Inte alla kosttillskott

7 months ago

Inte alla kosttillskott

Förresten, gällande föregående inlägg kollade jag på det här klippet som Hanna delade på Facebook. Det handlar om hur kosttillskott i form av kollagenpulver inte fungerar. Testpersonen fick i själva verket FLER rynkor. Nu fattar jag ju att en person och ett varumärke inte är vetenskapligt hållbart, men i klippet hänvisar journalisten till vetenskapliga undersökningar gjorda av EU och universitet i Storbritannien som visar samma sak.

Jag blev oproportionerligt glad av detta. Jag avskyr nämligen att företag tjänar pengar på kvinnor som vill se yngre/vackrare ut. Speciellt om det de säljer inte funkar. Kanske det också handlar om att jag helt enkelt inte orkar/har lust att shoppa kollagenpulver. Är överlag så skeptiskt inställd till kosttillskott. Okej, #inteallakosttillskott, men ni fattar.

På Friday Lab gjorde vi för några månader sedan ett test som jag inte minns så mycket mer av än att jag blev skeptikern/ifrågasättaren. Bär denna titel med stolthet. Tänker att det är bra att också då och så ifrågasätta sin egen världsbild. Hur som helst, det jag ville fråga er om är: Vad konsumerar ni för medier? Dagstidning(ar)? Radio? TV? Facebook? Twitter? Nyhetsbrev?

Jag prenumererar på DN, Los Angeles Times, New York Times, Hbl och lyssnar dagligen på The Daily podcast, vanligtvis på någon annan NPR-podcast, veckovis på USA_podden och ofta andra SR-poddar. Tycker mycket om Svenska Yles nyhetspodd och får dagligen två-tre nyhetsbrev med länkar till bra texter i olika tidningar och magasin.

Jennifer · 7 months ago
Alltså det här inlägget såg helt annorlunda ut i Feedly-appen, det var något med ett Ps om second hand-kläder som jag nu när jag gick in på inlägget inte längre ser? Tar in det som når fram till mig (ofta via min pappa och min kille). Ibland via sociala medier/bloggar. Läser SvD ibland. Finska nyheterna går på tvn rätt ofta (och ja, de förstår jag ju inte jättebra haha). Jag borde kanske konsumera fler nyheter? Fast är samtidigt inte tillräckligt övertygad. Blev dock inspirerad av HBL-inlägget... Lite allmänbildning skulle INTE skada. Får man skylla det på sin generation att man är så fruktansvärt lat och bara vill göra det man gillar/mår bra av? Hehe

Peppe Öhman · 7 months ago
Ja, sorry. Började skriva om second hand, men det blev alldeles för många ämnen så jag raderade och började om.

Steph · 7 months ago
YLE, HBL, HS och Suomen Kuvalehti. Skulle inte kunna leva utan Suomen Kuvalehtis grävande reportage längre. Nyheterna kommer via Facebook, via tidningar, via deras webbsidor. Borde bli bättre på poddar, men har så svårt att hitta rätt tid för att lyssna på dem. DN & SVD läser jag gärna, men de har sällan öppna artiklar tyvärr. Och skönt med kollagen, har själv seriöst funderat på om det verkligen fungerar. Vissa kosttillskott ser jag som helt okej, som järn och c-vitamin, men tar de övriga med en nypa salt. Sedan har jag kolleger som vägrar ta Burana, av princip, trots att de blivit opererade och då måste jag nog säga att jag inte tycker det jänns helt genomtänkt.

Peppe Öhman · 7 months ago
Träffade Suomen Kuvalehtis chefredaktör på en middag för några månader sedan och han pratade om hur enormt mycket de satsat på Metoo-reportaget och klimaptreportaget. Faktiskt de enda två SK-texterna jag läste förra året. Kände då att jag måste läsa mer av SK:

Viktoria · 7 months ago
Jag lyssnar på P1 varje dag och följer även program som Medierna, Konflikt, Vetenskapsradion, Språket mm - mixen kommer sig av dels jobb dels intresse. Har prenumererat på Sydsvenskan men den gick ut förra månaden. Följer vissa journalister på sociala medier och får input därifrån. Lyssnar även på poddar som USA-podden, Mellan raderna, din och Magnus podd, En varg söker sin podd och Nord & Francke. Ger överlag supermycket bra input i olika ämnen. Låter förmodligen väldigt präktigt, men tycker om att veta saker.

