Rida som tjock?

5 years ago

Rida som tjock?

Så otroligt fina och smarta frågor! Tack! Och roliga att svara på. Jag vaknade för övrigt halv sex och kunde inte somna om. Sträckte mig efter telefonen och lyssnade på en podd om att man inte ska ha telefonen bredvid sängen. Jaha, det tänker jag ändå ha.

Ellen:

O du kloke – vad ska jag hitta på för projekt till Mitt Drömår 2020 när jag har arbetsstipendium och ”bara” ska skriva? Och också, säg något som lugnar en orolig själ som står utan fast anställning för första gången på nästan tio år. Kommer det fixa sig? Och så en hästfråga: kan man rida som tjock? Alltså seriöst ställd fråga: hur mycket orkar en häst? Älskar hästar men ser framför mig ett scenario där hästen bryts mitt itu, hehe.

Åh Ellen, GRATTIS till stipendiet. Du har väl stannat upp och riktigt marinerat i självberöm kring det? Det är det alla författare går och suktar efter och så är just du så jäkla bra att du får det.

Stipendieåret kommer att bli så bra att du antagligen aldrig mer ens tänker på att ta en fast anställning. Du kommer att skriva och vid sidan om det kommer du att föreläsa. Du kommer också att grena ut till Sverige och där profilera dig som författare. Fördelen med att vara finlandssvensk i Sverige är att man alltid sticker ut lite OCH får folk att tänka på Mark Levengood som alla älskar. Du kommer också att prata om böcker och skrivteknik online. På så vis behöver du inte byta om från pyjamas de morgnar du inte orkar.

När panikkänslorna kring det långtidsekonomiska kryper fram, lugna dig själv med att det kommer att dyka upp något. Du ser det inte nu, men det finns där och det dyker upp. Det här kommer att bli ett av de bästa åren i ditt liv och öppna upp så många spännande dörrar.

Gällande ridningen: JA! Man kan absolut rida som tjock. Hästar går sällan itu och gör de det är det bara att klistra ihop dem igen. Nä, men allvarligt talat så är ju många hästar vana att bära på skitstora män. De orkar. Bara att välja häst i rätt storlek. Blev så glad över att du frågade, ser hästar som en naturlig del av ditt liv.

Hanna · 5 years ago
Om man googlar på exempelvis [uteritt max kg] ser man att det är ganska många turridningsstall och ridskolor som har en maxgräns på 80 eller 90 kg. Kan vara skönt att ringa och kolla först om man väger mer. Även på ridskola kan det vara en fördel att prata med ridläraren först så att det inte behöver bli en grej med vikten. Det var många tunga både män och kvinnor där jag red och absolut ingen grej, de fick väl hästar som klarade vikten. Men i detta samhälle tror jag tyvärr det blivit mer av en grej Exempel på hur många pratar redan om ponnyryttare: https://www.tidningenridsport.se/for-stor-sager-vem/

Hanna · 5 years ago
Tycker alltså detta är urdeppigt och har själv dragit mig för uteritt pga så trist att ev behöva bli invägd?

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack för länken till insändaren om storlek på barn och ponnyn/hästar. Hade ingen aning om detta, Så otroligt tråkigt att samtiden är så fokuserad på vikt och storlek. Fattar mycket väl att man inte vill bli invägd. Det finns ju olika storleks hästar som orkar mer eller mindre och så handlar det ju om ifall man kan rida eller inte. Tycker att den här texten var bra (20 procent av hästens kroppsvikt) : https://www.equipage.se/hur-mycket-orkar-hasten-bara/

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.