Bästa och sämsta julklapparna

9 months ago

Bästa och sämsta julklapparna

På väg upp till skolan för att hämta Vidar lyssnade jag på podden Planet Money som idag handlade om julklappar och om hur mycket slöseri det är i att köpa något som mottagaren inte vill ha. Här talade de visserligen bara om pengar, men om man lägger till klimatpåverkan och människoarbete blir det ju ännu värre.

Jag fick en flashback till före detta pojkvänner och andra personer som försökt spela coola genom att säga att de köper alla sina julklappar på julaftonsmorgon. “Då får man vara ifred i afförerna, höhö.” Som om det var något att vara stolt över att man lagt ner så lite tid och tanke som möjligt bakom en gåva. För det är ju precis det sista minuter shopping är. Att bry sig så lite att man först precis när tiden håller på att rinna ut kastar sig in i butiken för att köpa något.

Nu hittar jag inte inlägget, men BFF Ellen skrev mycket fint om en julklapp hon fått av Linnea. Det var, om jag minns rätt, en askkopp i porslin med texten “Strömberg” (Ellen heter Strömberg i efternamn). Linnea hade hittat den i en second hand-affär tidigare i höst. De bästa gåvorna är ju då den som ger dem lagt ner lite tankearbete och visar att hen tänkt på en.

Vilka är era bästa/sämsta julklappar?

Catharina · 9 months ago
Släktingar frågar ju alltid, och min pappa frågade i god tid och berättade hur mycket de tänkte köpa för, vilket lirade väldigt bra med en familjeteater som jag hade spanat på. Så nu får vi biljetter dit till hela familjen i mellandagarna. Förutom att det mer är ett beställningsjobb än en present så gillar jag det pga rolig sak att göra, inte massa plastskräp och något vi gör hela familjen. Dessutom vet jag att min pappa känner sig nöjd med att ge just detta. Jag tror alltså upplevelser - men mer genomtänkt än ett presentkort på LiveIt...

Hanna · 9 months ago
Det viktiga är väl att lyssna in vad folk vill ha, istället för att köpa något man tycker de ska vilja ha - vilket händer förvånansvärt ofta har jag märkt. Givarens nöje går liksom före mottagarens...

Maria · 9 months ago
Jag älskar att ge och få presenter! En sorg jag har som vuxen är att jag har så få kvar att ge och få presenter till/av. Jag tycker på riktigt om att just planera vad som skulle passa till en var (gäller förstås folk man på riktigt känner väl). Ett år hade jag haft det lite bättre ekonomiskt och kunde köpa en roomba till min mamma, som redan då hade cancer och inte orkade städa (och dessutom alltid hatat att just dammsuga). Då blev hon så glad att hon grät lite. Det är ett av mina favorit julklappsminnen. Min man är jättebra på att lyssna till saker jag säger under året: "Den skjortan var snygg! Oj, den filmen har jag inte sett, den verkar bra! Hm, den författaren är jag nyfiken på." Och så får jag just precis rätt grejor i julklapp. Det roligaste med det är ju inte skjortan/DVD:n/boken, utan känslan av att vara sedd.

Peppe Öhman · 9 months ago
Åh, känslan när ens gåva passar perfekt för mottagaren! Älskar det! (och försöker själv vara en bra mottagare).

Ida · 9 months ago
Min mamma älskar att ge presenter, det är ett av hennes sätt att visa kärlek. Själv är jag inte förtjust i att få gåvor och hon har lite svårt att acceptera det. Och jag förstår det, samtidigt tycker jag att det är dumt att jag ska ta emot presenter jag är ointresserad av bara för att hon vill ge. Hon kan hitta något gulligt på loppis som hon ger vidare vilket ju är mera miljövänligt än att köpa nytt men ändå är det onödigt. Så, värsta gåvan är onödiga grejer. Bästa presenten är pengar, eventuellt presentkort.

Peppe Öhman · 9 months ago
Idag pratade jag med min mamma om hur det faktiskt kan vara (ÄR!) en större glädje att ge gåvor än att få. (Planet Money höll med dig om att pengar/presentkort är den bästa gåvan).

