Sensommarens boktips

1 year ago

Sensommarens boktips

I samarbete med Nextory

Den här boksommaren har jag bland annat plöjt igenom Andre Agassis självbiografi. Ska tala mer om den i podden sen, men den fick mig att fundera på hur tråkigt det är med efterkonstruktioner. Jag antar att man efterkonstruerar varje historia man själv berättar, men just i bokform blir det kanske bättre om någon annan berättar ens historia. Hur som helst så gillade jag ändå Agassis berättelse om sitt liv, om hatet till tennis, kärleken till Steffi Graaf (okej, just den delen var ganska tråkig) och kanske mest av allt: vilket psykologiskt spel tennis är. Som en blandning mellan poker och boxning.

Eftersom sommaren inte ännu är slut OCH det är tillåtet att läsa böcker också på hösten, tänkte jag tipsa om några godbitar. De gamla koderna Peppe och PeppeSe gäller fortfarande för en månad av gratis lyssning (sen kan ni avsluta om ni hatar böcker). Tipsa gärna en vän! Registrera er med ny e-postadress! Ni stöder både litteraturen OCH den här bloggen.

Min förläggare och framförallt vän Anna sa att hennes söner lyssnat och älskat “Berts dagbok”. Tänkte introducera den för Vidar nu när vi ska åka bil i några timmar (EDIT: Varning: Bert håller kanske inte måttet 2019 med kvinno- och fettförakt!). Nextory är fullt av barnböcker som till exempel “LasseMajas detektivbyrå”, “Harry Potter” och Tove Jansson (som också en vuxen kan njuta av att lyssna på). Vidar är i en fas där han älskar mytologi och vi har tillsammans läst/lyssnat på Percy Jackson-böckerna.

“Arv och miljö” av Vidgis Hjort handlar om föräldrar som blir gamla och dör, bråk om arv, vem älskade föräldrarna mest och en livslögn som kryper fram. Väldigt bra!

Big little Lies-författaren Liane Moriartys “Nio främlingar”.

“Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri var fin. Speciellt i kombination med sommarpratet. Hur mycket vill ni förresten veta om författare i läser? Är det bättre om de är anonym skapare (Elena Ferrante) eller vill vi gotta ner er i hens tankar och kärleksliv (Camilla Läckberg).

“Konturer”, “Transit” och “Kudos” av Rachel Cusk. Bra berättarperspektiv och underbart när man hittar en författare man gillar och har en trilogi framför sig.

Jag läser inte så ofta deckare och spänningsromaner, men när jag väl gör det brukar jag alltid gilla Jo Nesbö.

Nina Lykkes “Nej och åter nej” har jag tipsat om förut, men den tål en till tipsning. Ett par med vuxna barn, mannen blir förälskad i en yngre kvinna på jobbet. Hustrun går en ovanlig väg. Hoppfull.

Är sugen på att läsa “Insekternas planet” av Anne Svedrup-Thygeson. “Insekter finns överallt – på de högsta bergen, men också i Londons tunnelbana där till och med en egen, unik art av myggor utvecklats. De finns inuti valrossars näsborrar och i datorer.”

Är också väldigt sugen på “Trädens hemliga liv“, men den hittade jag tyvärr inte på Nextory, men kunde ändå inte hålla mig från att nämna den. Så här skriver Expressen: “Bör vi då tolka Wohlleben bokstavligt? Menar han att träden, i någon konventionell bemärkelse, är förmögna att känna glädje, längtan och skräck? Att de besitter en form av saktmodigt trädsligt medvetande, måhända koncentrerat till rötternas “hjärnliknande strukturer”? Eller bör vi tvärtom tolka dessa beskrivningar som fantasifullt suggestiva metaforer, avsedda att öppna våra sinnen för den organiska världens rikedom?”

Säga vad man vill om Alex Schulman, men han blir bättre för varje bok. Tyckte mycket om “Glöm mig”.

För er som gillar spänning vill jag lyfta fram Stina Jacksons “Silvervägen” en njutning att läsa. Jackson faller inte ner i minsta lilla klyscha.

Själv läser jag Tom Rachmans “De imperfekta” som jag köpte på inrådan av Mårten Westö på en bokmässa i Göteborg för många år sedan. Minns att jag ljög och sa att jag läst den följande gång vi sågs, trots att jag bara läst en tredjedel och sedan glömde den på landet. Nu har jag i alla fall tagit tag i den igen och älskar den!

 

Exet · 1 year ago
Tänkte rekommendera Schulman då jag såg att du redan gjort det. Har lyssnat på hans böcker i sommar och gillat alla. Nu på gång den sista, otäckaste Bränn alla mina brev, som rentutsagt handlar om hans skitgubbe till morfar.

Peppe Öhman · 1 year ago
ja, fy för män som kontrollerar kvinnor. Men heja Schulmans skriverier.

Maria · 1 year ago
Har inte läst Schulman men ska väl göra det. Din boksmak är toppen, gillar nästan allt du tipsar om! Jag har tänkt på det här med barnen och läsning. Att Harry Potter är det bästa som hänt för att få igång läsning och att det är lite synd att högläsa bort den möjligheten. Mina ungar har alla fått igång sin läsning med HP och varit helt uppslukade. Två av tre har fortsatt läsa apropå förra inlägget. Just nu läser jag Kastanjemannen av Søren Sveistrup. Ligger i soffan och njuter av en riktigt bra deckare. Lånad på biblioteket i Orminge. Hejja bibblan!!!

