Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Hur tackla rasistsläktingar? | December 24, 2019 | The Way We Play

Hur tackla rasistsläktingar?

3 years ago


Warning: Undefined array key "gif" in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 23
Hur tackla rasistsläktingar?

USA är för tillfället ett splittrat land och inför högtider som Thanksgiving och jul när folk ofta återförenas med sina ursprungsfamiljer är många nervösa över att det ska bli dålig stämning då ens åsikter går stick i stäv med släktens. Jag antar att motsvarande inte är helt främmande hemma i Norden. Där sitter man på julafton och ska ha det lite trevligt och så kommenterar kusinen som röstar på Sverigedemokraterna/Sannfinländarna något om landets flyktingpolitik. Man försöker att inte säga något, men misslyckas och så är den goda julstämningen som bortblåst.

Själv råkade jag ut för en Trumpsupporter häromdagen och visste inte riktigt hur jag skulle tackla påståenden kring att svarta kvinnor skaffar sju barn för att resten av sitt liv kunna bli försörjda av staten och att allt New York Times skriver är lögn. Min första reaktion var att skratta bort det, sedan försökte jag ställa följdfrågor. Stämningen blev aldrig aggressiv, men det var mycket tydligt att vi inte höll med varandra.

Jag antar att det bästa sättet är att försökta lyssna och förstå och på nåt sätt hitta varandra, även om man ändå inte håller med varandra. Men hur ska man göra det med folk som är rasister, sexister eller homo/transfobiker? Jag backar inte för en konflikt, jag tycker att det är min plikt som vit, hetero och på alla sätt priviligierade person att säga emot. Jag önskar ändå att jag hade förmågan och tålamodet att verkligen få folk att ändra sig. Tror att bästa sättet är att få dem att tro att förändringen kommer från dem själva, inte från en annan person. Men HUR gör man det? Förslag emottages tacksamt.

Kaospatrullen · 3 years ago
Texten är ju tyvärr låst för icke-prenumeranter men Ribbing skrev ju bra: https://www.dn.se/ekonomi/sa-firar-du-julen-med-hyfs-och-stil/ ”Men hur hanterar man smygrasister vid julbordet? Man ska säga ifrån. – Och till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär "det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?", säger Ribbing.” Hon menar att rasisten redan förstört den goda stämningen, så att du lika gärna kan säga ifrån. Men det är svårt förstås, eftersom rasism tyvärr är mer accepterat vid middagsbord än tillsägelser.

Peppe Öhman · 3 years ago
Men precis! Så bra sagt av Ribbing, att folk föredrar rasistiska uttalanden framför konflikt. Jag brukar faktiskt alltid ta konflikten, men skulle liksom vilja övertyga rasisten/sexisten/människohataren att det finns andra sätt att leva på. Få folk att sluta rösta på SD, SF och Trump.

Steph · 3 years ago
Problemet är också att det börjar bli allt mer rumsrent att vara rasist. Sade upp bekantskapen för ett tag sedan med en gammal vän, klarade inte längre av hans åsikter. Släktingar väljer man ju tyvärr inte själv så det är svårare.

Peppe Öhman · 3 years ago
Precis, det är svårt att vara vän med någon som har så totakt olika värderingar gällande människors värde. Förstår dig.

Milla · 3 years ago
Om du Steph inte klarade av att din vän inte hade samma åsikter som du så var du nog aldrig någon riktig vän.

Cruella · 3 years ago
Ren rasism och uttalad homofobi t ex skulle jag nog inte klara av i en vänskapsrelation. Det handlar om värderingar, ej bara åsikter. Att folk röstar på SD och Vänsterpartiet och tycker att man kan fundera över det ökade antalet unga personer med könsdysfori, adhd-medicinering, vacciner, Greta Thunberg och andra heta potatisar har jag dock inga problem med:)

Sara · 3 years ago
Jättesvårt verkligen!! Men jag tänker att genom att ta diskussionen på ett konstruktivt sätt, att få dem att börja fundera. Tystnaden är farlig också, tror det är superviktigt att vi vågar prata om det med de som är oliktänkande, trots att det kan bli ett obekvämt samtal. De behöver höra andra sidor än vad de kanske är vana vid. Och för att det ska hända måste vi prata. Tack för bra och intressant läsning!! Och alla hästar!! :)

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för att du läser! Precis försöka vara konstruktiv och lyssna och kanske plantera en tanke hos den andra.

Jenny · 3 years ago
Jag tänker att jag kan få en rasist att bli icke-rasist lika lätt som hen kan få mig rasist. Däremot tar jag ALLTID diskussionen, precis som min mamma alltid gjorde när jag växte upp. Vill att mina barn ska se mig som jag ser min mamma: med stolthet.

Peppe Öhman · 3 years ago
Samma här. Tänker att den som inte opponerar sig håller med. Det är ens ansvar som vit privilegierad att säga emot rasister.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.