Höstlov och läslov

5 years ago

Höstlov och  läslov

Som författare och människa älskar jag att höstlovet förvandlades till läslov! Jag blir inte arg om ni får för er att köpa “Ett himla tjat om hästar” (den andra delen kommer ut hösten 2020) eller varför inte låna den på biblioteket. Visa att biblioteken är viktiga genom att låna böcker där regelbundet visa era barn hur det går till och använd er av de proffsiga bibliotekarierna för att få hjälp med vilka böcker ni ska välja. När jag var liten tog mamma mig till biblioteket minst en gång i veckan och jag minns fortfarande den fantastiska, förväntansfulla känslan av att komma hem med en hel kasse full av böcker.

Jag läser ganska mycket själv och Majlis älskar böcker. Vidar är lite mer skeptisk, men i hans skola krävs det att man som nioåring läser minst en halvtimme varje dag. Mest ska barnen läsa själva, men det går bra att varva det med högläsning och ljudböcker. Jag har funderat mycket på det här med ljudböcker och tycker att det är ett perfekt komplement för att få uppleva tjusningen av en historia. Det finaste med läsning är ju inte bara att man får ett bättre ordförråd (enligt min vän Amanda Audas Kass som är läsambassadör i Finland visar forskning att en sjuttonåring som har läst mycket har ett ordförråd på ungefär 50 000 ord, medan en sjuttonåring som inte har läst har ett ordförråd på ungefär 15 000 ord. Det är extremt stor skillnad), utan tjusningen av berättelsen. Att uppfyllas helt av historien och liksom KÄNNA den. Unnar alla det.

 

Kugge · 5 years ago
Ny tid har i det senaste numret en superintressant temahelhet om ljudböcker! Varm rekommendation på det och hela tidningen överlag. Mycket högklassigt! Och läsning i sig är ju bäst bäst bäst.

Peppe Öhman · 5 years ago
TACK! Ska börja läsa Ny Tid mer nu. den har liksom bara fallit ur min läsrutin.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.