Fråga 7: undvika barnbloggar?

5 years ago

Fråga 7: Undvika barnbloggar?

Jenny

Jag har två frågor: visst ses vi i sommar?!?

Och: kan inte du ge dina fem cent gällande att så många vägrar läsa bloggar som i någon mån handlar om bloggarens barn. Jag tycker att detta är otroligt ignorant, samt i viss mån även en feministisk fråga. Ofta är det ju just kvinnor som skriver om barn, ska detta då få lägre status än säg dricka öl eller resor? Blir så provocerad av detta att jag typ bara vill skriva om mina barn. Tycker att det behövs i en värld där vi dränks av saker vi som mammor GÖR FEL – en alternativ syn där det är okej med damm i hörnen och att bli galen och trött av barn.

Puss!

Ja! Det gör vi! Det vill jag hemskt gärna. Så otroligt trevlig middag med Hanna förra sommaren. Vi gör om den.

Jag tror precis som du att det är en feministisk fråga där det som kvinnor sysslar med har lägre status än det som män sysslar med. Först tänkte jag skriva att folk väl är intresserade av sånt de själva sysslar med och har man inte barn är bloggar som handlar om barn antagligen ointressanta, MEN sen slog det mig att en  bra skribent kan göra vilket som helst ämne intressant (som du gör till exempel). Eller exempel ur tidningsvärlden: Magasinet Filter som kan göra ett reportage om fiskodling så spännande att ma efteråt vill ta upp det med alla man träffar.

Tänker att det finns två sorters vägrare, de som är genuint ointresserade och de som gör det som en positionering. Och du syftar på positionerarna ifrågan? Kanske vägrandet av att läsa bloggar som handlar om bloggarens barn är nåt slags cool girl-statement eller positionerande för att visa att man är en snygg, kul tjej som gillar att dricka öl, alltid bjussa på blow jobs, skratta åt sexistiska skämt och kan äta hur mycket som helst och ändå vara klädsamt smal. Att gilla barn passar liksom inte in?

M · 5 years ago
Jag är genuint ointresserad av att läsa bloggar om barn. Men sen blir det ju konstigt om man vet att bloggaren har barn och de aldrig verkar förekomma i personens liv. Tycker du har en ganska bra balans där barn och familj är en del av livet men det känns inte inte som de är syftet med bloggen.

Peppe Öhman · 5 years ago
Håller med, jag läser heller inga bloggar där syftet är att berätta om barn, men barn är ju en del av livet så det vore konstigt om de aldrig dök upp.

MC · 5 years ago
Intressant! Jag tror du har helt rätt Peppe. Jag läser mycket bloggar och det är stor blandning på innehåll och vem som är personen bakom. De bloggar jag absolut inte orkar med är faktiskt ofta de med barn men de som liiikadana ut med sina beiga sovrum, fjäderlampor, twist-shake reklam. Så platt och tråkigt. Jag älskar att läsa om människors liv, vardag och funderingar och tycker också det är väldigt intressant hur andra har det med sina barn och hur de lägger upp familjelivet. Både lärorikt och många gånger trösterikt. Läste för övrigt: ”att GRILLA barn passar liksom inte in”. Orimligt kul efter total sömnbrist då jag varit festival-änka den senaste veckan.

Peppe Öhman · 5 years ago
twist'n shake! Herregud så de var på mig under en period. De betalar säkert någon, men mig ville de bara skicka grejer till för att få synlighet (och utdelade rabattkoder). Tyckte alltid det lät som en dålig deal.

M · 5 years ago
Jag har undvikit "barnbloggar" av tre anledningar. När jag var ofrivilligt barnlös var det jobbigt för mig att påminnas om att andra fick/hade barn, men inte jag. Efter jag fick mitt barn blev det jobbigt med bloggare som skryter om sina barn, för att jag jämför mitt barn med deras. Och när jag känner mig osäker på om jag och bloggaren har samma tänk kring vad som är ok att berätta om ett barn brukar jag inte känna mig bekväm när jag läser om det, och därför undviker jag att göra det. Gillar däremot att läsa "föräldraskapsbloggar".

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag verkligen förstå. Har med åren blivit allt mer medveten om hur smärtsamt det kan vara för ofrivilligt barnlösa att läsa om barn. Känner mig som en idiot som inte fattat magnituden av smärtan som yngre. (själv avföljer jag alla på instagram som bara skryter om sina unika och begåvade barn).

Jessica · 5 years ago
jag är halvt ofrivilligt barnlös och vägrar barnbloggar av precis omvänd orsak; det verkar i dem som att vara MAMMA är det enda syftet med livet. Det handlar alltså inte om att jag tycker att det är coolare att dricka öl utan för att jag upplever att mammabloggare (och många andra mammor) är så trångsynta och inte bryr sig om annat än barn... Jag älskar däremot ditt sätt att skriva om barnen som en självklar del av livet och bloggen, men att de inte hindrar dig från att ha andra tankar och intressen.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack! Det var en otroligt fin komplimang <3

Johanna · 5 years ago
Ahhhhh, fiskartikeln ger mig sån angst. Har inte vågat äta lax sen jag läste artikeln.

Filippa · 5 years ago
Inte jag heller... sakerna jag vill/vågar/kan äta blir verkligen bara färre och färre. Bara all antibiotika får en ju att tappa aptiten.

Tessa · 5 years ago
Blev förvånad och måste tänka till. Varför skulle nån inte vilja läsa om bloggarens barn, det blir ju konstigt om privatlivet aldrig nämns? Varenda en av bloggarna (hit räknas Andrev Waldens kolumn innan han flyttade bakom betalmur) jag följer handlar emellanåt om bloggarens barn, man eller syskonbarn. Och mamma, för den delen. Hm.

