Fredagslänkar 6.12.2019

8 months ago

Fredagslänkar 6.12.2019

Glad självständighetsdag! Jag är inte så patriotisk av mig. Är inte den som tycker om att profilera mig som finländare genom att dela PISA-resultat, vackra bilder från den finländska naturen, eller varför Finland är världens lyckligaste/bästa/smartaste/snyggaste etc land. Det sagt är jag såklart oerhört tacksam för att mina mor- och farföräldrar och hela deras generation stod upp mot Ryssland under kriget. Att växa upp i ett självständigt Finland är definitivt att föredra framför Ryssland.

Jaja, nu kör vi igång med fredagslänkarna.

Välskriven och hemsk text om folk (#intealltfolk) som dör när de försöker bestiga Mount Everest och om hur bergstoppen förvandlats till en turistattraktion. Själv försöker jag verkligen förstå VARFÖR man vill lägga ner så mycket pengar för en bra historia och instagrambild.

Djuraktivister låter folk genom VR-glasögon förstå hur industriell djuruppfödning fungerar. Lätt att sätta julskinkan i halsen när man verkligen SER helvetet.

Att jobba som hushållerska för Donald Trump är… speciellt?

Sexuella trakasserier och mord, hur säkert är det egentligen att ta en Uber hem?

Shoppa nya kläder? Här kommer lite statistik (från den svenska marknaden) om hur mycket de nya braorna påverkar klimatet.

Det här hittar gränsbevakningen i fickor och väskor hos immigranter.

I Israel är Louis C.K. välkommen upp på scen (och säkert mycket snart i USA också).

Ung, amish och TikTok-kändis (TikTok är för övrigt den app som slukar överlägset mest tid om jag får mig för att öppna den).

Det här minns jag att någon föreläste om redan på min USC-tid, men hur sjukt är det inte att privata fängelser profiterar på fångarnas telefonsamtal?

Har jag redan tipsat om The Morning Show? Otrolig casting. Började lite långsamt, men blir bara bättre och bättre.

Johanna · 8 months ago
Alltså, när jag läser om fångarnas telefonsamtal... herregud världen. Tappar snart all hopp om den. Sjukt

Peppe Öhman · 8 months ago
Jag vet! Så fruktansvärt. Så nära att bli cynisk. Men tänker att det ändå att bättre att veta än att stänga ute världen.

ÅlandsPetra · 8 months ago
Jag har nyss varit å vandrat i Nepal med Everest Basecamp som slutdestination. Jag kan inte heller förstå varför man skulle vilja till toppen men kan definitivt rekommendera Nepal som land för den som gillar att vandra och som vill ha en lite större utmaning! Det vandringsguides sherpas och expeditions sherpas. Beroende på din utbildning så gör du endera, ingen av dem gör både och. Det jag dock inte visste var att det finns sherpas som själva blivit bitna och som gör egna expeditioner utöver de expeditioner som de gör via jobbet. Det som blivit lite galet är att expeditionerna är så väldigt dyra att rika människor utan rätt utbildning vill ge sig i kast på en expedition-helt sjukt!

Peppe Öhman · 8 months ago
Tänkte faktiskt på dig när jag läste artikeln! Hur coolt det var att ni tog er upp till base camp. Vill höra alla detaljer nästa gång vi ses!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.