Restaurangtips i helsingfors

2 years ago

Restaurangtips i Helsingfors

Igår tog jag tåget från sommarstället i Ekenäs till Helsingfors. Det var obeskrivligt varmt och när jag steg in i tågvagnen var det som att stiga in i en vägg av svett och stillastående luft. Jag satte mig ner och gjorde mitt bästa för att bidra till svettkompotten. Lyckligtvis vänjer sig människan fort och en timme senare var jag framme i storstan. För första gången på länge hade jag lite mascara och annat än flipflops. Kände mig fin i Rodebjers Majlis och Blankens La Brea.

Restaurangtips i Helsingfors

Karine var redan framme på Villagatan och min plan var att ta en elscooter och susa hem till henne. Det tog mig fem scootrar med tomma batteriet innan jag hittade rätt. Trodde att det var nåt fel på mig, men till slut kunde jag rulla iväg på en Voi. Gjorde misstaget att ta Kaserngatan som består av kullerstenar och skumpade fram under en kort och obehaglig period. För övrigt älskar jag elscooterns snabbhet i såna här situationer. Varmt och svettigt, behöver komma från en plats till en annan inom stan. PERFEKT!

Restaurangtips i Helsingfors

Jag lämnade scootern, plockade upp Karine och vi promenerade tillsammans ner till Carousel för att ta den lilla turbåten över till Skifferholmen och restaurang Saari. Tips till er som gästar Helsingfors den här sommaren: På små öar utanför stan ligger det restauranger med utsikt över skärgården. Det är väldigt fint och känns som om man sitter helt isolerad från storstaden.

Restaurangtips i Helsingfors
Restaurangtips i Helsingfors

När vi kom fram beställde vi in en flaska prosecco och skålade för Karine som fyllt år för några dagar sedan. Karine bor sedan några år tillbaka i Dubai med sin familj och jag tycker att Förenade arabemiraten är ett så spännande (och skrämmande) land. Jag passade på att fråga henne om det här reportaget om shejken Mohammed och prinsessan Haya. Det visade sig att historien låter helt annorlunda i Dubai.

Restaurangtips i Helsingfors

Jag har ju själv hälsat på Karine (är bland annat gudmor till hennes dotter) så jag känner att jag VERKLIGEN inte kan komma med några moraliska pekpinnar om vart folk reser på semester. Men vart man än åker tycker jag det minsta man kan göra är att kolla upp läget i landet. Alltså inte bara gällande sin egen säkerhet som turist, utan också mer allmänt kring demokrati och mänskliga rättigheter.

Restaurangtips i Helsingfors

När vi ätit upp tog vi den lilla båten in tillbaka till stan och satte oss på Mattolaituri. En grej jag älskar med Helsingfors är att innerstan är så liten att man alltid träffar vänner och bekanta man inte sett på länge. En planerad träff var min gamla kompis Acke som hämtade med sig en hög grejer vi glömt kvar under förra helgens besök i Borgå. Han bor vanligtvis i Kuwait, men ska flytta till Dubai så det visade sig att han och Karine hade en del gemensamt. Själv blev jag sentimental och varm i hjärtat där på kvällskvisten. I tiderna hängde Acke och jag en hel del på samma fester och det kändes fint att efter så många år. Är otroligt blödig nuförtiden. Kanske det har att göra med att kvällarna blir mörkare och längre och Tove Janssons Höstvisa spelar på i bakgrunden.

Restaurangtips i Helsingfors

s · 2 years ago
Jag älskar augusti och september! Bästa tiden på året.

Peppe Öhman · 2 years ago
Håller med om att de är otroligt fina månader.

ÅlandsPetra · 2 years ago
Ja bara....den där Katrine liknar verkligen jätte mycket på Yrsa...sen insåg jag att det nog var Yrsa på bilden Ni ser ut att ha haft supermt!! Kul!

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja, det är Yrsa!!

ÅlandsPetra · 2 years ago
Plask plask i ankdammen :-)!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.