Johanna Lundström · 5 years ago
Vilken intressant frågeställning! Tror det för mig mest handlar om ett ointresse av att läsa för mycket om småbarnsperioden, då det lätt blir samma samma för alla föräldrar, dvs dålig sömn, förkylningar och feber, aldrig får vara i fred, oro för utvecklingen m.m. Det är livet så klart, och har som sagt inget problem med att det tas upp i bloggar. Gillar tex din mix jättemycket. Men om det utgör största delen av bloggen blir det ofta opersonligt för mig. Skulle dock jättegärna läsa mer om äldre barn och tex tonårsföräldraskap, då det är betydligt mer mångfacetterat och komplext. Men av integritetsskäl så slutar vi ofta att prata öppet om våra barn och föräldraskapet efter en viss ålder, så det blir ju en kruxig balansgång

Johanna Lundström · 5 years ago
Ska tillägga att jag absolut tror att det är en feministisk fråga också! Och visst blir väl pappor som skriver om barn och föräldraskap ofta mer omhuldade? Tänker på tex Backman och Walden

Lola · 5 years ago
vissa läser bloggar om barn, andra inte? precis som att man väljer att läsa eller inte läsa bloggar om andra ämnen. antar att folk väljer främst utifrån om de anser att innehållet är intressant och skrivet på ett bra sätt. hur kan det vara en feministisk fråga? Men när vi ändå är inne på ämnet så måste jag säga att när jag (kvinna) fick barn insåg jag att en hel värld av riktat innehåll öppnades för mig, för att jag var kvinna. Jag skulle tydligen konsumera förlossningspoddar och barnvagnspromenadspoddar om allehanda barnproblem varje vecka, gärna tidningar, instagramkonton och bloggar också. Efter ett par veckor som förälder, och kvinna, stod det mig upp i halsen. Varför ska det vara mitt huvudfokus för att jag fått barn? När jag har en stund över vill jag tänka på något annat än just barn och jag valde aktivt att inte ta del av den typen av innehåll. Är jag icke-feminist då? Skulle inte tro det va.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tänker att du har en feministisk analys på samhället eftersom du genomskådat det kommersiella i att få barn -som bara riktar sig till kvinnor.

Rakel · 5 years ago
Jag fattar absolut inget av den här frågan? Är det verkligen en "debatt" huruvida man läser barnbloggar eller inte? Vem bryr sig känner jag i mitt stilla sinne. Men, jag fångas av något annat i frågan. Själva argumentet till varför dessa barnbloggar behövs - därför att vi mammor dränks av allt vi gör fel. Känner inte igen mig på något sätt? Vem/vad/vilka säger att man gör fel? Tycker tvärtom att alla bara önskar förändrar egentid och att lyssna på den egna intuitionen och att alla känner sitt barn bäst och man ska sänka kraven och bla bla. Jag tänker att frågeställaren kanske borde sluta läsa just barnbloggar? För är det någonstans man kan få dåligt självförtroende som förälder så är det ju just på dessa barnbloggar med alla perfekt inredda barnkammare i dova pasteller, ekologiskt hembakat och trevliga utflykter. Läs något annat och känn dig fri!

Jenny · 5 years ago
Frågeställaren här! Läser noll bloggar av typen du beskrev ovan. Tror jag enbart läser bloggar som Peppes, där alternativ till pastellandet får plats. Det där med att göra fel som (främst) mamma - är lite förvånad över hur olika vi upplever samhället. Det är väl bara att öppna första bästa tidning så kan man läsa om hur fel det är att amma/inte amma, till exempel. Eller amma på stan och få blickar. Amma för länge. Amma för kort tid. För att ta amning som exempel.

Rakel · 5 years ago
Hej! Nej jag har faktiskt aldrig läst i en tidning att det skulle vara fel att göra någonting som förälder? Det låter som att de tidningarna i så fall brister flagrant i objektivitet! Min genuina upplevelse att mantrat i media generellt är att man ska lyssna på sitt barn och sin intuition. Jag tror eventuellt det handlar mer om vilken grundtrygghet man har som förälder? Är man osäker kommer man tycka att en konstig blick när man ammar på stan är jättejobbig och tolka den på ett negativt sätt medan en trygg mamma kanske inte ens noterar blicken. Det är detaljfråga givetvis. I stort så upplever jag Sverige som ett otroligt tillåtande land vad gäller föräldraskap, dels med de grundförutsättningar vi har i form av BVC, föräldrapenning, subventionerad förskola för alla etc. Jag tror att de grundbultarna gör att det svenska fokuset så som jag uppfattar det handlar om det högsta på behovstrappan, tex hur man värnar den vuxna kärleksrelationen eller hur viktig egentid är. Så ser det ju verkligen inte ut i de flesta andra delar av världen, och då behöver man inte titta långt. Sverige är då också ett land där man har förmånen att ha höga ambitioner med sitt föräldraskap (ibland för höga tror jag), vilket gör att många söker kunskap kring sakfrågor, tex amning, och det skapar väl ett informationsflöde som för vissa/i vissa situationer kan upplevas som negativt.

Linda · 5 years ago
Jag läser inte mammatidningar, men läget på sociala medier är ibland väldigt skammande. Följde t.ex. Camilla Läckberg ett tag på Instagram och hon fick otroligt många otrevliga och skammande kommentarer om att hon uppfostrade / skötte sina barn fel. Det är samma på flera bloggar jag läser, där bloggarna fått barn nyligen - elaka och skammande kommentarer om hur de ska amma, att de måste amma även om de har förklarat varför det inte funkar, hur de ska söva sina barn, när de ska låta barnen sova, att de inte ska gå ut med vänner, utan borde vara med barnet 24/7 osv osv i all oändlighet.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.