Peppe Öhman · 7 months ago
Låter som en perfekt mix! Tack för att du lyssnar på mina poddar också <3

MC · 7 months ago
SR, SVD, aktuellt, tv-4 nyheterna, lokaltidningen Smålandsposten. Läser rubrikerna på Aftonbladet och expressen och deras liverapportering vid större händelser där de ofta är snabbast. Alltså tillskott, tycker det känns så läskigt med allt man ska stoppa i sig och smeta på sig. Med cocktail-och långtidseffekterna av det. Allting har ju biverkningar. Pendlar mellan ångest och vill sluta med ALLT till att nästa vecka köpa ett serum för 600kr. ‍♀️

MC · 7 months ago
Oj blev fel emoji där verkligen!

Peppe Öhman · 7 months ago
Verkar vara en väldigt bra blandning av nyheter! (och jag är precis som du, så ambivalent till hudkrämer)

Emma · 7 months ago
Jag insåg bara häromveckan i ett samtal med en bekant att jag aldrig kollar på TV-nyheter längre. Massor av onlinetidningar (DN, SVD, lokala tidningar) och Sveriges radio! Sällan utländska medier inser jag nu. Får bli bättre på det.

Peppe Öhman · 7 months ago
Jag kollar inte heller på tv-nyheter, borde egentligen göra det eftersom USA är ett så tv-baserat land där antingen CNN eller Fox News står på i varje restaurang, nagelsalong, frisör etc

Ann Rumbleinthearctic · 7 months ago
Det blir mest NYT, ibland Huffington post. Veckovis blir det ibland tidningar som the Atlantic och andra mer Science inriktade magasin. Annars lyssnar vi på NPR varje morgon och kväll, lyssnar på en hel del NPR Podcasts också samt en del andra politiska podcasts. Läser inga svenska nyheter, vet ingenting om Sverige längre känns det som, men jag kanske inte missar något ändå.

Peppe Öhman · 7 months ago
Jag funderar på att börja prenumerera på The Atlantic för att de har så bra reportage.

Cecilia · 7 months ago
Jag hade gärna haft både DN och SvD online, då de bästa reportagen är låsta. Kanske får bli en av tidningarna i julklapp. Jag läser lokaltidningen Sydsvenskan online och går in och glor flera gånger per dag. Har även SVTs nyhetsapp. Tittar sällan på linjär teve, vilket utesluter traditionella nyheter. Läser knappt utländska tidningar, men du ger oss fina fredagslänkar i intressanta ämnen. Har läst dagstidning sedan jag gick i fjärdeklass, och snart får dottern en prenumeration på SvD junior. Känner mig stressad över att inte hinna läsa mer nyheter. Älskar att läsa nyheter. Kvällstidningar har jag lagt på hyllan, det är bara sensationsnyheter idem och det orkar jag inte med.

Peppe Öhman · 7 months ago
Samma sak för mig, jag läser aldrig kvällstidningarna. Blir bara besviken och på dåligt humör. Fint att din dotter ska få Svd junior!

Emma · 7 months ago
Fredagslänkarna (jag brukar skryta och skicka vidare de bästa till kompisar o ta all cred så dom ska tro att jag är smart...), Expressen (premium bara för att min syrra är journalist där och jag vill bidra till att hon ska ha ett jobb) och kollar nyheterna på tv4 varje kväll. Jag hade DN ett långt tag men hann aldrig läsa alla reportage så kändes onödigt. Jag lär mig mycket av bloggar också, är typ helt okritisk till de människor jag följer och litar på. Du skulle kunna lura i mig vad som helst!

Peppe Öhman · 7 months ago
Så glad över att du sprider (dina favoriter av) länkarna! Och nu får jag också lust att betala för premium av Expressen för att din syrra jobbar där. (var ändå lite kritisk mot influencers!) kram!!!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.