Hur vet man när man är trött på riktigt?

2 years ago

I dag har jag träffat Evis, lunchat med Lisa, hängt i stallet och ridit med Filippa och sen ätit middag på Lidingö med familjen Jihde. Finns inget bildbevis så ni får bara lite på mig. Har också varit otroligt trött (hästmomentet piggade visserligen upp mig en del) och det slog mig att jag har svårt att avgöra när jag är trött på riktigt och när jag bara är sugen på att slappa. Idag fattar jag ju rent rationellt att jag är mentalt trött efter att ha jobbat så intensivt på bokmässan, men ofta känner jag att jag är en slacker. Har inget emot att vara en slacker, men skulle gärna bli duktigare på att identifiera olika former av trötthet. Hur gör ni?

Cruella · 2 years ago
När jag ser med ovilja på nästa sociala och borde-vara-roliga punkt i planen är det en varning. (Detta förutsätter givetvis att man normalt är en människa utan tröskelproblematik.)

Peppe Öhman · 2 years ago
AH! Bra tänkt. Det kan jag verkligen inditifiera mig i.

Fagerdam · 2 years ago
Jag har ”pyjamasdag”. Dvs en dag utan program och planer. Ibland blir jag liggande i soffan som ett litet äppelskrutt och då vet jag att jag behövde vilan. Andra gånger städar och pysslar jag hemma. Men att inte ha en plan och att inte tvinga mig själv till ngt gör att jag får bättre koll på hur jag mår. Kan vara lite svårt att förverkliga i en småbarnsfamilj...

Peppe Öhman · 2 years ago
Så smart koncept med pyjamasdag!

jagjagjag · 2 years ago
Verkligen beskrivande tema för min dag idag! Jag kan känna som du och vet inte hur många gånger jag ändå tänkt att äh jag tar mig igenom dagen det är väl inte så farligt att vara lite trött. Sedan har jag försökt lova mig själv att är jag supersliten och därtill sovit dåligt så bör jag sjukskriva mig den dagen från scratch, dvs inte tänka att jag ser hur det går. Nåväl, redan trött pga att sovit lite för lite allmänt, så hade min jävla 20-nånting granne med modellambitioner (jaja såklart jag googlat honom) folk över och jag vaknade av ett stampande och stökande ovanför huvudet. Om det är något som är så himla jobbigt är det detta. Kunde inte sova sedan men orkade inte åter en gång gå och be honom vara tystare. Så på morgonen släpade ändå iväg barnet till skolan och mig själv till jobbet och jobbet var jobbigare än planerat och hela dagen så skit. Beklagade mig för en medarbetare som sa "nåja det är väl inte så farligt att sova dåligt en natt" och tänkte lite senare argt på att ingen annan kan väl veta hur jag kände mig. Så, nästa gång måste jag lova mig själv att stanna hemma om jag ej får sova. Summasummarum, detta var kanske mera extremt än när jag känner mig lite trött eller lat. Känner inte dig men jag vet också att jag kan pusha mig ganska långt och det går bra. Men händer det sedan något extra så kan det hända att jag crashar och börjar gråta. Då förstår man hur man kan pressa sig själv till en utmattning på riktigt.

Peppe Öhman · 2 years ago
Verkar som du behövde en dag hemma med vila. Ta den snart! Och fy för folk som utan minsta aning förminskar ens problem.

s · 2 years ago
Det finns ju olika former av trötthet också, kanske det e därför det e så svårt att veta vad som är vad? Tex många orkar ju bra jobba ett år men sen då semestern börjar blir man antingen sjuk eller sover en vecka. Kroppen har alltså hållit inne med hur den egentligen har det

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.