Allt mina barn inte fått lära sig

2 years ago

Allt mina barn inte fått lära sig

Häromdagen åt jag middag med några vänner varav en av dem berättade om sina kompisar som tycker det är oerhört viktigt att deras barn lär sig segla. Att det liksom hör till allmänbildningen och är en bra kunskap att ha. Själv gick jag på optimistjolle-läger när jag var barn, hade kille med segelbåt osv men kan inte påstå att jag någonsin lärt mig/haft nytta av det. Det sagt är ju all kunskap bra.

Det här fick mig att fundera på vad jag egentligen tycker det är viktigt att mina barn kan. Jag tänkte på svenska föräldrar i LA som vill att deras barn ska lära sig åka slalom för eventuell flytt tillbaka till Norden. Andra säger språkkunskaper, att spela ett instrument och bli självständiga. Jag kom själv inte på någon som jag VERKLIGEN vill att Vidar och Majlis ska lära sig förutom att simma och vara sociala och trevliga mot folk. Och att de ska läsa böcker. Annars har jag inte haft någon som helst strategi.

Hjälp mig här: Vad var det viktigaste ni fick med er hemifrån/ alternativt det ni absolut vill att era barn lär sig?

matilda · 2 years ago
Göra en fläta, laga en maträtt. Laga en maträtt betyder altså typ kunna göra köttfärsås och spagetti, eller nått liknande enkelt som ändå är mer än mackor. Göra en fläta för det är så bra att kunna hjälpa barn att få bort håret ur ansiktet. Eller vuxna. Och när jag träffar nån som säger att den inte kan göra en fläta tänker jag genast "kan du nånting över huvud taget?" Och sen känner jag mig taskig som tänker så.

Karin · 2 years ago
Göra upp eld och veta hur man hittar rent vatten. Låter ju som en sjuk prepper men var det (bland mycket annat) jag fick lära mig av min pappa som är scout. Känns tryggt att kunna. Annars empati med andra, att vara snäll och artig.

Lou · 2 years ago
Vardagsgrejs. Tvätta sortera tvätt stryka,, laga minst tio rätter, baka, elda bastu, simma och köra båt. Många unga kan inget praktiskt idag. De är synd och gör dem rädda. Vänllighet, uppskatta äkdre och vara intresserade av andra och omvärlden. Jag blir så glad då min son frågar hur min dag varit eller av mormor vad hon gjort ifddag och faktiskt lyssnar på svaret. Då får man ofta igång en fin diskussion Och kultur och läsning förstås.

Elisabeth · 2 years ago
Åh, massor (som jag lär mina barn). (Är själv scoutledare och får spader på föräldrar som inte lärt sina barn tända tändstickor eller sova borta). Så: viktigast av allt - att vara självständiga, att våga testa. Allt från att gå själv till disken på fiket och be om ett sugrör, till att flyga ensam utomlands (beroende på ålder, såklart). Att sova borta och acceptera att man längtar hem, och att det inte är farligt. Att hitta i tunnelbanan och i skogen. Kniv, yxa, såg. Att tvätta och laga mat. Att ta ansvar för sig själv. Att utsätta sig för nya miljöer och nya människor och upptäcka att man trivs och att folk i allmänhet är rätt schyssta, oavsett ursprung eller andra olikheter. Vad jag fått med mig hemifrån? Att få göra saker, att få vara med och lassa hö, måla hus, byta däck. Att lära mig att diskutera och argumentera.

Ida · 2 years ago
Matlagning. Och allmänt hushållsgöra. Ungarna har hängt med oss "i vardagen" från små och idag är de fenor på att fixa allt möjligt. Vill att de ska vara tygga i att de klarar sig. För övrigt har vi uppmuntrat dem att läsa mycket och vara nyfikna, våga prova på. Båda töserna, nu tonåringar, har ofta suttit med vid köksbordet när vi haft gäster och på så sätt lärt sig diskutera och lyssna. Något jag lyft fram mera nu när ungarna är äldre är vikten av återhämtning. Att de lär sig vika undan utrymme för sig själva. Det har jag varit dålig på och försökt göra bättring. Exemplets makt är stor. Ja, ekonomi pratar vi gärna om. Hur spara pengar, varför snabblån är förkastligt (fråga oss istället om det krisar) och vad man bör prioritera när det gäller konsumtion. Märker nu att vi haft en tydlig agenda med barnen hehe. Men tja, när man har möjlighet att forma unga hjärnor så ska man ta vara på tillfället.

