Före instagram handlade om att skapa avundsjuka

2 years ago

Före instagram handlade om att skapa avundsjuka

Ni vet hur vissa böcker inte lämnar en. I Lisa Taddeos Tree Women (som jag skrev om här) finns meningen: ”This was before people were posting Instagrams for the purpose of arousing envy.” som jag inte kunde släppa. Det är ju kanske en självklarhet, men det fick mig att tänka på hur mycket intressantare det är med sårbarhet, transparens och historier än strategier och skryt och poser. Det är antagligen därför som stories är tusen gånger roligare än bilderna på Insta.

I slutet av boken säger en kvinna till en annan att hon aldrig ska visa sig helt lycklig inför andra kvinnor eftersom de inte gillar det. Håller inte alls med, men tänker att det kanske inte är en kommentar direkt från författaren, utan från karaktären i boken. Three Women handlar till stor del om hur hårt kvinnor döms. Allt från Mona Sahlins Tobleronen till den mer aktuella Katie Hill som måste avgå från kongressen på grund av att hon haft en relation med en person ur sin personal.

Om hur kvinnor som lever i äktenskap och har barn ska vara tacksamma för det de har och inte känna åtrå. Och om hur kvinnor ska vara precis rätt. “Even when women fight back they must to it correctly. They must cry the right amount and look pretty, but not hot“. Den här meningen syftar på en tonåring som har en sex/kärleksrelation med skolans mest uppskattade lärare. När hon blir äldre och berättar om det tror ingen henne.

Det här har jag tänkt på vid sidan om bränderna. Igår kväll/svensk morgon gjorde jag en liten rapport för SVTs Morgonstudio och nu ska jag skicka in en artikel till Hufvudstadsbladet (lovade dem 2500 tecken, de får 4500). Plus Friday Lab Commuintys bokcirkel, men den skriver jag om i ett annat inlägg.

Jennifer Sandström · 2 years ago
Intressant! Sårbarhet, transparens och historier kan ju dock också vara en strategi ;) Och apropå det pratade jag om fenomenet Isabella Löwengrip igår med en vän och hon tyckte att hon döms hårdare bara för att hon är kvinna. Men kan man alltid dra det argumentet? Hur ska man behandla/se på/prata om kvinnor som faktiskt beter sig märkligt och som man anser sig ha anledning att kritisera snarare än tycka synd om?

Peppe Öhman · 2 years ago
Sånt här tycker jag är SÅ intressant! Vi borde sätta oss ner och prata om det. Du har helt rätt i att sårbarhet och transparens kan vara en strategi, men är den ändå inte mer sympatisk än den perfekta fasaden? Och gällande Löwengrip tycker jag verkligen att det är på tiden att hon blir granskad. Personangrepp är såklart alltid fel, men för man folk bakom ljuset och lever på det så är det väl naturligt att bli ifrågasatt. Tycker en intressant parallell är Joakim Lundell som nu blir anklagad för förtal och liksom inte alls kan ta det. Tror att många influencers liksom lever parallella liv till gammalmedia. De fattar liksom inte hur oberoende journalistik fungerar. Eller?

Jennifer Sandström · 2 years ago
Det borde vi! Och perspektivet om oberoende journalistik är också intressant. Kan inte släppa det här med Isabella att många stora nyhetssajter varit snabba på att plocka upp hennes "nyheter" trots att de egentligen varit mer på ett idéstadie än konkreta och spikade planer. Tycker tidningarna där kunde bli bättre också!

Peppe Öhman · 2 years ago
Samma här! Alltså a och o borde ju vara att granska den man rapporterar om, inte bara upprepa sånt andra rapporterar om. Ser fram emot vår session!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.