Prestationsfri hobby

9 months ago

Prestationsfri hobby

Det första man gör efter en liten roadtrip är såklart att åka upp till hästarna i Topanga. Eftersom unghästarna Spirit och Sphinx var så, eh, rastlösa (?) senast beslöt jag mig för att motionera dem en stund. Majsan och Vidsan hängde med upp till stallet där vi hade stämt träff med Frida och Majken. Frida har varit bortrest hela julhelgen så det var extra fint att ha henne tillbaka i stan.

Prestationsfri hobby

Jag läste nånstans (Twitter?) att gamla hederliga hobbyn har blivit otrendiga. Nuförtiden ska allt man gör göras som en prestation. Man tränar för att bli smalare/starkare/hälsosammare, skriver för att bli utgiven, går på kockkurs för att imponera på gäster eller så har man helt enkelt inte tid med en hobby eftersom jobbet, familjen, Instagram och LIVET tar så mycket tid och energi att man stupar isäng varje kväll. Det är synd, jag tror att man mår bra av det kravlösa. Det som man gör bara för att det är kul, inte för att nödvändigtvis bli bättre och/eller imponera på någon eller ännu värre tjäna pengar på.

Hur är det med er? Har ni en hobby som bara är er och som inte tillför några som helst prestationskrav? (jag önskar att jag skulle kunna säga ridning, men oftast ligger det en prestation i den. Inte på den tiden när Cissan och jag bara red ut i bergen, men nog när jag rider på planen).

Prestationsfri hobby
Prestationsfri hobby

puva · 9 months ago
Det finns en lång lista på saker jag känner att jag borde ta tag i:motionera mera, få starkare core- och magmuskler, läsa fler böcker, det ena och det andra. Men jag gör så gott jag kan. Det jag däremot skaffade mig tid för är en nygammal hobby: jag började spela tvärflöjt i en hobbyorkester för vuxna. Det finns inget mer avslappnande än de där två timmarna varje onsdag kväll då vi bara spelar ihop. Ingen får tag på mig och jag tänker inte på något annat. Och sen är jag glad ända till fredag.

Peppe Öhman · 9 months ago
Låter som en perfekt hobby! Fy fasiken vad glad jag är för din skull!

Emma · 9 months ago
Jag blev SÅ glad av denna kommentar, så fint med orkestern!

puva · 9 months ago
Vad kul att kunna göra andra glada! Jag spelade tvärflöjt på musikinstitut i åldrarna 7-20 och sen lade jag flöjten på hyllan, tog fram den någon enstaka gång. Sen började mitt barn spela ett instrument och jag fick nys om den här vuxenorkestern på musikskolan. Så började jag och ångrar det inte! Har lagt ner tusentals timmar på att lära mig spela. Visst var det roligt också, men mest spelade jag pga pliktkänsla. Nu är det bara kul!

Cruella · 9 months ago
Drömmen ju, att ha behärskat någonting så bra så att det går att ta upp utan att behöva börja från början :)

Peppe Öhman · 9 months ago
Tänker att båda kan existera. Det prestationsfria och det man vill bli duktig på.

Mirjam Ekström · 9 months ago
Jag skulle gärna vilja säga att jag har någon kravlös hobby, men skulle nog ljuga då (om jag inte räknar kolla på serier för det känns ändå rätt kravlöst). Har lovat mig själv att jag i år ska försöka låta en del av skrivandet, eller någon annan form av kreativitet, inte ha något annat syfte än att bara vara avkopplande och kanske inspirerande. Men det är så himla svårt, rätt vad det är glider tankarna iväg åt att det måste BLI något av det hela. Ska aktivt försöka motarbeta de tankarna, för jag tror precis som du at det är viktigt att få något slags frizon.

Peppe Öhman · 9 months ago
Kan verkligen känna igen mig i detta. att allt man gör (skriver!) måste leda till något.

Linnéa R · 9 months ago
Jag fågelskådar! Verkligen kravlöst och känns lite som att man lurar systemet genom att softa i skogen/vid havet istället för att konsumera eller stressa runt på stan. Har inte massa krav att kryssa arter heller. Det ger bara en härlig ilning i kroppen, t ex när jag såg havssulor dyka efter fisk i Skåne vid nyår. Vill även börja spela franska visor på dragspel igen som jag gjorde under hela skoltiden. Låter som att jag är en gammal gubbe, men det bjuder jag på :) Gott nytt år bästa du! Ps. Idag red min 3,5-åring för andra gången i livet och jag tänkte på Majlis. Sån dröm att få lära sig rida och umgås med hästar så tidigt ❤️

Peppe Öhman · 9 months ago
Vilken härlig hobby! Att få vara ute i naturen, ostressad och bli glatt överraskad! Och att ibland få vara en gammal, fransk fiskargubbe med dragspel drömmer vi väl alla om då och då. Kram och gott nytt år!

