Utan hjälm i florida

11 months ago

Utan hjälm i Florida

Igår körde vi ner från Georgia till Florida. Min första morgon i Orlando, Florida inleddes med ett nervsammanbrott. Som vanligt handlade det om frukost, eller egentligen var frukosten triggern. Under det låg så mycket mer. Jag hann precis svänga ner till frukosten och fixa en café latte åt Magnus, en americano åt mig och en Musse Pigg-våffla åt barnen innan allt dukades undan. Planen var ändå att vi skulle äta en trevlig frukost tillsammans senare så det gjorde inte så mycket att alla andra missade dukningen.

När jag kom upp till rummet igen pysslade folk med sitt. Jag frågade om någon hade lust att gå ner till poolen en stund och de hade alla, men vi kom såklart inte iväg förrän trekvart senare. Vid bassängen ringde Magnus sina föräldrar och bästisar och vem är jag att hetsa honom när han gör något så viktigt. Men jag sneglade ändå på klockan och såg frukostslotten krympa för varje minut som gick. Vi hade nämligen annat inbokat halv ett.

Till slut fick jag upp alla på rummet igen, vi bytte om och det var dags att hitta en restaurang. Som vanligt gjorde jag researchen, hittade en restaurang, påminde folk som att ha på sig strumpor, kissa, packa med vatten och summa summarum var alla andra så tröga att vi inte alls hann äta. Det här ledde till att jag kom att tänka på att det inte händer något alls i den här familjen om jag inte föreslår, undersöker, jämför, bokar, fixar och sen hetsar iväg alla. Som en jävla motor. Här kom nervsammanbrottet, plus lågt blodsocker. Var så jävla sur och besviken på alla.

Utan hjälm i Florida

Men tillbaka till Florida. Den här gången tog vi tyvärr motorvägen och såg inte så mycket annat än väg. Längtade tillbaka till gårdens utsikt, men får väl lov att uppleva det en annan gång. Ska skriva ett helt inlägg om skillnader mellan Kalifornien och den amerikanska södern  (alltså det LILLA jag sett av den), men spontant överraskades jag av radioprogram som handlar om “forskning” som visar ett evolutionen inte skett och att människor och dinosaurier levde tillsammans på jorden, alla antiabortskyltar längs med vägen, skyltar som erbjuder folk att skjuta med helautomatiska vapen och att hälften av alla motorcyklister vi mötte körde utan hjälm.

Utan hjälm i Florida

Halvvägs på väg ner till Orlando stannade vi i Jacksonville, eller närmare bestämt JAX Beach. Kul info: om man startar från oss i Santa Monica och tar inter state 10 är det hit man kommer. Det är drygt 2400 miles. Otroligt fin strand med vit sand och långgrunt vatten.

Utan hjälm i Florida
Utan hjälm i Florida
Utan hjälm i Florida

Magnus som varit med på filminspelning hela natten tog en tupplur i bilen medan barnen och jag hängde på stranden. Just då och där planerade jag på allvar att flytta till Florida. Otrolig natur, trevliga människor (talade dock inte politik med någon) och så mycket billigare än Los Angeles.

Utan hjälm i Florida
Utan hjälm i Florida
Utan hjälm i Florida

Sen fortsatte vi till Orlando, men mer om det imorgon.

matilda · 11 months ago
åh! nu längtar jag till USA igen. precis så som du skriver i första stycket känner jag ofta, och skulle det råka bli så att någon annan nån gång planerar och fixar något så antar man att jag ska hänga på utan att fråga eller säga till mig. det blir mer en "kom du imorgon eller?" och då känner jag mig inkluderad eftersom jag inte blivit bjuden samtidigt som alla andra. (jag har ju inte någon ny egen familj, "bara" min gamla där mina brorsor skaffat nya familjer och mamma+pappa). apropå motorcykel utan hjälm: när jag volontärade i USA (organisationen American Conservation Experience) så pratade jag med en amerikansk man som åkte mycket motorcykel, våran project maneger, och han tyckte att känslan med vinden genom håret var halva grejen med att åka motorcykel. och om han skulle vara med i en olycka ville han hellre dö än jätteskadad.

Peppe Öhman · 11 months ago
Visst är det alltid så att en och samma person får rollen frö att fixa allting, annars händer nada? I mitt fall handlar det dessutom om att jag VILL uppleva allt. Inte stanna inne på hotellrummet och chilla. :(

Cruella · 11 months ago
Känner din frustration över morgonens magplask ända hit. Enda rådet (förutom the obvious, alltså gå i strejk och låta Världen Rasa och alla bli utan både mat och upplevelser ett tag tills annan Ordning Uppstår) är att låta bli att klämma in extra aktiviteter när alla är trögdjur. I detta fall ingen pool. Minimera antalet övergångar. Well, you know this already.

