Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Ångest, men också det som blev bättre | December 29, 2019 | The Way We Play

ångest, men också det som blev bättre

3 years ago


Warning: Undefined array key "gif" in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 23
Ångest, men också det som blev bättre

Saker jag som ger mig ångest: familjer som flyr från Syrien, Afghanistan, Irak och andra platser in i Europa och försöker ta sig över gränsen till Bosnien-Hercegovina och vidare till Kroatien. Det snöar och vintern är på väg och folk har sina ettåringar med sig och alla fryser och har ingen aning om de kommer att komma fram. Kommer de fram blir de utsatta för rasism och hat osv. Och alla vill bara leva ett bra liv. Ge sina barn trygghet och en framtid. Visst är det förresten ironiskt att rasism och klimatförnekelse går hand i hand. När klimatförändringen gör vissa platser obeboeliga och orsakar konflikter kommer människor att fly till tryggare platser som bl.a. Norden.

Jag har givetvis ångest över klimatet, koalan som brinner upp i Australien och att antalet massmord (skjutningar) når rekordhöga siffror 2019, män som mördar kvinnor, alla hemlösa i Kalifornien, presidentvalet 2020 i USA osv. Och då är jag ändå i grunden en ganska glad och nöjd människa. Tänker på alla som är med lagda åt ångesthållet. Ni måste ha det ännu värre.

Tänkte därför be er att lista alla bra saker som det finns att ta fasta vid när det nya året tar vid. Jag tror starkt på att vara medveten om allt som händer omkring en, men för att orka ta fighten mot desinformation, rasism, flyktingsfientlighet, sexism, klimatförnekare osv behöver man se ljusglimtar och känna att det OCKSÅ blir bättre. Jag kan börja med den här artikeln på The Guardian: Best things that happened 2019.

 

Elisabeth · 3 years ago
1.Tågresandet, eller i alla fall efterfrågan på fungerande alternativ, ökar. Jag vet inte hur mycket konkreta nya lösningar det finns för t ex nattåg genom Europa, men det diskuteras i alla fall, och görs experiment som DNs läsarresa till Italien. 2. Greta. Även om det inte än sker så mycket konkret så får hon upp miljöfrågorna på agendan. Och tränar en hel generation ungdomar i att demonstrera, på ett sätt som inte setts sen slutet av sextiotalet. Jag tänker också att hon kan vara en role model för unga med NPF eller som bara känner sig "fel", och visar att man inte måste vara populär eller tjusig för att göra skillnad. 3. Även om det är en enorm backlash politiskt, med Trump, Brexit, Sverigedemokraterna osv, så tror jag att "vi andra" går framåt i vår medvetenhet och slipar vårt tänkande och våra argument. Tidigare, när det inte fanns några tydliga skurkar i politiken, så kunde man rösta på det man alltid röstat på utan att fundera så mycket på vad de partierna egentligen stod för, och det blev inte jättestora skillnader i den praktiska politiken när det blev en ny regering. Men nu måste vi omvärdera våra tidigare åsikter och se vad som verkligen är viktigast (för min del är det att undvika allt samarbete med SD) och välja på nytt. Så nu hävdar jag att det finns en mycket större grupp människor som faktiskt tagit aktiv ställning mot rasism och för miljöfrågor och feminism än tidigare.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det här kändes bra att läsa. Tack!

Emma · 3 years ago
Jag jobbar med vuxenutbildning och ser så mycket fint. Många som bara bott i Sverige i 3-4 år pratar redan superbra svenska och är på väg in i nya yrken och verkar se så positivt på allt även fast många har gått igenom rena helveten och blivit ifråntagna allt. Det gör mig glad varje dag!

Peppe Öhman · 3 years ago
Blev så glad över din kommentar! Den lyfte verkligen mitt hopp inför 2020. Ett så otroligt viktigt jobb du gör.

Puva · 3 years ago
Idag läste jag om att en gruppering som kallar sig för Silakat (strömmingarna på svenska, efter Sardinerna i Italien) som kommit igång spontant efter den stora debatten om finländska barn och kvinnor på Al-Hol-lägret i Syrien. Silakat tänker vara en motkraft till all skit på Internet, till främlingsfientlighet och idioter som förföljer tjänstemän och livestreamar räddningsaktionen av föräldralösa barn från Al-Hol. Det gjorde mig glad. I år har jag läst flera artiklar om youtubers och andra inflytelserika unga som talat öppet om sin mentala ohälsa. Det gör mig glad. Fairphone kom ut med en ny modell. Förhoppningsvis ökar medvetenheten om mobiltelefonernas oetiska och miljöförstörande aspekter. Gott nytt år <3

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack! Jag gick genast med i Sialakat. Gott nytt år, vännen! <3

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.