Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Snygghet är förgängligt | July 5, 2019 | The Way We Play

Snygghet är förgängligt

3 years ago


Warning: Undefined array key "gif" in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 23
Snygghet är förgängligt

Jag glider runt här på landsbygden utan att duscha, borsta håret eller ens överväga att sminka mig. Det är otroligt skönt att liksom förflytta mig bort från mitt eget utseende. I Stockholm är alla så stylade, fixade och snygga att jag själv sätter mer fokus på hur jag ser ut än vad jag egentligen skulle vilja.

På sistone har jag också tänkt på hur sjuk samtiden är då ens eget utseende kan vara ens hobby. Jag tänker på allt mode, smink och alla hudvårdsrutiner som liksom smugit sig in i mina flöden. Skönhetsideal och kvinnor som lägger ner enormt mycket mer tid och pengar än män på sitt utseende, men tycker att det just nu att fokuset på utseende är på gränsen till extremt.

Jag har en väldigt ambivalent inställning till podden En varg söker sin pod, men i förra avsnittet tycker jag de hade en intressant diskussion i det senaste avsnittet om hur det osminkade är nästa grej. Det funkar i och för sig bäst om man är ung och normativt snygg, som min kompis Filippa sa när jag pratade utseende med henne, men tror samtidigt att det ligger något i att fixeringen vid kvinnors utseende snart måste vända. Snygghet är så förgängligt.

Det är liksom lättare att jobba för en jämställd och jämlik värld ifall man inte måste avsätta en massa fokus och pengar på att vara snygg. OBS jag är absolut inte opåverkad av skönhetsideal och blir jätteglad om någon säger att jag är vacker, men försöka skola in mig själv i att det är hjärnan som räknas.

Cecilia · 3 years ago
Blir helt matt av den nya ängsligheten kring hudvård - har jag rätt sammansättning av min trippelrengöring, av min sjustegsrutin, etc etc. Är själv intresserad men känner att det eskalerat i alla forum senaste året (åren), på ett sätt som får mig att ofta känna en stor trötthet. Det kan väl ändå inte vara avgörande för ens identitet hur man tar hand om sin hud? Eskaleringen från budgetmärken till sjukt dyra sådana har liksom gått så himla snabbt?

Peppe Öhman · 3 years ago
Precis så känner jag också. HUR mycket tid och pengar är det egentligen rimligt att lägga ner på sin hy?

Amanda · 3 years ago
Håller med som så ofta med dig!

Peppe Öhman · 3 years ago
Roligt att höra att jag inte är ensam i mina tankar

Lina · 3 years ago
Nu blev jag nyfiken. På vilket sätt har du haft en ambivalent inställning till En varg söker sin pod? PUSS!

Peppe Öhman · 3 years ago
Tycker de är otroligt smarta ibland, och trångsynta på gränsen till barnsligt-mean girl-måste tycka annorlunda andra gånger.

Peppe Öhman · 3 years ago
PUSS

Linnea · 3 years ago
Jag är totalt ointresserad av smink, hudvård etc och ägnar typ 2min om dagen till det. Max. Ser det som ett bra filter, folk som umgås med mig/är trevliga mot mig är det uppenbarligen inte pga av min hud eller klädsel. Det måste vara något annat som tilltalar dem liksom. Skönt!

Peppe Öhman · 3 years ago
Vilken frihet! Så ska det vara,

Josefina · 3 years ago
Ibland, när jag blir så väldigt trött på hur vi (särskilt kvinnor) alltid blir bedömda först efter vårt utseende, tänker jag att vi när vi möter någon för första gången alla borde bära niqab för att inte styras av våra undermedvetna fördomar och tyckanden om utseenden. Hatar känslan av att veta att jag ska stiga in i ett rum fullt av folk jag inte känner och det enda de kommer att tänka på är hur jag ser ut. Tänk att få en chans att lära känna någon utan att tänka på hur jag eller de ser ut. Fast egentligen vill jag helst att vi alla lyssnar ordentligt på den vi möter för att komma under våra förutfattade meningar. Det sagt gillar jag ändå extra mycket de dagar jag känner mig snygg (dvs ser pigg ut :)) men jag håller helt med om att hudvårdandet har eskalerat utom all rimlighet i framförallt pengar men också tid.

Peppe Öhman · 3 years ago
mycket bra formulerat! kan verkligen hålla med.

Linda · 3 years ago
Jag håller med, men tänker att det borde vara hjärtat som räknas, åtminstone också. Om hjärnan är det som räknas så blir det återigen en tävling i något som där vissa har försprång, och i något där många aldrig kan vinna. Våra hjärtan (och vår medmänsklighet) är något som de flesta ändå kan jobba på. Jag brukar sminka mig (iofs minimalt men ändå) när jag går till jobbet och går osminkad på helgerna om jag inte ska iväg på något speciellt. Tycker att det är kul att få piffa till sig lite, precis som med kläder, och för mig är att gå osminkad till jobbet ungerfär som att gå dit i pyjamas eller mysdress. Jag känner mig mer sårbar om jag går som jag är, och för mig är det ett sätt att bli mindre privat tror jag. Att man liksom klär på sig en mask mot världen? Med det sagt så är det förmodligen så att det baseras på att vi har lärt oss att man ska vara fin när man är bland folk, men det kanske inte är så enkelt att bryta mönstret när det känns på ett djupare plan? Jag är en väldigt privat person så det skulle vara svårt att skita i utseende för den skull - andra skulle liksom komma för nära mitt privata jag. Sorry för svammel...:)

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja men precis! Tänker att emotionell intelligens räknas som intelligens. att vara empatiskt. sen tror jag alla mår bra av att lära sig saker, utan att det behöver bli någon tävling i vem som är smartast.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.