Peppe Öhman · 1 year ago
Tusen tack för tips! Hade inte stiftat bekantskap med Kastanjemannen. (kommer säkert att gilla den om du gör det)

Tove N · 1 year ago
Berts dagbok??? Jag trodde inte de fått tillträde till 10-talet med sin kvinnosyn, fettförakt och allt vad där finns.

Peppe Öhman · 1 year ago
Oj, då måste jag kanske lyssna igenom den innan jag ger grönt kort åt Vidar. Det var ju några år sedan jag senast läste den själv.

Annika · 1 year ago
Tänkte precis skriva samma sak! Berta dagbok (och Sune) är verkligen böcker som känns extremt sunkiga med feministiska 2000-talsglasögon.

Fager Dam · 1 year ago
De imperfekta är så bra!

Peppe Öhman · 1 year ago
Verkligen!

Marina · 1 year ago
Jag hade tänkt avsluta min Bookbeat och prova din Nextory, men glömde givetvis avsluta i tid. Undrar därför ödmjukt hur länge din kod är i kraft? Har annars också hört att många gillar Nextory mer än Bookbeat! Kan rekommendera Naiset joita ajattelen öisin för den som läser på finska. Den höll kanske inte ända till slutet, men var annars ett intressant koncept. Handlar om en kvinna som reser till olika ställen som kvinnliga äventyrsresenärer har besökt.

Peppe Öhman · 1 year ago
Tack för boktips! Ska ge mig på lite finsk text nu. (och koden är i kraft tillsvidare så ingen brådska!) kram!

Hanna · 1 year ago
Läst två tips från dig: Allt jag fått lära mig ÄLSKADE ZEN! Och den där gulliga om den vackraste mannen. Tack!

b-m · 1 year ago
Karin Smirnoffs böcker, så bäst, liknar inget annat du läst!

Peppe Öhman · 1 year ago
Så säger min Mellan raderna-kumpan Karin Jihde också.

Nina · 1 year ago
Du måste läsa insekternas värld! Drog den på typ en eftermiddag och lade undan alle vuxen-måsten.

Peppe Öhman · 1 year ago
Då får det bli nästa bok! Tack för rekommendation.

Joanna · 1 year ago
Mitt boktips är Ett litet liv! Årets hittills bästa läsning.

Peppe Öhman · 1 year ago
JA! Otroligt bra!

Christina Alkarp · 1 year ago
Tycker så mycket om vad du skriver.Så tänkvärda ord.Är en ensamstående kvinna ,undersköterska låglönejobb och säkert fattigpensionär med tiden hur hårt jag en sliter på med några barn i förort och reagerat starkt på att medelklassen ökat på rejält överallt numera.När såg du sist en vanlig arbetare på tv/hörde på radio ? Överallt sprider de sig ut sig med köpta frukostar/luncher/middag ute och alla dessa tips om loppisar som dom för dagen fyndat på för EN dag..Pengar jag och mina barn kunnat leva lyxigt på augusti september ut.Gå inte in då och läs sådana sidor då säger vissa.Jodå,visst kloka ord och kan lite glädja min dag med fina bilder på sommarhus på öijn Gotland.Öijn haha MEN förstår de inte typ Elsa Billgren&vänner att vi andra finns och att de är mycket priviligerade.Njuter av fina bilder men jävligt äcklad över deras självklarhet att just dom till skillnad från oss sk.losers bara ska ha det så.Mår dåligt över deras överlägsna syn på oss andra.

Peppe Öhman · 1 year ago
tack för att du skriver och påminner om att det finns många verkligeher. Tänkte mycket på precis det du skrev om igår då jag hälsade på en vän i Hangö (Finlands sydligaste stad) och promenerade förbi båtar som kostade kring 200 000 euro (de hade prislapp) och lägenheter med kvadretmeterpris på 15 000 euro. Om hur inkomstklyftorna bara blir större och hur förvrängd ens verklighet är på grund av instagram.

Christina Alkarp · 1 year ago
Hehe,skrev under fel rubrik.Återkommer med boktips.

Lina · 1 year ago
Älskade "Nej och åter nej" - dessutom så spot on på norsk (övre) medelklass.

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag tyckte också mycket om den.

Koko · 1 year ago
Jag läste just ut Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt och jag *älskade* den. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men den överraskade mig stort, inte minst fantasy/symboliktemat (men det är definitivt inte fantasy, för den som ogillar det). Jag gillar böcker som får mig att både skratta och gråta och den här lyckades upprepade gånger med båda. Jag älskade den besserwissriga sjuåringen, som går med en röd tusch i fickan och korrar särskrivningar. Hög igenkänning där!

Peppe Öhman · 1 year ago
Aha! Då ska jag ge den en chans. Tack!

Ellen · 1 year ago
Åh, vad många boktips! Nu suger det i lästarmen! Om man vill läsa mer familjedramer om norsk övre medelklass kan jag rekommendera En modern familj av Helga Flatland. Hon skriver om hur en skilsmässa kan påverka i en familj med vuxna barn.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.