Hanna · 2 years ago
Hahahhaahahajahahahahahahahahah förlåt men det är säkert när kulturellt/geografiskt såklart. Själv känner jag: våga prata med mig eller nån annan är absolut viktigast, att känna sina gränser och känna av andras, att våga göra saker på egen hand, att känna att ens eget sällskap är gott nog, klara av ett hushåll hyfsat (tvätta, laga mat etc).

Helena_ess · 2 years ago
Att vara självständiga, våga vara ensam (utan skärm!) ifrågasätta ”fakta”, empati. Använda kniv, simma. Segla, rida, gymnastisera, spela instrument är något som jag uppmuntrar till men som sist och slutligen får komma från eget intresse. Du gör nog ett bra jobb! Det viktigaste är väl ändå att föregå med gott exempel. Era barn kommer ju helt klart att växa upp till intressanta, nyfikna sociala vuxna med hög arbetsmoral.

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack för att du säger så. Tänker att man gör så gott man kan genom att förklara världen och sen spelar ungarnas personlighet en stor roll också.

Hanna · 2 years ago
Så intressant fråga! Av det rent praktiska tycker jag att barn ska lära sig cykla, simma, åka skridsko och skida. Dessutom ska de lära sig det fundamentala i att ta hand om ett hushåll, dvs. göra enkel mat, dammsuga, tvätta kläder, diska, städa och klippa gräsmattan. Sen vill jag också att de ska lära sig värdet av pengar, omtänksamhet och att vi alla har en skyldighet att bidra till samhället. Min värsta mardröm är att de blir hjälplösa egoister som vuxna.

Helene · 2 years ago
Kul fråga! Läsa böcker. Känna sig hemma på restaurang, teater, museum och i skogen. Kunna vara avslappnade med djur och respektera dem, och kunna hantera hästar lite grand.

Yllet · 2 years ago
Simma. Läsa böcker. Att röra på sig. Vad som är vettigt att äta och vad man kan äta ibland, av olika anledningar som tex nyttigt, klimat, lyxigt osv. Att vara en bra person, snäll, artig men ändå kunna stå på sig.

Anna · 2 years ago
LÄSA! Lyssna på radio.

Helene · 2 years ago
Lyssna på radio är bra!

Eva · 2 years ago
Håller med, kul fråga! Att bli ”goda människor”, visa hänsyn, medkänsla och att inkludera. Ta hand om sig själva, sköta ett hushåll, våga prova praktiska grejer och fråga sig fram om det inte funkar. Kunna simma är helt obligatoriskt hos oss :-) . Sen finns det ju mycket som man vill ge dem möjlighet att prova, och fortsätta göra om de är intresserade, typ spela något instrument, åka skidor, köra båt mm. Men finns inte intresset så brukar det ju inte bli nåt av det... Läsa böcker förstås! Men det går ganska trögt trots att både min man och jag är bokmalar av rang... Men jag tänker ibland att ”föräldrajobbet” går ut på att försöka göra dem till fina människor som klarar sig själva i livet och mår bra. Plättlätt! :-) ... not

M · 2 years ago
Jag har inte barn men. Om jag tänker vad jag själv skulle ha önskat att jag "utsattes" för som liten, hade det nog varit: prova på så mycket som möjligt, för att själv förstå om jag tycker det är kul eller tråkigt eller svårt. Som barn ärver man ofta pappamammas åsikter som OK, "jag kan inte sjunga", "jag är inte bra på matte", etc. Men att ha provat en del fysiska aktiviteter som barn, om man inte blir biten då så kanske det är enklare att prova igen när man blir äldre. Simma som "självförsvar", men även skridskor, skidor, segla ja, dansa, ... men även sjunga eller något instrument, lära sig läsa noter. Ta körkort när man är ung, verkar svårare med motorik och mekanik för en del när de är 30-35. Så mycket språk man mäktar med, men 1 till förutom modersmålet och engelska. Blir lika fascinerad hur mycket tyska som sitter kvar av 6 års högstadie och gymnasiet, efter 30 år! Fascinerande! Det är lite av min input till att man ska försöka lära sig så mycket man kan och orkar som ung.