Peppe Öhman · 11 months ago
Behövde ändå höra det.

Julia · 11 months ago
Åh kramar till dig. Vet precis hur det är med att vara ''motor''. Minns hur min mamma var det när jag växte upp också, får nästan dåligt samvete över hur jobbiga jag och min syster måste ha varit. Samtidigt som jag blir riktigt irriterad över hur min pappa aldrig hjälpte/stöttade/gjorde något som skulle underlätta för ''motorn''....

Peppe Öhman · 11 months ago
Ja, herregud. HUR man än kämpar för jämställdhet så blir kvinnan nästan alltid ändå motorn i familjen. Tack för kram!

MC · 11 months ago
Skriver under på allt det där. Och skillnaderna mellan Kalifornien och Florida är ju enorma. Vi brukar åka varje år till Kalifornien för familjen är där, men i vintras tog vi fem veckor i Florida och reste runt istället. Och ja, naturen är fantastisk men jag tror att man blivit lite bortskämd i Cali med lättsamheten, vädret, kundservice, skiftande landskap... Florida var ju underbart och åker gärna dit igen, men en man sa till mig att Florida (Miami) är som ett tropiskt New York och det tycker jag stämde väldigt bra. Sen ja, galet mycket billigare!

MC · 11 months ago
(Och då menade han NY-attitude...)

Peppe Öhman · 11 months ago
Kan hålla med! Jag är nu otroligt sugen på Texas Louisiana, Alabama, Mississippi etc Försöker övertala Magnus att göra spring break där.

Anski · 11 months ago
En av orsakerna varför jag gjorde slut med min pojkvän var faktiskt att jag var alltid alltid motorn i absolut allt. Inte enbart att göra saker, men också den emotionella: att för varje minsta motgång (kändes det som) vara den optimistiska , uppmuntrande, stödande , även om det var så banalt som att det regnade en vanlig lördag ... orkade till slut inte mera och kunde inte föreställa mig att ha barn med honom . Nu var min ex säkert en extremfall , men så jävla oattraktiv män blir när de känns som tonåringar i en hängande trotsställning.

Anna · 11 months ago
Tror icke han var extrem, SOM vi kvinnor projektleder våra män. Utan att ha sökt jobbet alltså. My god. Känner få som på riktigt fullt ut inte har det så. Starkt av dig att gå vidare.

Emma · 11 months ago
Relaterar och blir sympatiförbannad pga mina två toppgrejer som jag Ej Klarar Av är 1) att inte få frukost snarast möjligt på morgonen och 2) segingar som inte kommer till skott. Får samma känsla som mardrömmar där man måste springa fort men benen är som gelé och man kommer ingenstans. Kanske grejen är att helt enkelt sticka iväg och göra det man vill på egen hand? Det brukade mamma göra, för hon är likadan. Men det är ju också trist?! Inser också att jag är lite extrem åt andra hållet, för jag kan sitta och slappa och sedan när man väl bestämt att man ska göra ngt gå från 0 till 100 och vara REDO ATT AGERA på några sekunder. Förstår inte poängen med att dra benen efter sig när man har en plan att genomföra? Antar att folk är olika och att vissa behöver längre startsträcka (men det får mig likväl att gnissla tänder).

Peppe Öhman · 11 months ago
Hyllar din mamma! Skulle göra det (eller brukar smita ner och äta frukost ensam när vi bor på hotell i Sverige/Finland), men nu ville jag liksom ha den gemensamma upplevelsen. Äh, du fattar såklart!

Anna · 11 months ago
"Som en jävla motor". Det ska jag komma ihåg, chans att det inom kort kommer att brisera ur mig. Tack.

Peppe Öhman · 11 months ago
Ja men visst är det så? Och ibland tar bensinen slut eller motorn exploderar.

Jenny Erlandsson · 11 months ago
Åh Peppe så härligt det är att ”följa” er på resan, det ligger mig varmt om hjärtat då det mesta känns igen. Vi var i Savannah förra året och bilade nästan samma väg tillbaka till Tampa. Efter 4 år i Florida hanns det med en hel del road trips. Jag har massor med härliga tips till er för kommande road trips som vi kan ta över vinet i Topanga ;) eller nåt, då vi ju bilade från Florida till LA i somras genom nästan alla söder-stater. Kram

Peppe Öhman · 11 months ago
Just det! Vill höra allt sen när vi ses! (Vi drömmer ju om att köra över kontienten!)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.