Hanna · 9 months ago
Jag skulle skriva skönlitteratur, men sen undrade jag om det faktiskt är så kravlöst? Vill inte en del av mig imponera på mina litteraturvetarkompisar med böckerna jag läser? Skriver knappast något på FB då jag läst Kepler eller Rudberg, men ofta om jag tyckt om en Nobelvinnare eller dylikt.

Peppe Öhman · 9 months ago
Jag är precis som du! Anstränger mig verkligen för att välja böcker bara på lust och känsla, men det blir ändå ofta en prestation.

Basse · 9 months ago
Läsa.

KarinM · 9 months ago
Keramikkurs! :) Att dreja varje vecka är som meditation.

Emma · 9 months ago
Vi spelar pingis på jobbet varje lunch och det är världens bästa hobby! Lite prestation såklart för man blir glad när det går bra men ingen har direkt spelat sen vi gick i mellanstadiet så det är på lika villkor och man är lika glad varje gång efteråt! Alla jobb borde ha ett pingisbord!

Peppe Öhman · 9 months ago
Älskar pingis! Så otroligt kul. Bra jobb du har!

Cruella · 9 months ago
Jag sjunger i damkör och läser böcker. Det senare är ett livslångt intresse och en hobby - fast när jag var barn och varken red eller samlade på frimärken (försökte dock, det var på modet på sjuttiotalet) eller skådade fågel så tyckte jag/man att läsning, det var väl bara mest ett tidsfördriv som kunde gå till överdrift. Jag stickar och virkar lite också. Och lyssnar på podcasts samtidigt, det är otroligt avkopplande.

Peppe Öhman · 9 months ago
Det är en dröm jag ska göra till verklighet: sticka/virka och lyssna på podd samtidigt.

matilda · 9 months ago
prestationsfri hobby är assvårt! jag behöver ha en hobby för att bryta av mot pluggandet (som är väldigt krävande just nu, jag avskyr att plugga. lyckas folk som gillar sånt) och en vän föreslog att jag skulle joina hans gäng som spelar Dungeons and dragons, vilket jag varit lite nyfiken på ett tag och det är verkligen jätteroligt. MEN. jag känner mig så dålig och får prestationsångest för jag har inte tid att läsa in mig på regler och annat man behöver kunna och det känns som (även fast två andra i gänget också är nybörjare) att jag inte kan nått och är sämst och drar ner roligheten/kvaliten för dom andra. plus att det är första gången som jag är ensam tjej med ett gäng killar och det är ovant för mig och jag får för mig att dom ändrar sitt beteende när jag är med. urs. jag kanske bara ska spela på för min skull och försöka trycka undan dom här känslorna?

Cruella · 9 months ago
Eller hitta ett annat gäng att spela med så att det känns mest roligt och inte som något man bävar för.

Peppe Öhman · 9 months ago
Vilken cool hobby! men fattar att det är frustrerande i den här sammansättningen. Hoppas att du kommer ifatt i kunskap eller hittar ett annan spelhäng. KRAM

Cecilia · 9 months ago
Tänkte att jag inte har någon hobby, men det har jag ju. Jag läser och har alltid läst vansinnigt mycket, både fullitteratur och finlitteratur. Det har tom lett att jag återupptagit studier så vid sidan av nästan en heltidstjänst så pluggar jag på halvfart, och när min uppsats är klar i företagsekonomi om ett år, så vill jag läsa litteraturvetenskap. O mina pelargoner (jag är strax över 40 o inte 60) det är mina bebisar som jag planterar i februari för att sedan plantera ut när vårsolen värmen. Ingen annan blomma överlever i mitt hem men mina pelargoner...

Peppe Öhman · 9 months ago
Låter helt underbart! Läsa och plantera och inte minst plugga! Fick så otroligt mycket ut av min andra examen (fast det var i ofs sjukt mycket prestation i den)

Mari · 9 months ago
Efter att ha följt med min dotter till ridskolan under 2 års tid bestämde jag mig för att själv klättra upp på hästryggen igen. Hade egen häst hela min barn- och ungdomstid, men nu är det 15 år sedan jag sålde min sista häst. Det är absolut helt utan krav på prestation. Jag vill bara umgås med hästarna, och det är så härligt att sitta på hästryggen igen. Och så kul att kunna dela hästintresset med min dotter!

Peppe Öhman · 9 months ago
Vilken dröm! Grattis till bra beslut! (jag drömmer om att kunna dela intresse med Majlis och kanske till och med Vidar)

Viktoria · 9 months ago
Prestation har alltid varit en del av min hobby, som hästtjej (tävlade lite i dressyr) och även nu som hundsportare (tränar spår, lydnad, sök och tävlar lite). Däremot finns det många stunder i hobbyn som är helt prestationsfria (lek, bus, skogspromenader och många av träningspassen). Men det har också funnits/finns mycket prestationsångest och funderingar kring varför det vi kan på träning inte blir lika bra på tävling. Har kommit till insikten att det som fungerar för oss (mig) är att tänka bort prestation helt i alla situationer, då har resultaten också blivit mycket bättre. Tips om man är intresserad av mental träning är podden Mentala mästare, många intressanta intervjuer!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.