Intressantare instagram utan likes

2 years ago

Intressantare Instagram utan likes

Jag har nog aldrig känt ett sånt skrivmotstånd som idag. Jag skriver en mening och finner mig själv inne hos New York Times, skriver en till och är plötsligt på Twitter. Noll disciplin. Till saken hör att Magnus tog barnen med till vårt hem i Santa Monica (flyttar tillbaka i december. Kuriosa: skådespelaren Matias Varela med familj bodde där medan vi varit uppe i Topanga) och jag har egentligen massor av tid att åstadkomma mästerverk. Gör det ej.

Jag läste också The Cut och den här texten om Instagram och hur skönt det ska bli utan likes. Nu menar jag inte bara den mer eller mindre latenta prestationsångesten kring om folk ska gilla det man lägger ut. Utan också det generiskt, strategiskt beräknande Instagram som mer handlar om att väcka avundsjuka eller beundran än att dokumentera något som hänt. Insta kommer att sjukt mycket intressantare när folk lägger ut bilder helt utan pretentioner.

Min poddpartner Karin J skrev att hon får tre likes på politiska åsikter och 300 på en snygg klänning. För mig är det 3 på hästar och 300 på Majlis. Både Majlis och hästar gör mig lycklig, men det ska ändå bli skönt att ens behöva reflektera över andra människors bekräftelse gällande mina val av bilder. Eller vad tycker ni?

“My model for this brave new world is Diane Keaton, whose Instagram is a masterpiece. Celebrities who didn’t become famous on social media are often unfamiliar with the tropes — their super fans will like anything, and their career isn’t contingent on Insta-fame, so they don’t have to learn how to perform for likes. Keaton posts pictures of dogs and kids she doesn’t know, scenes from movies she loves, and amazing mirror selfies of her outfits past and present. Scrolling through, I get an idea of what Diane Keaton likes, rather than just what she looks like. I’d like for people to be more like Diane Keaton, starting with myself.”

Cruella · 2 years ago
För de allra flesta av oss non-celebs är det betydligt vanligare med tre likes än med trehundra så inte riktigt ett problem, känner jag:) Just därför kan jag utan omsvep erkänna att det blir tråkigare och stummare utan. Jag gillar den lilla, lilla kontakten.

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja men det var så jag menade. Oberoende exakt hur många likes man får så är det lite roligare med fler än färre.

Jess · 2 years ago
Men jag har förstått det som att man själv kan se sina egna likes, men man kan inte se andras...Har jag missförstått?

Peppe Öhman · 2 years ago
Nu känner jag mig dum, så är det såklart! Tack!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.