Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Vi väljer med känslor framför fakta | November 13, 2019 | The Way We Play

Vi väljer med känslor framför fakta

3 years ago

Vi väljer med känslor framför fakta

Den här nyheten om att Sannfinländska unga utropar sig som en antifeministisk organisation är väl knappast en överraskning. De Sannfinländska ungdomarna menar att feminism leder till att kvinnor privilegieras och att “jämställda rättigheter för kvinnor har redan nått samma nivå som motsvarande rättigheter för män”.

Utropet handlar väl mest om provokation och att flirta med folk som tycker att vita män ska få bibehålla sina medfödda privilegier. Och att man väljer med känslorna snarare än på basen av fakta. Ett exempel på detta är att Trumps popularitet har hållit sig jämt kring 40 procent, medan de flesta andra presidenter har haft toppnoteringar på nästan 80 procent och bottennapp på kring 30. De som gillar Trump gillar honom vad han än gör och det motsatta gäller de som ogillar honom. Det han verkligen gör är sekundärt jämfört med vad han får folk att känna.

Att sannfinländarna tycker att kvinnor och män redan är jämställda går att faktakolla med en snabb googling. Det stämmer såklart inte. Yleartikeln listar tre områden som fortfarande är ojämställda (Finlands jämställdhetsutveckling sker långsamt i EU, könsfördelningen fortfarande ojämn i styrelser för de bolag som finns på Helsingforsbörsens huvudlista och Enligt tidningen Talouselämäs utredning i augusti 2018 hade endast 38 av Finlands 500 största företag kvinnliga verkställande direktörer).

Vad kan man då göra? Det minsta är väl att själv vara källkritisk och försöka förstå samhället. att göra som en viss president och försöka intala sig och andra att alla journalister är korrupta och man inte kan lita på forskare leder bara till en underminering av demokratin. Prenumerera på en tidning, se till att vara tillräckligt påläst för att kunna ifrågasätta och se helheter. Det kan kännas överväldigande att ha koll på allt Hufvudstadsbladet, Dagens nyheter, Helsingin Sanomat, The Guardian, Svenska Dagbladet osv skriver om, men börja med att följa ett per ämnen i ett par tidningar. Sen är det lätt att komma med välgrundade motargument när ungdomsförbund eller andra kommer med ogrundade känslobaserade påståenden.

Jessica · 3 years ago
Men även om Finland skulllle uppnå jämställdhet så kan ju feminismen i så fall arbeta för att bevara jämställdheten... Redan där går de ju bort sig i argumentationen. Jag blir så provocerad fast jag vet att de mest söker uppmärksamhet. Extra tråkigt när det är ungdomar som säger så Jag är för övrigt så avundsjuk på ert boende just nu när jag sitter här i ett regnigt november. Ser helt fantastiskt ut!

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja men precis så är det! Och håller med om att man vill att ungdomen ska vara progressiv och inkluderande. Inte motsatsen. KRAM

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.