Tips på stockholmshäng

5 years ago

Tips på stockholmshäng

Igår hade vi en så perfekt Stockholmsdag. Steg upp för att se högvakten, kom för tidigt och gick in i Medeltidsmuseet medan vi väntade, missade högvakten, men det gjorde inte så mycket eftersom vi såg två polishästar, gick till Riche för lunch och hem igen där vi bara hann börja på podden och sen vidare till Södermalm och Bleck där vi träffade Linnéa, Erik och lilla Billie.

Tips på stockholmshäng
Tips på stockholmshäng

Vidde och Majlis sprang mellan gungorna, fotbollsplanen och vårt bord, hittade nya vänner och vi satt och pratade, beställde in smårätter och pratade mer medan vädret svängde mellan ösregn, strålande solsken, regn och solsken igen. Det kändes kontinentalt på ett bra sätt.

Tips på stockholmshäng

Älskar när samtalet bara flyter på från preppers till sociala medier, hur skolan ska utvecklas och klimatförändringen (tydligen är det lika illa att åka tåg i Tyskland och Danmark som att flyga på grund av kol. Där ser man). Okej, nu när jag skriver det låter det kanske inte så upplyftande, men handen på hjärtat var det både kul och intressant. Det slog också vilken ynnest det är att ha så många vänner som orkar hålla uppe kontakten med oss trots att vi bor så långt borta och ses så sällan.

Tips på stockholmshäng

Sen ville jag promenera hem genom stan i det ljumma kvällen, men Maggan hade såklart en podd att klippa så det fick bli annat färdmedel. Just det! Ifall någon undrar så har Magnus läst hela Livet och barnet -om att överleva som någons mamma och idag börjat på Vackra människor.

Kugge · 5 years ago
Jag fick också höra inför min interrail att det är skit att åka tåg i Tyskland just pga att de kör på kolkraft, men det stämmer faktiskt inte (inte åtminstone helt och hållet). "I Tyskland kör Deutsche Bahns alla långdistanståg på 100% förnyeslebar el sedan 2018." Källa: https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/resande/tag/ Här lite mer information (på tyska): https://www.dw.com/de/wie-gr%C3%BCn-ist-die-deutsche-bahn-wirklich/a-41894678-0 Uppenbarligen är MÅLSÄTTNINGEN att köra helt på förnybar energi, men det blir inte riktigt så i praktiken ... Men summa summarum: att åka tåg i Tyskland är ändå mer klimatsmart än flyg.

Johanna · 5 years ago
Hm, är ej övertygad om att det där om tågen stämmer. Tex i Tyskland kör Deutsche Bahns alla långdistanståg på 100% förnyeslebar el sedan 2018. Så det beror nog på vilka tåg man tar. Och vad jag har läst så kan ibland buss vara bättre vissa sträckor i dessa länder. Tycker det låter orimligt att flyg skulle vara bättre om man räknar in höghöjdseffekten. Men obs är inget proffs, bara skeptisk till sinnet :-)

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag vet ärligt talat inte. Tror inte flyg är BÄTTRE, men förstod att Tyskland fortfarande använde kol för en del av tågtrafiken. (Nu skulle jag iofs kunna googla det här själv istället för att citera och killgissa...)

Kugge · 5 years ago
Äh, jag skrev en kommentar men den har tydligen försvunnit. Jag fick också inför min interrail höra att åka tåg i Tyskland är bajs, men det stämmer nog inte riktigt! Här några länkar: https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/resande/tag/ "I Tyskland kör Deutsche Bahns alla långdistanståg på 100% förnyeslebar el sedan 2018." Och så en på tyska: https://www.dw.com/de/wie-gr%C3%BCn-ist-die-deutsche-bahn-wirklich/a-41894678-0

Peppe Öhman · 5 years ago
Där ser man, det var tydligen gammal info. Tack för länk!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.