Trött på formatet sommarprat

3 years ago

Trött på formatet sommarprat

Jenny, som för övrigt skriver en otroligt bra blogg, undrade om jag inte kunde skriva lite om de sommarprat jag gillade bäst (och sämst) så jag har nu under några dagar försökt lyssna. Jag grät i Stina Wollters prat, tyckte mycket om Jonas Hassan Khemiris och ville höra mer om de historier som Carina Bergfeldt refererade till. Och det är kanske där skon klämmer (alltså för min del), att jag är mer intresserad av reportage med ett övergripande perspektiv, än den personliga historien.

Det är inte för att reportaget är bättre. Det handlar bara om min mycket subjektiva smak, att jag är trött på det extremt individualistiska (hej, jag är själv bloggare!). Jag säger inte att sommarpratarna är oviktiga. Jag fattar att man med en enskild röst kan berätta en så mycket större historia än den om jaget. Att man kan trösta människor där ute genom att visa att de inte är ensamma i sina problem. Att man kan öppna upp för nya tankesätt. Ändå tycker jag att formatet är, nu säger jag det, tråkigt. Jag är mätt på det.

Jag tror att det till viss del är poddarnas fel. Det finns så otroligt välproducerade historier och reportage i poddvärlden att jag helt enkelt blivit kräsen. Och så befinner jag mig kanske i en period då jag är trött på vurmen för enskilda personer. Mitt intresse återkommer kanske nästa sommar då jag kommer att argumentera för sommarpratarna.

Felicia · 3 years ago
Håller heeeelt med och har känt så i ett par år. Känns som att sommarpratarna lite spelat ut sin roll i och med alla bra poddar som finns?

Peppe Öhman · 3 years ago
Precis. Det sagt märkte jag att Emma Frans ska prata idag och kan nog inte hålla mig från att lyssna på hennes prat.

Felicia · 3 years ago
Tänkte samma om Emma Frans! Min kille började lyssna på det och sa att det var upprepning om man läst hennes böcker. Lite samma som Anders Hansen liksom. Bra grejor men har man läst böckerna redan blir det same same! Men bra med sammanfattning om man inte pallar läsa

Peppe · 3 years ago
Äsch, fattar ju delvis att det är det folk vill ha, men hade hoppats på nåt nytt.

Pippigull · 3 years ago
Fördelen med formatet är ändå att man råkar höra det man inte valt. Jag har slutat med storytel för jag lyssnar så mycket på. Poddar men väljer ju Poddar ur min "åsiktskorridor". Sommarprat är ju sällan speciellt kontroversiella (med några undantag) men kan ändå ge nya perspektiv som man inte valt själv...

Peppe · 3 years ago
Intressant! Det hade jag inte tänkt på. Aldrig tänkt på dem som politiska, men kanske de är det. Men lyssnar folk verkligen på alla sommarprat, eller väljer man dem man vill höra?

Britta · 3 years ago
Man väljer. Tror jag. Jag väljer iaf. Så det blir bara tre. Håller helt med dig v g individperspektivet. Därför så härligt m de pratare som berättar ngt som inte handlar om dem själva eller deras egen "resa". Gillar mkt den revival för folkbildning som jag tycker mig ana. Emma Frans t ex. Viktigt på riktigt.

Pippigull · 3 years ago
Jo man kanske väljer, men man väljer ändå ibland sånt som man inte valt annars. Gillar mest när det är forskare eller företagsledare för då pratar de ofta om "ämnen" medan kulturkändisar just pratar om sig själva...

Peppe Öhman · 3 years ago
Så sant! Sen tycker jag att folk som jobbar med film, böcker etc ofta är bättre berättare.

Peppe Öhman · 3 years ago
Hu för "resan". Gillade mycket Frans!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.