Hjälp hos kvinnolinjen

8 months ago

Hjälp hos kvinnolinjen

När jag var kring tjugo hade jag en pojkvän som blev ohyggligt svartsjuk och våldsam. Det började försiktigt och slutade med att han fick spel för att jag borstade tänderna innan jag skulle gå ut eftersom det såklart innebar att jag var på väg att kyssa en annan man. Eller det slutade med att han försökte strypa mig och dunkade mitt huvud mot tvättmaskinen (jag skriver mer om det i Livet & Patriarkatet).

Våld är våld och kommer i olika former. I helgen läste jag Matilda Gustavssons “Klubben” som handlar om det (sexuella) våld som Jean Claude Arnault under årtionden systematiskt utsatte kvinnor för. Ingen ska behöva utsättas för det. Detsamma gäller psykologiskt våld. Gaslighting. Våld är våld och vem som helst kan utsättas för det. Det är inte en viss typs personer som utsätts, vem som helst kan drabbas. För dig som blir utsatt för det, eller bara vill tala om våld, eller känner någon som behöver hjälp, finns Kvinnolinjen. 

0800 02400

 

“Kvinnolinjen finns till för alla kvinnor och flickor som har upplevt våld, hot eller rädsla.
I telefonen svarar kvinnor som är frivilliga och har utbildats av Kvinnolinjen. Samtalen är konfidentiella och avgiftsfria.

Du behöver inte fundera på om du har utsatts för psykiskt eller fysiskt våld eller för sexuella trakasserier eller gräl som urartat i våldsamheter. Förövaren kan vara vem som helst – din make, din tidigare partner, din granne eller en helt obekant person. Du kan ringa också om du oroar dej för en närstående. Det räcker att du vill tala om våld.

Vi är på din sida. Vi lyssnar på dej. Om du vill ha råd lyckas det också: vi ger dej anvisningar om hur du kan få skydd eller hjälper dej att hitta tjänster på din egen ort.

När du ringer till Kvinnolinjen är det du som beslutar hur mycket du vill berätta om dej själv. Ditt telefonnummer registreras inte i något som helst skede hos Kvinnolinjen, inte heller bandas samtalen. Samtal som i Finland rings till Kvinnolinjen är avgiftsfria och syns inte i telefonräkningen.”

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.