Veterinär i mobilen

1 year ago

Veterinär i mobilen

I samarbete med FirstVet

Magnus pappa har under de senaste åren (decennierna) haft varghundar som sällskapsdjur. De är väldigt gulliga och väldigt stora. Majlis älskar dem och känslorna är besvarade. Tyra och Cara är verkligen helt underbara, men inte precis den sortens hund som man packar ner i handväskan och promenerar iväg till veterinärmottagningen. När hundarna vägrade äta, som de gjorde när Magnus pappa åkte in på sjukhus är det lätt att bli orolig för måendet på dem. Då hade vi valet att antingen baxa in dem i bilen och köra till en veterinärklinik ELLER ringa FirstVet som är en relativt ny mobil veterinärtjänst. 

I andra ändan hos FirstVet svarar en veterinär på videosamtal. Hen ger en snabbt råd, diagnos och behandlingsförslag. Vid behov får man även en remiss och i vissa fall recept. First vet är GRATIS för alla som har en djurförsäkring (och det är klart att man försäkrat sina älsklingar). Är djuret inte försäkrat är det första samtalet alltid gratis.

FirstVet-tjänsten finns i både Sverige och Finland (i Finland jourar bland annat två finlandssvenska veterinärer ifall man, som jag, föredrar att prata svenska trots att man är finländare).

Ladda ner appen (både apple och android funkar såklart) och registrera ditt djur, så är du redo ifall något oväntat händer under sommarens äventyr. Det är mycket praktiskt om du till exempel är ute på landet och tvekar kring om djuret behöver vård. FirstVet öppet 07-24 alla dagar, året om. För de allra flesta djurägare räcker ett samtal för att få den hjälp som behövs.

Veterinär i mobilen
Veterinär i mobilen

Du kan också bara ringa och fråga råd om hur ditt djur mår bäst under resor eller när det blir riktigt varmt eller när det blivit stucket av en geting eller annat. På FirstVet finns också en serie med artiklar där du kan får svar på om hunden har feber när nosen är varm, varför kaninen stampar, att resa utomlands med hund och katt och insektbett på hästar. Ja, veterinärerna här tar också hand om hästar.

De vanligaste problemen hos husdjuren tydligen mage och tarm, ögon, öron och sårvård. Mycket kan skötas över videosamtalet, men veterinären på linjen säger såklart till när ett fysiskt veterinärbesök är nödvändigt.

Veterinär i mobilen

Tyra och Cara har för övrigt börjat äta nu och till och med hälsat på Magnus pappa utanför sjukhuset.

Mimmi · 1 year ago
Tack för tips!

Peppe Öhman · 1 year ago
Kan bara rekommendera!

Marie · 1 year ago
Vilka fina hundar och skönt att de börjat äta igen! Hur gick det för övrigt att resa med era katter? (brasklapp för att jag kan ha missat något inlägg om att de blev kvar i USA...)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.