Peppe Öhman · 8 months ago
TACK! Tycker det var mycket tydligt och mycket rimligt. Men HU för folk som hör av sig och frågar varför man avföljt. Vilket svar förväntar de sig? Att det var ett misstag? Feedback på förbättring av flöde? Får panik.

Kirsten · 8 months ago
Jag avföljer och följer snabbt, helt utifrån humör och intresse. Förstås inte vänner då, det vore taskigt. MEN om jag blir irriterad på vänners flöden så mutar jag dem ett tag. Jag gillar inte heller stories så mycket, så på många har jag mutat stories och ser bara inläggen. Jag vill allra helst ha ett varierat och personligt flöde med roliga captions. Just nu är det lite tomt & trist i flödet pga har rensat och mutat så hårt.. låter verkligen som en hemsk människa, förlåt! Ska hursomhelst ge mig ut och hitta nya konton att följa.

Peppe Öhman · 8 months ago
du låter inte alls som en hemsk människa, bara som en som tar ansvar över all intryck du får på instagram. inspirerande, säger jag.

Jennifer · 8 months ago
Apropå instagram så funkar inte din instagramikon-länk till höger här på bloggen (inte mejlen heller). Jag har avföljt flera konton de senaste dagarna, mest för att det varit folk jag inte har någon aning om vilka de är? Följer nya ibland, men inser sen att jag inte fått något intryck av dem och avföljer då... Eller nu när jag kört en aktiv avföljar-period bara för att jag vill veta vilka det är jag följer, liksom ha lite koll på vilka de är/vad de gör. Men sen finns de ju de människor jag inte vill avfölja, kontakter/bekanta etc. men då kan man alltid gömma deras bilder eller stories ... :)))

Peppe Öhman · 8 months ago
Tack! Har bara varit för lat för att styra upp Instalänken, men NU gör jag det. (Magnus är för övrigt inne på gömma-listan. HAn avföljer aldrig, men ser bara 10 procent av de han följer).

Jess · 8 months ago
Jag avföljer inte vänner. Jag följer många konton och har lätt för att börja följa bara jag ser ett foto som intresserar mig. Jag följer konton som intresserar mig, vissa intressen (som konst, inredning, resor, populärkultur) hänger med länge, andra intressen (en specifik tv-serie, smink, mat) byts ut och avföljs. Jag avföljer när mitt intresse för det som finns på kontot svalnar och också konton som börjar irritera mig, konton som börjar propagera för sånt jag inte håller med om. Exempelvis ett amerikanskt inredningskonto som började föra mycket diskussioner om aborträtten ”allt liv är liv”. Jag kunde gå med på något sådant inlägg inlägg för att det var inredningen jag var intresserad av, men sen blev jag bara irriterad och kunde inte uppskatta inredningen längre och avföljde.

Peppe Öhman · 8 months ago
Kan verkligen fatta. Jag skulle t.ex ha svårt att följa en uttalad Trump-supporter även om hen var superduktig med hästar. Det finns ju alltid andra,

Mia · 8 months ago
Selfies, det sjukaste jag vet. Får folk aldrig nog av sitt eget utseende? Samt visdomsord, urk alltså.

Peppe Öhman · 8 months ago
Visdomsord kan jag verkligen hålla med dig om!

Stina · 8 months ago
Är sparsam med att följa från första början. Har olika konton för olika ändamål t.ex. privat konto med "hemma hos"-regel. Om någon skriver en följarförfrågan så tänker jag "har den här personen varit hemma hos mig eller skulle det kännas naturligt att ha den hemma hos mig. Om svaret är ja så godkänner jag förfrågan. Avföljer om jag blir provocerad (t.ex. små barn på dyra cyklar men utan hjälm dito om ett barn skulle rida utan hjälm) eller om det är för mycket samma typ av bilder.

Peppe Öhman · 8 months ago
Bra med regler för sig själv. Inser nu att jag har noll. Går bara på magkänsla.

Sofia · 8 months ago
Jag bor utomlands och brukar ibland börja följa någon influencer/kändis och kompisars vänner som besöker stan bara för att se vad de postar, vad de gillar och vad de tycker om "min stad" för att sedan avfölja dem när de reser vidare. Får en rolig inblick i vad utomstående och för mig helt okända eller annars ointressanta människor får för bild av min stad och hittar ibland själv också nya restauranger, instavänliga vyer eller annat via dem.

Peppe Öhman · 8 months ago
fattar, det borde jag också göra!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.