Liljan · 2 years ago
Hmm, det jag uppskattar mest och för vidare främst är respekt för andra. Dvs säga varsågod, tack, kan jag få, kan jag hjälpa dig, nej du kan gå före i kön ingen fara. Jag blir sååå stolt när min unge tar andra i beaktande. Speciellt eftersom hon är jäkligt envis och ”sin egen”, så uppskattar jag att hon har förstått även andras värde. I övrigt finns det nog inget specifikt jag tycker hon måste kunna, men vi snackar mycket om allt så jag hoppas hon förblir nyfiken och bra på att analysera och förstå omvärlden. Samt att hon klarar sig rent praktiskt eftersom vi köper mat, lagar mat, tvättar, städar osv tillsammans. Hon vet nog att varken pengar eller tid växer på träd.

Camilla · 2 years ago
Jättebra fråga! Efter att ha reflekterat en stund på vad jag själv vill att mitt barn lär sig utöver vad som är självklart i vår familj (cykla, simma, spela ett instrument), så skulle jag vilja nämna konsten att skriva brev och att uppskatta att ge. Jag hade en väninna som jobbade som högstadielärare och hon berättade förfärat att ungdomarna hon hade i sin klass inte visste hur man skriver information på ett kuvert, de visste inte var man sätter frimärket, vad de själva hade för postnummer och var man på kuvertet skriver adressen och avsändaren! Sen skulle jag även vilja att mitt barn förstår vikten av att uttrycka sig korrekt i skrift och förstå skillnaden mellan skriv- och talspråk. Vi kommer också att vara väldigt tydliga mot vårt barn att man inte bara kan få grejer utan att ge tillbaks också. Upplever att mina syskonbarn är väldigt bortskämda och jag har aldrig fått någon present från dem trots att jag ger dem både julklappar och födelsedagspresenter i över tio år. (De tackar såklart artigt för sina presenter!) Huvudregeln ska vara att om man får från någon så ger man också, det får inte vara vara på ena hållet. Sen må det vara en teckning eller något annat som inte alls matchar det barnet själv fick men får man så ger man! Och förhoppningsvis på sikt kommer barnet tycka att det är roligt att handla eller skapa presenter till andra!

Jessica · 2 years ago
Vad jag har försökt och försöker lära mina barn: Vara trevliga (tacka, heja osv), våga säga nej och inte falla för grupptryck, internet-vett (man ger bara trevliga kommentarer på sociala medier: ”har man inget snällt att såga behöver man inte säga något alls”, att man aldrig kan veta vem man pratar med på nätet. Ekonomi, att man måste tjäna pengar för att kunna slösa pengar. Vad saker kostar. Vad jag verkligen borde lära dem mer: praktiska saker, så de känner att de kan klara sig själva, exempelvis laga mat, tvätta, byta lakan. Jag curlar dem med allt sånt och tänker att det är mysigt att bli ompysslad. En dag måste de göra alla de sysslorna själva ändå. Men, det vore säkert bra för deras självkänsla om de kunde sånna saker.

Ingela Älvskog · 2 years ago
Har tre barn som jag tidigt (2-3 årsåldern) pratat med om vikten att respektera sin egen kropp, och därigenom andras. Känna efter vad som känns bra och tvärtom. Helt okay att inte vilja krama random personer. Att inte vara rädda för att testa, men stoppa när det inte känns bra. Ha integritet. Att inte avbryta när andra pratar utan vänta på sin tur. Ingela

Anna N · 2 years ago
Ja, inte har det vi verkligen velat lära sonen fastnat på något sätt. Barn är sig själva och skapar egna intressen och minns det de vill. Vår son har fått segla sedan han var ett halvår. Facit är: totalt ointresserad av segling men gillar bilar och cyklar. Jag har överöst honom med böcker men jag kan inte påstå att han är någon läsare. Jag njuter av att se honom forma sin egen person och sitt eget liv och att han inte är produkt av oss föräldrar och våra intressen. Kram Anna N

Peppe Öhman · 2 years ago
Tycker detta var fint skrivet.

Sunni · 2 years ago
Jag med! Så generöst som förälder.

Cecilia · 2 years ago
Simma! Min mamma lärde sig simma som vuxen så det var viktigt för henne. Annars att vi skulle kunna uppföra oss, läsa och sköta skolan.