Sofia · 9 months ago
Min allra sämsta julklapp var ett presentkort (från live it!!) på en heldag på en skidort med skidtränare (eller vad det heter). Jag hade berättat för mitt ex som jag fick julklappen av att jag verkligen inte har någon lust att lära mig att åka slalom, ramlade flera gånger när jag försökte lära mig förra gången och fick gå med stukat knä länge. Ingenting jag saknar i livet. Han tyckte jag skulle se det som en utmaning i livet, det tyckte INTE jag! Den bästa presenten jag givit bort är nog ett par skor till min man som jag då endast hade träffat i 3 veckor -han blev jätteglad och de passade precis. Den bästa presenten jag fått är nog ett en klocka på min födelsedag. Ett annat ex kom ihåg att jag pratat om den ett halvår innan -så fint! Jag älskar presenter, både att ge och att få men i dessa tider kan jag ju köpa precis (med lite planering eller nästan iaf) vad jag vill ha såblir liksom som att byta pengar.

Peppe Öhman · 9 months ago
Tyckte mycket om att läsa detta! Tack! Fasiken, visst handlar presenter bara om att vara lyhörd.

Madelene · 9 months ago
En av de bästa julklapparna fick jag av min syster. Hade i förbifarten (för många månader sen) nämnt att jag gärna skulle ha nån typ av kärra till trädgårdsarbetet för att lättare flytta vattenkannor, jordsäckar, krukor o.dyl. SÅ glad jag blev att jag fick exakt det å utan att jag ens själv kom ihåg att jag sagt det. Passade som hand i handske till mitt nyvakna trädgårdsintresse. Sämsta är utan tvekan när ett ex gav mig en såndär tvshop grej där man fäster nån typ av elektroder på valfri kroppsdel, sen ger apparaten elimpulser. Målet var att man skulle få musklerna att jobba (=bli smalare). Blev så himla sårad och kroppsnojig av allt. Vadsomhelst skulle ha varit en bättre present än det!

Peppe Öhman · 9 months ago
Man måste ändå älska lyhörda systrar <3 Och glad att höra att det här exet är just ett ex.

Linda · 9 months ago
Jag har uselt minne så kommer aldrig ihåg vad folk har nämnt att de skulle vilja ha under året. Har löst det genom att ha en anteckning i mobilen. Så fort någon nämner att de skulle vilja ha något, eller jag själv kommer på något men det är långt till att det är dags att köpa, så skriver jag upp det där. Det blir mycket enklare att köpa presenter och mottagaren brukar bli glad att man 'kommer ihåg' (:-)) vad de sagt. Det enda problemet är att man måste hålla koll på att de inte har köpt det själva redan. Mina bästa julklappar att få är böcker! Älskar att få pocketböcker eftersom det oftast blir sådant som jag själv inte hade kommit på att köpa, men ändå bra. Plus att det kräver lite att välja en bra bok åt någon så man känner att personen lagt ner lite tid, samtidigt som det inte är en dyr present.

Peppe Öhman · 9 months ago
Vilken fin vän/familjemedlem du är. Precis så här uppför sig en människa som bryr sig om de hen ska ge presenter åt. <3 (håller med till tusen om val av bok)

Sara · 9 months ago
Jag gillar verkligen inte att få presenter som jag inte vill ha. Jag känner mig otacksam men har svårt att visa glädje när jag får saker som är fel och som jag har noll behov av. Sämsta presenterna är olika typer av prydnadssaker som inte alls passar in i mitt hem. Min man brukar köpa nya mobiler åt mig. Det är en jättebra present! Jag vill bara ha elektronik som funkar och orkar inte hålla på och kolla priser och fundera på vilken modell jag vill ha. Eftersom vi i det närmaste har gemensam ekonomi är det inte så mycket priset på gåvan utan mer att han gör jobbet åt mig som jag uppskattar.

Peppe Öhman · 9 months ago
Kan relatera! Har verkligen fått jobba på att att dölja min första reaktion när jag får presenter jag tycker är totalt onödiga.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.