Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Att vara en bra förälder | January 13, 2020 | The Way We Play

Att vara en bra förälder

3 years ago


Warning: Undefined array key "gif" in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 23
Att vara en bra förälder

Magnus ligger i sovrummet och klipper Anithas och Malins podd, Majlis ligger på soffan och spelar Toca Boca på min telefon och jag sitter vid köksbordet och skriver. Otroligt vanlig förmiddag hos oss om man bortser från en insikt jag precis fick. Håll i er nu: jag tycker att jag är en bra mamma. Rätt och slätt så. Inte i jämförelse med någon annan, utan bara hur jag är som Vidars och Majlis morsa.

I det mesta andra jag gör, till och med saker som jag objektivt vet att jag är ganska bra på, vill jag gärna ha bekräftelse. Jag kan känna mig osäker och som en bluff. Jag kan vara ängslig för vad andra ska tycka, men just föräldraskapet är jag totalt oängslig i. Jag har alltid känt så, till och med när barnen var riktigt små. Inte för att mina modersinstinkter är osedvanligt starka, men kanske för att det trots allt mest handlar om sunt förnuft och en trygghet i att ingen är perfekt varje dag, men om man anstränger sig lite kommer ungarna att ha det bra.

Risken finns såklart att det är Dunning Kruger-effekten och jag egentligen bara är för dum för att förstå att jag är en ganska dålig mamma. Men fasiken, mina barn får otroligt mycket kärlek, kramar och diskussion av sina föräldrar och varandra. De går inte på en massa organiserad aktivitet eller har extrahjälp i matte efter skolan. De spelar inte heller något instrument. Men de kan båda prata två språk och uttrycka sina känslor på dem.

Min poäng är att de allra, allra flesta av oss är tillräckligt bra föräldrar (så länge vi inte är våldsamma eller ignorerar våra barn, men det borde go without saying).

puva · 3 years ago
Jag har lärt mig så mycket genom att följa med det du skriver om föräldraskap. Min egen upplevelse av att bli förälder var en tvärt annan. Så nervös, ängslig och stressad jag var, en riktig identitetskris som jag försökte tackla på det sätt jag tacklar det mesta: genom att vara en duktig flicka. Skammens rodnad då jag tänker tillbaka på mig själv då: jag måste ha varit så oerhört jobbig. Jag längtade efter bekräftelse att jag gör ett gott jobb som morsa genom att göra allt "rätt", till punkt och pricka. Uff. Men med 10+ år av erfarenhet av att vara någons morsa kan jag numera säga: jag är inte perfekt, men jag är en bra mamma till just mina två tjejer. De verkar må bra, jag mår bra, allt blev helt okej. Och nästa fas tar vi sen när den kommer, och den går säkert också helt okej. (Gu va skönt att bli äldre, pust!)

puva · 3 years ago
P.S. Det jag glömde skriva var: tack för att du delat med dig av dina insikter som Vidars och Majlis mamma! Det har gjort en känslig själ gott att läsa.

Peppe Öhman · 3 years ago
Puva, du har fasiken aldrig någonsin varit jobbigt. Du utstrålar alltid värme och välvilja. Man känner sig alltid inkluderar i ditt sällskap och det är väl ändå det finaste att ha en mamma som är sån <3 (tack för fina ord!! Blev glad!)

puva · 3 years ago
Snällis! Jag blev också glad <3

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.