Maria · 2 years ago
Empati, svenska, plocka svamp (alltså kunna urskilja en Kantarell från annan svamp), bädda sängen, sätta på en tvättmaskin, simma, tillreda enkel maträtt själv och sunt förnuft

Lisa · 2 years ago
Roligt det där med att segling skulle ingå i allmänbildningen. Låter ju lite fånigt, men mina döttrar har av en slump velat prova olika sporter, och vi har ivrigt hejat på och skapat förutsättningar och det är nu en ren fröjd att se dem kasta sig nerför skidbackar, testa wakeboard, klättra, segla, dansa. Att behärska sin kropp och våga testa nya svåra saker hoppas jag ska ge självförtroende på många plan. Tänker att mina tjejer fasiken inte ska bli såna som vi var, sitta och kolla på när killarna spelade fotboll eller hänga i en replokal och lyssna när killarna repade. Mina flickor kör båten, sätter segel och reser tältet,

Sanna · 2 years ago
”Mina flickor kör båten, sätter segel och reser tältet” <3 <3 <3

Lisa · 2 years ago
Glömde en viktig sak jag fick med mig som jag vill att mina döttrar ska lära sig: se naturen. Lägga märke till väder och vind, höra vårfåglarna, känna igen olika sorters insekter, fjärilar, fåglar och blommor och förundras över allt liv vi hela tiden har runtomkring oss.

Josefina · 2 years ago
Jättemycket bra som redan skrivits så jag vill bara nämna en sak: att lära sig föra sig i olika sociala sammanhang, inte bara de vanliga. Jag var plågsamt blyg som barn och är fortfarande inte helt bekväm i nya sociala situationer men eftersom jag vet "hur man gör" är jag ändå trygg. Tryggheten kommer från att jag (oftast) vet när jag bryter mot reglerna och när jag inte gör det. Att inte veta om eller när man gör fel skapar stor osäkerhet och förvirring, det har jag sett många gånger. Mitt ena barn var som liten också väldigt blyg och jag har aldrig försökt tvinga henne att vara social för jag vet hur plågsamt det kan vara. Däremot har jag lärt henne att "Hej" kan/måste även den blygaste klara av att säga och att svara på tilltal. Sedan räcker det, så länge man är liten (för vuxna gäller andra regler enligt mig). Det är lättare att övervinna sin blyghet när man får vara lite ifred, observera och ta kontakt i sin egen takt. Men som sagt, med kunskap om hur man gör kommer också en trygghet som är till stor hjälp för självförtroendet. Kunskapen är även till stor hjälp för att veta att det inte bara är ok utan också helt rätt att värna sig mot de som kanske kan men ändå väljer att klampa runt som elefanter.

Sunni · 2 years ago
Oj, detta var jättebra! Har funderat på detta men ej formulerat det på detta kloka sätt.

Peppe Öhman · 2 years ago
Mycket bra, detta!!

Sunni · 2 years ago
Fantastiskt inlägg & kommentarer. :)

Emma Johansson · 2 years ago
Att inte stanna direkt när man kommer upp från en rulltrappa är det enda mina barn MÅSTE få med sig.

Peppe Öhman · 2 years ago
hahahaha!

Peela Green · 2 years ago
Mina döttrar är nu 21 och 19, men för ett par år sedan frågade jag dem vad de tyckte var de tre viktigaste sakerna jag lärt dem under deras uppväxt.. De svarade att det första var att de alltid skall vara sig själva, det andra var att de aldrig under några omständigheter ska göra sig mindre än var de är och det tredje var att ALLTID tvätta händerna innan maten! ....fniss...

Peppe Öhman · 2 years ago
Haha, otroligt bra lärdomar ändå. :)

Annika · 2 years ago
Framför allt att vara snäll och hänsynsfull mot andra. Att ha integritet och våga säga nej och att respektera andra. Sen tycker jag väl inte att segling kanske tillhör allmänbildningen, men blir förfärad över de stackars barn som inte får lära sig åka slalom! De som har föräldrar som har ekonomiska möjligheter till det, såklart. Men det är ju för att vi bor i norr, hade kanske inte tyckt att det varit lika katastrofalt om vi bott i Skåne. Men ja, slalom tillhör definitivt allmänbildningen :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.