Nya vänner i nya situationer

4 years ago

Nya vänner i nya situationer

De dagar när jag har mycket att skriva jobbmässigt blir bloggen alltid lite styvmoderligt behandlad. Det är egentligen synd eftersom bloggen är allt. Eller i alla fall mycket. Har bloggen att tacka för så mycket i livet. Samtidigt tänker jag att det blir mer levande här om alla inlägg inte är så tillrättalagda och genomtänkta. Hur som helst, i dag åkte jag och en kompis ut till vår vän Sofie som nyligen opererat sina fötter och var gravt uttråkad. Majlis hängde på.

Nya vänner i nya situationer

Sofie har Hollywood-skylten på sin bakgård. Den är så ikonisk och syns från så många platser i LA. Jag blir alltid lite imponerad av den. Tror inte jag någonsin hållit mig från att fota den när jag hälsat på Sofie. Det blev en otroligt trevlig lunch. Vi talade mycket om vänskap och att flytta till ett nytt land. Jag kan såklart ha fel, men jag tror att jag blivit snabbare på att känna av folk som kan bli nära vänner, människor som är kul att hänga med, men inte mer än så och så typer man ska hålla sig långt borta från. Nära vänner ska vara personer man kan känna sig trygg och avslappnad med.

Hur är er magkänsla inför potentiella nya vänner?

 

Nya vänner i nya situationer

När vi ännu bodde i Helsingfors och Vidar var baby fanns det folk som ville hänga trots att det enda gemensamma vi hade var ganska nya barn. Det gjorde mig otroligt stressad att klumpas ihop med främlingar eller liksom bli tvångsinsatt i en klubb bara för att jag blivit mamma (for the record: vissa var såklart otroligt trevliga). Att jag blivit en ny människa med helt annorlunda intressen och personlighet än barnlösa Peppe och därför behövde nya polare.

Lite samma sak upplevde jag när vi flyttade till LA, att folk ville att jag skulle bli kompis med människor från Finland eftersom jag också var finländare. Jag fattar ju att det, när man flyttar till ett nytt land, kan vara en trygghet att träffa landsmän, men samma nationalitet eller familjesammansättning garanterar inte vänskap. Det är ändå en ganska ytlig gemensam nämnare. Hur som helst är jag väldigt glad över det gäng människor jag skramlat ihop i min nuvarande livssituation.

Nu ska jag se ett avsnitt av Kalifat på Svt Play. Stark rekommendation på den.

Anna · 4 years ago
Skulle så gärna ha fler vänner, men som 40-åring utan barn är det lite svårt. Någorlunda jämnåriga, ofta m barn har så mkt aktiviteter i Sverige, och stressigt liv. Dom vänner jag har är jag glad för, skulle vilja ses mer då vi ses kanske 2-3 ggr i mån. Det blir många ensamma helger/kvällar med sambon. Gillar inte umgås-kulturen vi har här. Det ska bokas och planeras veckor innan och vara så krångligt. Tur att serier finns haha, sambon och jag har plöjt Kalifat!

s · 4 years ago
Prova hitta fler vänner på nätet! Det finns många fina människor därute, men för barnfria finns det inte mötesplatser på samma sätt som för småbarnsförälder.

Jessica · 4 years ago
Känner så igen mig i din beskrivning! (Bor dock på Åland)

Peppe Öhman · 4 years ago
Facebookgrupper! Tycker att det enda FB är bra till är att samla ihop folk i grupper och långsamt omvandla dem till vänner.

Anna · 4 years ago
Hmmm har inte FB och har aldrig haft. Bor i en mindre stad, så jag har svårt att se hur det skulle leda till riktiga relationer. Har många bekanta, men det är som nån slags spärr hos folk att liksom börja umgås stadigvarande. Ungefär som att alla har ett litet gäng, och det är bra så.

Tove · 4 years ago
Min magkänsla ang nya potentiella vänner är rätt dålig Jag kan prata med och hoppas på allt och alla har jag märkt. Sen blir det ju inte alltid nåt - oftast för att den andra visar sig vara ointresserad. Sedan vi flyttade från Västerbotten till Västkusten för 1.5 år sedan har jag hittat en nära vän, en vän och en bekant (de två sistnämnda jobbar jag på såklart). Alltid nåt! Men ja - jag skulle gärna hitta några fler. Mer sammanhang vill jag ha! Kalifat ja. Den ser vi också. Skådespelet tycker jag (i vissa fall) inte är så himla bra men nu har vi blivit rejält indragna i historien och måste få veta hur det går. Jag kan också starkt rekommendera Min fantastiska väninna. Jag hoppas vi hinner se klart den innan den tas bort.

Peppe Öhman · 4 years ago
Känner precis samma gällande Kalifat. Håller tummarna för att du ska få sammanhanget och några riktigt bra vänner till. kram

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.